Jaarverslag jeugd en educatie 2017

 

 

 

Jaarverslag jeugd en educatie 2017
De werkgroep “jeugd en educatie” van IVN Geijsteren-Venray organiseert en begeleid alle activiteiten waarbij jeugd betrokken is, zoals de gezins- de vakantieactiviteiten. Ook valt hieronder de werkgroep voor scholen, IVN-jeugd en IVN-jongeren. Afgelopen jaar is er hard gewerkt, er zijn veel scholen op bezoek geweest, IVN-jeugd heeft bijna maandelijks een activiteit georganiseerd en ook voor de jongeren was er regelmatig iets te doen. Verder hebben een aantal gidsen succesvol deelgenomen aan de cursus voor schoolgids-jeugdbegeleider. Iedereen is geslaagd en heeft het diploma schoolgids en/of jeugdbegeleider behaald. Verder is er een begin gemaakt met het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag voor iedere gids die werkt met kinderen.
1. IVN-JEUGD EN JONGEREN
Marleen heeft een mooi gevarieerd programma afgewerkt voor de kinderen van het jeugd IVN, deels binnen, maar ook vaak buiten de natuur in, zoals werken aan een schone Maas, berkjes trekken in de Heidse Peel en natuurlijk het jaarlijkse uitje naar de Kidsparty, afgelopen jaar in het sprookjesbos in Valkenburg. Voor het aankomend jaar staan er weer leuke activiteiten op het programma.
Marije vindt het prettig om hulp van derden bij de jongeren van het IVN te hebben, je kunt ten slotte niet alle knowhow in huis hebben. In samenwerking met derden hebben we survival in de natuur, bestuderen van fossielen en sterren kijken met Clazien uitgevoerd. Het volgend jaar gaan de jongeren weer leuke dingen doen, o.a. een avondtocht, schedels determineren en overnachten in de natuur in een echte tippi tent.
2. SCHOOLACTIVITEITEN
Afgelopen jaar zijn er veel aanvragen geweest van scholen, de gidsen hebben dan ook een druk jaar achter de rug met het volgen van de cursus, stage lopen en dan ook nog regelmatig een school begeleiden. Met de kinderen van SO Geijsteren zijn we vaak de natuur in gegaan, elke groep wel twee of drie keer. Van de Oda school uit Ysselsteijn hebben we alle groepen op bezoek gehad. Met groep 8 van deze school hebben we het natuurleerdpad aan de Paardenkop feestelijk geopend, hierbij hadden we de hulp van boswachter Bert. Bijzonder was het project in de Leunse Paes met het Raayland College. Atheneum 4 had uitwisseling met een school uit China, ze hebben in de Leunse Paes wateronderzoek gedaan, bomen gemeten, paddenstoelen determineren en natuurlijk kon de bever niet ontbreken.
3. VAKANTIEACTIVITEITEN VOOR KINDEREN VAN DE BASISSCHOOL IN APRIL EN OKTOBER.
In april zijn de activiteiten uitgevoerd rondom de Molenbeek en de St. Goarkapel te Wanssum. Ongeveer 35 kinderen hebben deelgenomen. We hebben bomen bekeken, bodemdiertjes gezocht, waterdiertjes gevangen en onderzoek gedaan hoe vogels een nest maken. Bij het laatste hebben de kinderen zelf ook een nestje kunnen maken.
In de herfstvakantie zijn 25 kinderen op expeditie geweest in de Leunse Paes. De Leunse Paes is het thuis van vele diersoorten. Er wonen o.a. vogels, reeën, bevers en vossen. We zijn op zoek geweest naar pootafdrukken, uilenballen, wildpaadjes, uitwerpselen en krabsporen, maar welk spoor hoort bij welk dier?
Thea de Lauw is vanaf heden de coördinator van de vakantieactiviteiten. Zij zal i.s.m. andere begeleiders voor het 2018 weer de verschillende leuke tochten met opdrachten bedenken.

4. SAMENWERKING IVN NOORD LIMBURG
Afgelopen jaar hebben we op een prettige manier samengewerkt met IVN Maasdorpen. Gezamenlijk hebben we de cursus voor schoolgidsen en jeugdbegeleiders opgezet en gegeven. Voor het komende jaar werken we opnieuw samen met andere jeugdafdelingen uit Nrd Limburg. Begin november is er een uitwisselingsavond geweest en is er afgesproken, dit jaarlijks te herhalen voor alle schoolgidsen en jeugdbegeleiders van de IVN afdelingen. In 2018 werken we mee aan de Kids party, dit jaar in het streekmuseum “De Locht” in Melderslo, met als thema: terug in de tijd.
Wim Mommen, 5 december 2017

 

 

IVN Geysteren Venray