Scholenwerkgroep

   
 Informatie: info@ivn-geysteren-venray.nl

 

Project Natuur en Kunst
Vanmorgen, dinsdag 2 april 2024, waren we met de kinderen van het Leeuwenbos van het SO onderwijs in het Odapark voor het project Natuur en Kunst.
Wat een kanjers van kinderen.
>> Foto's van deze activiteit

 Kids van het Pandabos in Boshuizen
Vanmorgen waren de Kids van het Pandabos uit het SO onderwijs op zandexpeditie in de Boshuizen.
Heerlijk genieten en beleven . Top.

>> Foto's van deze activiteit

 


Nestkastjes tegen de processierups
Maandag 1 november jl. was een bijzondere dag voor groep 7/8 van basisschool de Meulebeek in Oostrum. De leerlingen werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg les over het koolmezenproject: “leven en bestrijden van de processierups”. De andere groep ging aan de slag met het maken van nestkastjes. Na 45 minuten groepswissel. Van het IVN waren er Arie Jenniskens, Ruud van Veen, Hans van den Heuvel, Wil Cornelissen, Piet Weijers en Wim Mommen. Van de groenploeg van Oostrum heeft Jan van Hout met alles geholpen, Piet van Bracht en Henk Claassen hebben geholpen met het ophangen van de kastjes. Ruud wist beide groepen een hele les te boeien met uitleg en beelden. In de centrale ruimte van de school werd inmiddels hard gewerkt om op tijd 39 nestkastjes in elkaar te zetten. De benodigde plankjes hiervoor waren op maat geleverd door de Rooyse Wissel. De ene groep zit buiten te wachten op de andere die nog in de theorieles zit. Dan wordt bij de school gedemonstreerd hoe de kastjes opgehangen moeten worden. Het valt niet mee: op de ladder jezelf met de knieën in evenwicht houden, gelijktijdig timmeren en het kastje ophangen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en hangen op allerlei plekken in heel Oostrum 39 nestkastjes. Laat die processierupsen maar komen; de meesjes lusten ze rauw!
>> Foto's van deze activiteit


De resultaten van de monitoring:

Monitoren nestkastjes St Oda ysselsteyn
Monitoren nestkastjes SO Spectrum
Monitoren nestkastjes Peddepoel Wanssum
Monitoren nestkastjes de Meent Leunen
Monitoren nestkastjes de Lier Merselo
Monitoren nestkastjes Bongerd
Overzicht monitoren nestkastjes
  

Koolmezen met lekkere trek smullen eikenprocessierups als snack

Wist je dat de eikenprocessierups voor veel vogels een lekker hapje is?
Gisteren, woensdag 22 januari 2020, is het project: Biodiversiteit, van start gegaan met de leerlingen van groep 7 van basisschool de Meent te Leunen. Wethouder Vervoort heeft het eerste kastje met een leerling opgehangen. Het project is ontwikkeld door IVN Geysteren-Venray in samenwerking met de gemeente Venray en stichting IKL

Esther Swinkels pr.medewerkster van het IVN heeft samen met leden van de scholenwerkgroep voor dit project een lesbrief ontwikkeld. Tijdens de lessen leren de kinderen wie de eikenprocessierups is, wat doet een koolmees en over biodiversiteit. Na het theoriegedeelte zetten de leerlingen nestkastjes in elkaar. De komende weken zullen meedere scholen aan dit project deelnemen.

De nestkastjes worden in de gehele gemeente Venray de komende drie jaar opgehangen.

Het is ook de bedoeling dat de leerlingen samen met de werkgroep schooleducatie de nestkastjes gaan monitoren, waarbij Iedere leerling een eigen kastje heeft. De leerlingen weten zelf precies waar hun kastje hangt en kunnen dit prima in de gaten houden. En nu maar hopen dat de koolmees de weg vindt.
>> Foto's van deze activiteit
 

 


 

Metameer DOEdag
Op vrijdag 15 maart 2019 zal voor de tweede keer de Metameer DOEdag georganiseerd worden. Brugklasleerlingen van Metameer jenaplan Boxmeer zullen op deze dag de handen uit de mouwen steken om hiermee iets voor een ander te kunnen betekenen. Het is onze missie om leerlingen niet alleen een fijne en veilige schooltijd te bieden, maar ze ook te laten uitgroeien tot betrokken burgers in onze samenleving.
>> Foto's van deze activiteiten

 In de schijnwerpers

In de schijnwerpers: de werkgroep jeugd en educatie
IVN Geysteren-Venray heeft veel actieve leden en diverse leuke werkgroepen. Maar wat doen die werkgroepen eigenlijk? Zou het ook iets voor jou zijn om in zo’n werkgroep actief te worden?
>> Lees hier verder .....

17 februari 2019

 


Inrichtingsplan Heidsche Peel
Het natuurgebied de Heidsche Peel was versnipperd in zeven kleine natuurgebiedjes, het vormde samen met de verkavelde agrarische gronden een lappendeken. Met het nu gerealiseerde  inrichtingsplan Heidsche Peel wordt enerzijds gezorgd voor het vernatten van de natuur en anderzijds voor een goede landbouwstructuur. Op donderdag 25 oktober j.l. is het gebied  opgeleverd.
Op de website van Maasgaard vindt u meer informatie over dit plan.
>> Enkele foto's gemaakt tijdens de oplevering

Rien Eikmans, 25 oktober 2018


Excursie op de Paardenkop
Het was weer een top ochtend. De kinderen (en leiding) hebben weer genoten.
Er werden waterdiertjes en bodemdiertjes en sporen gezocht. En natuurlijk beklommen we weer de uitkijktoren, altijd het 'hoogte' punt van de excursie. De leerlingen waren allemaal heel enthousiast. Super hoe jullie deze lessen verzorgen, altijd uitgaande van onze leerlingen.
>> Foto's van deze ochtend
Diana Cremers, 18 mei 2018


 


Waterdieren in de Leunse Paes
Op 24 april is groep 4 van Coninxhof aan de slag geweest met het thema waterdieren in de
Leunse Paes.
>> Foto's van deze activiteit

 

 

 


Leeuwenbos op pad
Op maandag 19 maart, is het Leeuwenbos, SO Buitengewoon uit Venray op pad geweest met het  IVN.
We hebben een fototocht gelopen. We zagen schapen met hun lammetjes. Verder hebben we met de grondboor naar de grond gekeken en bodemdieren gezocht. Het was koud, maar we hebben veel gezien en gedaan in het bos!

>> Foto van deze activiteit.
Scholenwerkgroep, 20 maart 2018
 

 


Metameer Doe dag
Op vrijdag 9 maart heeft het IVN Geysteren-Venray samen met het IKL en het Limburgs Landschap meegewerkt aan de Metameer Doe dag. 43 leerlingen hebben gezaagd in de Boshuizer Bergen te Venray. 4 leerlingen hebben voor alle zagers een grote pan groentesoep op een vuurtje in het bos gemaakt. Helemaal top.
>> Foto's van deze activiteit.
Scholenwerkgroep, 9 maart 2018

 


De eerste bijna voorjaarsdag
Vandaag 5 maart. Na een behoorlijk koude week, scheen op deze ochtend de zon. Het voorjaar hangt in de lucht. De kinderen van de Petrus Bandenschool uit Venray zijn op de school aan het werk met het thema: “de kleine wereld”

Met een vijftal gidsen hebben de kinderen de kleine wereld in de Geysterse bossen onderzocht.
Er is heel veel kleins in de natuur te ontdekken?

De kikker is nog niet helemaal uit de winterslaap, maar maakt zich wel klaar voor het voorjaar.
Boren met een grondboor op zoek naar kleine beestjes, die misschien nog diep weggekropen zijn.

We hebben een regenworm en een pissebed bestudeerd. Deze hadden de winter doorgebracht in een composthoop bij Wim. Ruud heeft de kinderen laten ontdekken wat er wat betreffend de kleine wereld te zien is wanneer je dit doet op enkele vierkante meters in het bos. De kinderen waren enthousiast, evenals de moeders en de leerkracht. Kortom een geslaagde ochtend.
Op 9-12-16 maart mogen we nog drie andere groepen begroeten.
>> Enkele foto's van deze ochtend.
Scholenwerkgroep, 5 maart 2018
 


Jaarverslag jeugd en educatie 2017
De werkgroep “jeugd en educatie” van IVN Geijsteren-Venray organiseert en begeleid alle activiteiten waarbij jeugd betrokken is, zoals de gezins- de vakantieactiviteiten. Ook valt hieronder de werkgroep voor scholen, IVN-jeugd en IVN-jongeren.
>> Lees hier verder .....


De Wallabies van Geijsteren Onderwijsgroep
>> Foto van de Wallabies ingezonden door
Diana Cremers.

 

 


 


Natuurleerpad de Paardekop ook open voor scholen

Lekker buiten leren

Natuurleerpad de Paardekop in Ysselsteyn heeft voortaan ook een programma voor scholen.
Groep 8 van basisschool St. Oda heeft op maandag 3 juli samen met het ludieke personage Boswachter Bert de spits afgebeten. Hiermee is de ‘verdiepingsslag’
voor de scholen officieel van start gegaan.

Leercirkel

Scholen kunnen zich voor deze verdiepingsslag aanmelden via de website van Stichting Cultuurpad. Voor de klassen zijn er een instructievideo van Boswachter Bert, lesbrieven en een ontdekkingstocht van 2,5 uur door het bos onder leiding van gidsen van het IVN. In het filmpje nodigt Boswachter Bert de kinderen uit om hem te komen helpen met enkele vraagstukken. De klas zoekt de antwoorden in het bos en mailt die, eenmaal terug op school, aan Bert. Zo is de leercirkel rond. Alle scholen zijn welkom! Meedoen is mogelijk in elk seizoen. Dit natuuravontuur is geschikt voor de groepen 1 tot en met 8.
>> Foto's van deze activiteit
Scholenwerkgroep, 4 juli  2017
 


Biotopen
Op maandag 12 juni heeft de scholenwerkgroep van het IVN Geysteren-Venray groep 5 en 6 van basisschool St.Oda IJsselsteyn ontvangen in het Loobeekdal.
Beide klassen zijn 6 weken aan de slag met het thema: biotopen. Hiervoor hadden zij een ochtend in het veld aangevraagd bij het IVN. 2 gidsen hebben dit thema uitgewerkt en opdrachten bedacht.

De volgende thema’s zijn aan de orde geweest:
Biotoop WATER
Biotoop LOOFBOS
Biotoop WEIDE
GRONDONDERZOEK

>> Voor een impressie zie de foto’s.
Scholenwerkgroep, 21 juni 2017


 


Werken  voor de zeldzame
Bruine eikenpage

Leerlingen van het Panterbos van het Speciaal Onderwijs Geysteren hebben gisteren, 21 februari, samen met het IKL en het IVN Geysteren-Venray voor het Limburgs Landschap in de gemeente Venray gewerkt voor de zeldzame Bruine eikenpage.
Werk in het bos werkt goed als uitdagende werkvorm voor speciaal onderwijs.
Het IVN Geysteren-Venray gaat van de zomer samen met de leerlingen het resultaat monitoren.

>> Foto's Marije van deze activiteit
>> Foto's Margaret van deze activiteit
Scholenwerkgroep, 22 februari 2017

 


Hoe leefden en werkten de mensen vroeger
Schooleducatie St.Odaschool op 6 en 7 februari 2017 bij de Paardenkop in Ysselsteyn
Thema: hoe leefden en werkten de mensen vroeger.

De volgende onderwerpen kwamen aan bod bij de Plaggenhut:
- Wat is een Plaggenhut? Welke materialen werden gebruikt? Hoe werd deze gebouwd?
- Waarom woonden de mensen daar?
- Wat deden de mensen in de Plaggenhut? Met hoeveel woonden ze er?
- Hoelang duurde het om het te bouwen?
- Wat is turf? Hoe steek je dit? Wat deden de mensen vroeger met turf?

De volgende onderwerpen vanuit de uitkijktoren hebben we besproken:
- Foto’s bekijken en bepalen op welke plek die genomen waren.
- Windrichtingen bepalen a.h.v. kompas. Wereldbol laten zien en hierop ook het noorden en zuiden
  bepaald.
- Wind voelen en welke windrichting het nu was. Met natte vinger windrichting gevoeld en daarna met
  een stokje waaraan een stuk plastic bevestigd werd, werd ook de windrichting bepaald.

>> Foto's ingezonden door Marije Freriks

Scholenwerkgroep, 8 februari 2017


Jaarverslag scholenwerkgroep 2016
De scholen werkgroep van IVN Geijsteren-Venray heeft afgelopen jaar verschillende scholen op bezoek gehad. Nieuw in 2016 was het project hoog water voor de basisschool uit Ysselsteyn, uitgevoerd door Twan en Piet. Ook nieuw was de natuurwandeling voor het BSO uit Horst, uitgevoerd bij de eendenkooi in de Kasteelse bossen in Horst. Op dit moment loopt er een project met speciaal onderwijs uit Geijsteren voor verschillende groepen van deze school. Verder hebben we in 2016 hard gewerkt aan het op elkaar afstemmen van verschillende activiteiten.

1. JEUGD EN EDUCATIE
Omdat de scholenwerkgroep, jeugd en jongeren IVN veel overlap vertonen voor wat betreft de personen en activiteiten hebben we besloten er één werkgroep van te maken met de voorlopige naam: ”jeugd en educatie”. De werkgroep bestaat uit de volgende leden: Marjo, Liesbeth, Marije, Marleen, Piet ,Wim, Ruud en Jolande. Verder hopen we, dat er na de cursus schoolgidsen en jeugdbegeleiders, er een aantal nieuwe leden zich zullen melden, om ons bij de verschillende activiteiten te ondersteunen.
Marleen Jacobs blijft verantwoordelijk voor de jeugd, Wim Mommen voor de scholen en Marije voor de jongeren. De vakantieactiviteiten voor jeugd en gezin zouden ook onder deze werkgroep moeten vallen.

NATUURPAD PAARDEKOP
Het natuurpad in het natuurgebied “de Paardekop” is enkele maanden geleden feestelijk geopend en nagenoeg compleet. Rest ons nog om er een aantal opdrachten bij te maken over kringloop, waterdiertjes, diersporen en wind- en windrichtingen ed, zodat jeugdgroepen en schoolklassen er optimaal gebruik van kunnen maken. Met “cultuurpad” is afgesproken dat zij een inleidend videofilmpje gaan maken. Het IVN zal zorgen voor de opdrachten en een bijbehorende materiaalkist, de begroting hiervoor is ingediend bij de gemeente. Wij zelf gaan in april met de kinderen van IVN-jeugd gebruik maken van het pad en de verschillende opdrachten uitproberen.

2. PROJECT OOIJEN-WANSSUM
De scholen die vallen in het werkgebied hebben van de projectgroep Ooijen-Wanssum een lespakket gekregen. Ze gaan dit in de komende maanden in de verschillende klassen behandelen. Hierbij hebben ze hulp gevraagd van het IVN om te helpen bij de buitenlessen. Omdat de drie scholen voor een deel vallen onder het IVN Maasdorpen en een deel onder IVN Geijsteren Venray, gaan we hier samenwerken. Begin november hebben we, samen met het IVN Maasdorpen, voor de scholen uit Meerlo, Blitterswijck en Wanssum verschillende buitenlessen uitgevoerd.

3. SAMENWERKING IVN MAASDORPEN
Ook werken we samen met IVN Maasdorpen bij het opzetten van een cursus voor schoolgidsen en jeugdbegeleiders. Op dinsdag 20 december is er een voorlichtingsavond voor de cursisten die zich aangemeld hebben of interesse getoond hebben. Bij voldoende deelnemers start de cursus op dinsdag 17 januari. De cursus wordt gegeven door eigen mensen van IVN, aangevuld met enkele gastdocenten.
Wim Mommen, 10 december 2016

 


Jaarverslag van de schoolgidsen werkgroep 2015
Het afgelopen jaar hebben we 8 schoolklassen uit de regio op bezoek gehad, waarvan 7 in het najaar van 2015.

In juni hebben we met een klas van basisschool Coninxhof het thema landschap besproken in de Leunse Paes.

In september behandelde 2 klassen van de Petrus Bandenschool op de school het thema: de kleine wereld. Echter hoe ziet die kleine wereld er in de natuur uit. We bekeken de waterdiertjes, we gingen op zoek naar bodemdieren en ook de werkzaamheden van de bever zijn onder de loep genomen.

De groepen 3 en 4 van deze zelfde school hebben het
thema: water, besproken in de klas. Dit thema hebben zij vervolgens met het IVN bekeken in de natuur: wat is drijven en zinken, hoe diep zit het grondwater, wat is de functie van een watermolen, hoe ontstaat een rivier en wat leeft er aan diertjes in het water.

Op 23 oktober hebben we in de Geysterse bossen met groep 3 van de Coninxhof de herfstverschijnselen bestudeerd. Het was een geslaagd jaar voor de schoolactiviteiten.
Het bestuur is aan het bekijken hoe de activiteiten meer onder de aandacht gebracht kunnen worden bij de scholen en is in overweging om in samenwerking met IVN de Maasdorpen en wellicht het IVN Maasvallei in 2016 een cursus te laten starten om nieuwe schoolgidsen te gaan opleiden.
Marije Freriks.


Geysterse Bossen
Groep 3b van de Petrus Bandenschool was op 21 oktober op bezoek in de Geysterse Bossen.
We hebben gewerkt met het thema : water

 
>> Foto's van deze activiteit
 

Fabian en Stan, Lieve en Karlijn hebben onderstaande stukjes geschreven.

Geijstersbosen
Ginen visen
Stan hat niks gevanen
Fabian hat wat gvanen
En toen gineze naar de waatermoolen
En toen gineze apel eeten
En toen gineze weernaar school

 

Fabian en Stan


Wij zijn naar de bose guweest
Toen gingen wij groepjes van 4
Toen gingen meertje maaku
dinutje dijve en zike
Toen gingen naar de watermolen
Toen gingen we beese vanu

 

Lieve en Karlijn

Scholenwerkgroep, 11 novemberr 2015


Poject 'water' in de Leunse Paes
Vrijdag 16 oktober waren we met groep 4 van de Petrus Bandenschool in de Leunse Paes.
Voor een impressie zie onderstaande filmpjes.
>> filmpje 1
>> filmpje 2
>> filmpje 3
Scholenwerkgroep, 21 oktober 2015


Poject 'de Kleine wereld' in de Leunse Paes
Petrus Bandenschool groep 6a en 6b op 16 en 23 september.

De Petrus Bandenschool behandelt in september en oktober het thema: de Kleine wereld.

Wat betekent deze Kleine wereld in de natuur?
Met groep 6a en 6b heeft het IVN Geysteren-Venray de Kleine wereld verkend in de Leunse Paes.
We hebben waterdiertjes gevangen en bodemdiertjes tussen de schors en de strooisellaag in het bos gezocht. De wereld van de  bever is ook bekeken. We zijn zo vrij geweest dit zoogdier tot de Kleine wereld te rekenen.
Ruud van Veen heeft de kinderen deskundige uitleg gegeven over het leven van dit beestje.
>> Voor een impressie ziet de foto’s.

Scholenwerkgroep, 24 september 2015
 


Scholenwerkgroep jaarverslag 2014
De scholenwerkgroep van I.V.N Geysteren-Venray heeft afgelopen jaar verschillende scholen op bezoek gehad. In april hebben we groep 3 van de Toverbal kennis laten maken met het waterleven rondom de Watermolen de Rosmolen in Geysteren. Buiten het nat pak van een van de leerlingen was het een leerzame en zonnige ochtend.

In juni hebben we drie klassen van de Petrus Bandenschool in natuurgebied de Leunse Paes mogen begroeten. De kinderen zijn met Ruud van Veen op beverexpeditie geweest. Een van de groepjes ging op zoek naar de bodemdiertjes en de derde groep ging op waterdierenvangst. De groepjes hebben gerouleerd zodat ieder groep met de verschillende thema’s aan de slag kon.

Op 12 november hebben we met groep 3/4 van Coninxhof het project: struinen in het herfstbos op Landgoed Geysteren, uitgevoerd. Al deze tochten zijn uitgevoerd volgens het principe, vraag gestuurd werken.

De school geeft aan wat hun wensen zijn, we proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het thema waar de klas op dat moment mee aan de gang is. De themakaarten uit de divers projecten werden gebruikt.

Het komende jaar hoopt de werkgroep de themakisten gebruiksklaar te maken en aan de basisscholen van Venray te presenteren. Helaas heeft Ruud zich als coördinator bedankt. Hij draagt het schoolgidsenwerk een warm hart toe, echter het veldwerk heeft zijn voorkeur boven het aan de kar trekken van een werkgroep. Voorlopig doet het bestuur in de persoon van Mart Kusters en Marije Freriks de coördinatie. Het bestuur zal het komend jaar de uiterste best om een nieuwe coördinator te zoeken.
Marije Freriks, 12 december 2014


Struinend door het herfstbos met leerlingen van de basisschool de Coninxhof
Op woensdagochtend 12 november heeft het IVN Geysteren-Vernay een gezellige en leergierige groep 3 en 4 op bezoek gehad in het Geysterse bos.
Zie voor een impressie de foto’s van Danielle Wijnen, leerkracht van deze groep.
>> Foto-impressie
 


Jaarverslag van de schoolgidsen werkgroep
De eerste vergadering van de werkgroep was 7 oktober, al was er eerder in het jaar een bijeenkomst met Wilma Strik. Het was dus een kort jaar voor dit verslag.

De bedoeling is dat we 10 thema's uitwerken en per thema een leskist maken. Deze leskisten moeten voor kinderen uit iedere groep zijn en dat zal nog een hele uitdaging zijn. De scholen zullen dan zelf kiezen uit een van aangeboden thema's (vraag gestuurd aanbod). Aanvankelijk wilde we voor de schoolvakantie een brochure klaar hebben en naar de scholen sturen. Maar nu gaan de SPOV scholen waarschijnlijk in zee met stichting cultuurpad en zullen ze daar naar excursies op gebied van cultuur en natuur gaan zoeken. Wij kunnen daar kosteloos ons aanbod publiceren (op internet). In overleg met het bestuur is besloten om dit eens een jaar te proberen. Binnen de werkgroep hebben we een aantal thema's verdeeld en zullen die verder uitwerken, daar zal de energie de komende tijd in gaan zitten. Mochten er in de tussentijd aanvragen voor excursies binnenkomen, zullen we daar natuurlijk gehoor aan geven.
Ruud van Veen, 8 december 2013
 

Rondje Reindersmeer
Enkele gidsen van het IVN hebben een rondje Reindersmeer voor groep 8 van basisschool Coninxhof te Venray verzorgd.

Ingezonden:
Groep 8  heeft enorm genoten van de wandeling met uitleg. Ze hebben erg veel geleerd. In de klas hebben ze Reindersmeer nog vergeleken met andere landschappen en daar muurkranten van gemaakt. Vrijdagochtend is er een inloop voor geïnteresseerden van 11.30-12.00 uur.
>> Foto's van groepsleerkracht: Willemien
van de Boogaard en een ouder: Huub Jacobs.
21 maart 2013

 

IVN afd. Geysteren/Venray