Gidsenwerkgroep

---

   
 Coördinator: Mart Philipsen  tel. 06-41768716    e-mail: mart.philipsen2019@gmail.com

 

 

Diploma-uitreking

In 2019 is de Natuurgidsenopleiding regio Maasdal van start gegaan met vijf cursisten van het IVN Geysteren-Venray. Helaas zorgde de Corona voor een oponthoud van twee jaar. In het begin van 2022 vond er een doorstart plaats.
Mart Philipsen als enige van zijn groepje, ondertussen gidsen coördinator en bestuurslid geworden bij het IVN, heeft met ondersteuning van Esther Swinkels, mentor, de draad weer opgepakt. Vandaag heeft Mart de gidsencursus succesvol met een verslag en presentatie van zijn onderzoeksgebied op de Buus afgerond.

Mart, namens het bestuur van harte proficiat en dank aan Esther voor al die tijd dat zij de mentor was.
>> Voor een impressie: zie foto's
27 november 2022


 

Excursie naar het voedselbos

Op zaterdagochtend 1 mei zijn we met een aantal gidsen van het IVN Geysteren-Venray, sommige met partner, naar het voedselbos opgericht door Wouter van Eck, gelegen in de plaats de Horst bij Groesbeek op bezoek geweest.
Wouter van Eck en Pieter Jansen kochten in 2009 een kale mais-akker nabij Groesbeek en begonnen daar met de aanplant van voedselbos Ketelbroek.
Inmiddels is dit voedselbos gegroeid tot Nederland’s bekendste voedselbos en is Wouter bekend als voedselbospionier: hij geeft cursussen en ontwerpt ook elders voedselbossen. Tevens is hij voorzitter van Stichting Voedselbosbouw Nederland.
Landelijke media smullen van zijn verhaal, inmiddels smullen ook vele mensen van de oogst uit Ketelbroek. Wouter: “Het was lang een droom voor ons om te proberen landbouw en natuur te combineren. Ik was geďnspireerd door ‘forest gardens’ die in de tropen heel normaal zijn. Hier moest dat ook kunnen! We begonnen met een kale akker en zijn gaan planten. Onze verwachtingen zijn overtroffen en we merken nu hoe weinig we hoeven te doen voor een rijk systeem.”
“Ons landbouwsysteem is een polycultuur.
Honderden bomen en struiken vormen nu een jong voedselbos. Grote bomen, kleinere bomen, struiken, klimmers, kruiden en kruipers zijn hierbij zo geplant dat we de ecologische principes van een natuurlijk bos proberen te stimuleren. Net als een bos groeit het helemaal vanzelf. Ieder jaar leven daar meer soorten, ieder jaar neemt de bodemvruchtbaarheid verder toe. Dat gebeurt zonder dat we hoeven te mesten, te spuiten of te gieten…”
Het voedselbos is nu 12 jaar oud en is langzaam volwassen geworden. De bever heeft zich in het gebied gehuisvest en ook een koppel ooievaars hebben hier hun nest. Voor talrijke vogels is het voedselbos een leefgebied geworden. Er zijn nu bijna 400 soorten vruchten en kruiden te vinden.
Het voedselbos is alleen op afspraak te bezoeken.

>> Foto's van deze activiteit

Gidsenwerkgroep, 1 mei 2021

 


 

Bastei in Nijmegen
Gidsenuitstapje naar de Bastei in Nijmegen
op zaterdag 26 september 2020

>> Foto's van deze activiteit


>> Impressie dagje Nijmegen ingezonden door Martein Heijnen vriend van Remo Toffolo


 


 

Bijscholingsactiviteit gidsenwerkgroep
Bijscholingsactiviteit gidsenwerkgroep naar Landgoed Langakkers Leende op 7 juni 2019.


De Langakkers
De Langakkers is sinds 2003 een landgoed volgens de Natuurschoonwet. Voorheen was het een agrarisch bedrijf, dat in bezit was en is van de familie Winters. In de jaren 90 heeft Roel Winters besloten zijn agrarisch werkzaamheden voor een deel stop te zetten en zijn landbouwgrond te extensiveren en gedeeltelijk om te zetten tot nieuwe natuur.
Het doel
Het doel is op de Langakkers een kleinschalig, agrarisch cultuurlandschap te creëren. Verschillende vormen van grondgebruik worden gehanteerd, waaronder extensieve begrazing, bloemrijk grasland, kruidenrijke akkers en ruigtes. Sinds 1996 heeft hij ook verschillende landschapselementen aan het landschap toegevoegd om de biodiversiteit en de schoonheid van het gebied te verhogen.

Beheer

Het extensieve beheer op de langakkers is erg belangrijk. Het kleinschalig beheren van het gebied , dus niet alles tegelijk maar stapsgewijs, iedere keer kijkend naar de natuur, geven een verhoging van de biodiversiteit. Onder beheer verstaan we maaien en afvoeren van de graslanden, bewerken en inzaaien van de akkers, heggen vlechten en daarna knippen, wilgen knotten, poelen opschonen, zijn regelmatig terugkerende belangrijke werkzaamheden.

Biodiversiteit
Door deze veranderingen is de flora en fauna diversiteit op de Langakkers enorm gestegen. Momenteel zijn er naast tientallen soorten zomer- en wintergasten maar liefst 52 soorten broedvogels, waaronder de patrijs, geelgors en spotvogel. Er zijn minimaal 26 soorten dagvlinders geteld, die afkomen op de verschillende soorten bloemen die op het landgoed voorkomen.

Landschapselementen
De aanleg van honderden meters vlechtheggen, houtwallen en stapelmuren maar ook amfibien poelen, knotwilgen, een bewoonde vleermuiskelder en een bewoonde huiszwaluwtil en solitaire bomen dragen bij aan de biodiversiteit.

Broedvogel monitoring

Sinds 2003 worden volgens de Sovon criteria , broedvogels geďnventariseerd. In 2003 (toen we gestart zijn met de inventarisatie) kwamen er 36 broedvogel soorten voor. Afgelopen jaar (2014) werden 52 soorten waargenomen.
>> Foto's van deze activiteit

 

 


Jaarverslag gidsenwerkgroep 2017
Het jaar 2017 is bijna voorbij. Het was een goed IVN jaar met de nodige vraag naar optredens van gidsen zowel voor de publiekswandelingen als de aangevraagde excursies in ons werkgebied. Gemiddeld zijn de wandelingen bezocht door 15 tot 50 natuurliefhebbers. Een prima resultaat.


We zijn actief geweest in Meerlo, de Spurkt, Holthees en de Smakt, het nieuwe Loobeekdal tussen Merselo en Weverslo, het St.Anna terrein en het van Goghterrein in Venray. Ook Ysselsteijn is geregeld bezocht om het nieuwe Natuurleerpad aan de Paardenkopweg goed te leren kennen. De al jaren bekende Blauwborstwandeling in de Grote Peel en het Schuutwater in Broekhuizen hoorden weer bij de favoriete bestemmingen.

De senioren zijn wegwijs gemaakt in de Ballonzuil bossen. We waren in Well om de ontwikkelingen in natuurgebied de Baend te bekijken en tijdens de wandeldriedaagse hebben we gewandeld in de Schaak in de Meterik, Landgoed Geijsteren en het mooie natuurgebied de Hamert. De wandelingen waren vroeg in de ochtend, overdag en ook later in de avond.


De landelijk bekende Nacht van de Nacht is dit jaar gehouden in de aardedonkere bossen aan de Paardenkopweg in Ysselsteijn achter het Duitse Kerkhof. De organisatie was prima, want we hoopten op 150 bezoekers. Helaas gooide het barre weer met veel regen en wind roet (water) in het eten. Het aantal bezoekers (de echte natuurwandelaars) viel toch nog mee. Er zijn ongeveer 60 mensen geweest, waaronder kinderen, vaders en moeders, opa’s en oma’s en het is echt waar: twee jongedames helemaal uit de USA hebben onze Nacht van de Nacht mee beleefd. De georganiseerde activiteiten zijn goed voorbereid: de uilenwerkgroep was aanwezig. De sterrenwacht heeft de apparatuur geďnstalleerd, alleen jammer dat er geen sterren te zien waren. Bij een post waren nachtvlinders te zien geheel tegen de verwachting in en Jan Michels heeft een mooi verhaal verteld Tot slot hebben de kinderen allerlei proefjes kunnen doen waarbij de zintuigen werden geprikkeld. In 2018 wordt het evenement opnieuw aan de Paardenkopweg georganiseerd.


De Groencursus is succesvol afgesloten. 15 Deelnemers hebben de omgeving van Venray met plezier mogen beleven. Het Loobeek, de Boschhuizer bergen, De Heidse Peel, Castenrayse vennen en Landgoed Geijsteren zijn bezocht. De cursus was leerzaam, maar ook gezellig.


De Leunse natuurvrienden van de Leunse Paes zijn geadviseerd door twee van onze gidsen, over de unieke natuur belevenissen in dit gebied. Deze interessante informatie is opgenomen in een Ommetje met moderne hulpmiddelen, de zogenaamde QC codebordjes. Jammer dat onze gidsen niet zijn uitgenodigd bij de officiële opening van dit nieuwe Ommetje.
We gidsen meestal bij wandelingen, maar ook de jaarlijkse dagfietstocht fietstocht heeft een vaste plaats in het jaarprogramma. Het aantal fietstochten is uitgebreid gezien we ook de ontwikkeling van het gebied Ooyen Wanssum volgen. Komend jaar wordt deze voor de derde maal georganiseerd Ook de totstandkoming van de rondweg in Wanssum zullen we komend jaar tijdens een fietstocht volgen.

De medewerking aan de woensdag van de Fietsvierdaagse bracht in 2017 ook weer veel kinderen met een schepnet aan de rand van een poel in de Leunse Peas. Tot onze verbazing werd tijdens deze dag de naburige beek (de Oostrumse Beek) machinaal opgeschoond wat resulteerde in de vangst van een jonge snoek van 25 cm die de gehele dag bij de poel werd tentoongesteld in een grote kunststof container.
Daarnaast zijn door de verschillende gidsen hand- en spandiensten verleend tijdens de drukbezochte gezinstocht op het Annaterrein en de Waterdagen bij de Rosmolen.

Tot slot: twee van de gidsen geven een interessante presentatie op de Varia Avond over hun belevenissen gedurende het afgelopen jaar 2017 en een andere gids zal de door haar verzamelde schedels laten zien.
Gidsen allemaal heel hartelijk dank voor alle door jullie verzorgde activiteiten.
Mart Kusters, Gidsen coördinator
 


 

Filmpje over het onderzoeksgebied het Loobeekdal

De nieuwe natuurgidsen hebben een presentatie verzorgt over hun onderzoeksgebied Loobeekdal.

>> Filmpje van onderzoeksgebied Loobeekdal
Marleen Jacobs, 17 december 2016

 


 

Zes natuurgidsen rijker
Op zaterdag 26 november was het zo ver: na anderhalf jaar zwoegen, kregen 26 kersverse natuurgidsen hun natuurgidsendiploma uitgereikt.
De zes cursisten van IVN-Geijsteren Venray (Arianne Smits, Huub Sprunken, John de Langen, Margaret van Veen, Mark Schapendonk en Marleen Jacobs) hebben er 26 theorie-avonden, 13 excursies in diverse natuurgebieden, 2 velddagen, 2 didactische werkdagen, minimaal 25 veldbezoeken aan de Loobeek, een prachtig werkstuk en een presentatie tijdens de diploma-uitreiking opzitten.
Het was een intensieve cursus, waaraan zowel de cursisten als de mentoren Annie Verheijen en Esther Swinkels veel plezier hebben beleefd. In de woorden van de zes cursisten zelf:

Was het veel? Ja dat was het!
Was het moeilijk? Ja, het was soms pittig!
Was het leuk? Zeker!
Was het leerzaam? Zondermeer, iedereen heeft er het zijne of hare van opgestoken!

Een wandeling door de natuur zal nooit meer zijn zoals anderhalf jaar geleden. Kijken doen we anders, beleven doen we anders. Nieuwsgieriger zijn we geworden. Wijzer ook. Dus lopen we nu anders door het veld. Een aantal van ons gaat zeker gidsen.
De vierseizoenen wandelingen in ons gebied in Venray staan reeds geboekt. Sommigen sluiten zich aan bij de planten- of vogelwerkgroep. Er zijn er die de paddenstoelencursus of de vogelcursus gaan volgen. De opa’s onder ons gaan met hun kleinkinderen op ontdekkingstocht. Of we struinen op een vroege zondagmorgen zo maar voor onszelf door het veld.

Kortom, met de bagage van deze natuurgidsencursus in onze rugzak, zet ieder van ons haar en zijn vervolgstappen in de natuur. Dat is voor ons het mooiste resultaat.


Arianne, Huub, John, Margaret, Mark en Marleen van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

Esther Swinkels, 9 december 2016

 


 

Jaarverslag gidsenwerkgroep 2016
Het jaar 2016 is weer bijna voorbij. De gidsenwerkgroep heeft een druk jaar achter de rug. Het was weer een goed gevuld jaar met de nodige vraag naar gidsen om her en der in ons werkgebied op te treden als gids en natuurkenner.
Er waren wandelingen heel vroeg in de ochtend, overdag en ook heel laat in de avond.
Vroeg in de ochtend natuurlijk de blauwborstwandeling in de Grote Peel.
Wandelen om de natuur te bewonderen, maar ook om de natuur op te schonen, denk aan de schoonmaakactie Schone Maas waarbij we een paar km maasoever hebben opgeschoond. Hierbij werden ook onze jeugdleden betrokken. Ook een deel van het buitengebied werd door ons aangepakt het grof zwerfvuil werd verzameld en afgevoerd. Tot slot werd eind van dit jaar ook nog een beekdal opgeschoond.
We organiseerden ook weer in de vier seizoenen een driedorpenwandeling in Smakt, Holthees en Maashees.
Een unieke wandeling in het gebied de Halve Maan in Well vond er plaats met een gemengd gezelschap van natuurliefhebbers en een tiental ezels voor een vereniging van het Nederlands Ezelsstamboek.
Een groot succes was dit jaar de Nacht van de Nacht Wandeling in het aardedonkere Zwartwater bij Vredepeel. Van half acht tot tien uur werd dit donkere gebied bezocht door ongeveer 150 wandelaars.
Ook de Leunse Paes werd met een bezoek vereerd op de nacht van de volle maan op 13 november. Er werd ontdekt dat je de bevers wel kunt horen plonsen in het water, maar dat je ze niet te zien krijgt in de donkere nacht.
De wandelingen rond kerstmis en nieuw jaar zijn een vast gegeven geworden in ons IVN.
De fietstochten georganiseerd door ons IVN hebben inmiddels ook een vaste plaats gekregen in ons jaarprogramma.
De medewerking aan de woensdag van de Fietsvierdaagse bracht in 2016 ook weer veel kinderen met een schepnet aan de rand van een kunstmatige wateropvang bij een groot agrarisch bedrijf. Tot onze verbazing werden daar veel jonge salamanders geschept uit deze nog jonge kunstmatige wateropvang.
Eind november werd ons gidsenbestand uitgebreid met 6 nieuwe gidsen. Zij waren geslaagd voor de gidsencursus die op 26 november werd afgesloten met een feestelijke diploma uitreiking in Ottersum. Arianne Smits, Marleen Jacobs, Margaret van Veen, Huub Sprunken, Mark Schapendonk, John de Lange kregen hun diploma.
Mart Kusters, gidsen coördinator, 8 december 2016
 

 


 

IVN Geysteren-Venray verwelkomt 6 nieuwe natuurgidsen.
IVN Geysteren-Venray is zes nieuwe natuurgidsen rijker. Afgelopen zaterdag ontvingen zes cursisten van onze IVN-afdeling: Arianne Smits, Marleen Jacobs, Margaret van Veen, Huub Sprunken, Mark Schapendonk en John de Lange hun natuurgidsendiploma.
 


 


 

Deze groep heeft de afgelopen anderhalf jaar voor deze cursus een intensieve studie gemaakt over het natuurgebied het Loobeekdal. Tijdens deze diploma-uitreiking hebben ze op een ludieke wijze het publiek deelgenoot gemaakt van hun onderzoeksproject.
Van harte proficiat, namens het bestuur. Marije Freriks.

 

 


 

IVN-regio Maasdal diplomeert 26 nieuwe natuurgidsen
Op 26 november 2016 ontvingen in Roepaen in Ottersum 26 kersverse natuurgidsen hun diploma uit handen van de docenten Ben van Dinther en Paul Oostendorp.

 

De 26 hebben met goed gevolg de Natuurgidsencursus afgerond, ingericht door de regio Maasdal. Hierin werken samen de vijf IVN-afdelingen Maas en Niers (Gennep), Groene Overlaat (Cuijk), Maasvallei (Boxmeer), Geijsteren Venray en De Maasdorpen (Horst aan de Maas).
 

De cursus omvatte 27 lesavonden, 15 excursies en 3 veldwerkdagen. Daarnaast hebben de cursisten in groepen een studie gemaakt van een natuurgebied en daarover in een verslag gerapporteerd.

 

 

 

Op de middag van de diploma-uitreiking hebben ze hun onderzoek op min of meer speelse wijze gepresenteerd aan de aanwezige achterban die de cursisten anderhalf jaar lang heeft gesteund in dit toch bijzonder intensieve traject.
IVN Geysteren Venray, 26 november 2016

 


 

Notulen Vergadering Gidsenwerkgroep dinsdag 13 september 2016

>> Notulen

 


 

Workshop bodem (ingezonden)
Op 22 oktober organiseert IVN Roermond e.o. een workshop bodem, waarvoor leden van alle
IVN-afdelingen in Limburg worden uitgenodigd deel te nemen.
Het aantal plaatsen is beperkt; als men wil deelnemen dan dient men zich van te voren aan te melden via rene.horsten@ivnroermond.nl  of 06-22468910

>> Meer informatie

René Horsten, IVN Roermond e.o., 8 september 2016


 

Cursus met de jeugd de natuur in
Buiten spelen en ontdekken in de natuur, dat gun je je eigen (klein)kind natuurlijk ook. Dus geniet u van de onbevangenheid waarmee kinderen de geheimen van de natuur leren ontdekken? Wilt u ze daarbij begeleiden en daar vrije tijd voor inzetten? Grijp nu uw kans en volg de IVN-cursus Jeugd en jongeren begeleiden in de natuur.

Een kind dat plezier beleeft in de natuur, is vrij en gelukkig. Het wordt nog leuker als kinderen samen met leeftijdgenoten het bos in gaan. Het wordt ronduit geweldig als ze vergezeld worden door een begeleider die leuke ideeën heeft over natuuractiviteiten en die ideeën samen met de kinderen in de praktijk brengt.

Zou u zelf kinderen willen begeleiden tijdens natuuractiviteiten? IVN de Maasdorpen (Horst e.o.) en IVN Geijsteren-Venray zijn op zoek naar mensen die zich actief willen inzetten voor jeugd- en jongerenactiviteiten en die zich bij (een van) de afdelingen willen aansluiten als schoolgids of jeugdbegeleider.

 

In het najaar van 2016 starten de betreffende IVN-afdelingen met de cursus Jeugd en jongeren begeleiden in de natuur.
De cursus bestaat uit vijf dinsdagavonden (8 en 29 november, 20 december, 17 januari en 14 februari) en vijf zaterdagochtenden (4 en 18 maart, 8 april, 6 en 20 mei), afwisselend in Geysteren en in Horst.
Ook wordt van de cursisten verwacht dat ze een ‘stage’ volgen, die bestaat uit observatieopdrachten bij een jeugdactiviteit en uit het voorbereiden en uitvoeren van activiteiten samen met medecursisten.
 

 

De deelnamekosten bedragen € 50,-. Hiervoor krijgt de cursist een IVN-cursusboek, handouts met cursusmateriaal van de docenten, toegang tot 10 cursusbijeenkomsten en persoonlijke begeleiding.

 

U kunt zich opgeven of extra informatie krijgen bij:

Marije Freriks van IVN Geysteren-Venray info@ivn-geysteren-venray.nl  of
Cora Oostendorp van IVN de Maasdorpen: cora@bourgonjon.nl

IVN Geysteren Venray, 3 oktober 2016

 


 

Jaarverslag Gidsen Werkgroep 2015
Algemeen
Het jaar 2015 is voor de gidsenwerkgroep goed verlopen. Er zijn een zestal nieuwe gidsen bijgekomen door het volgen van een opleiding en uiteraard het slagen voor het diploma. We hebben nu voldoende gidsen in ons bestand en in het afgelopen jaar hebben we alle aanvragen goed kunnen invullen met deskundige gidsen. Af en toe was het wel eens een beetje crisis, maar dat kwam door onvoldoende of te late communicatie. De “klanten” hebben daar niets van gemerkt. We hebben groepen begeleid uit de zakelijke sector, schoolklassen, families en bij de Venrayse Fietsvierdaagse, IVN groepen uit eigen gelederen, seniorengroepen, bij de Slootjesdag, enz.

Bemanning gidsengroep
Het gidsenbestand bestond begin van dit jaar uit 27 gidsen en per eind van dit jaar zullen dat er 5 meer zijn door een aantal onlangs geslaagde gidsen te weten: Marjo Vink, Rob Pelzer, Twan Vollenberg, Jan Janssen en Wim Philipsen, Wim kennen we allemaal al langer, maar ook van harte welkom. Het gidsenbestand wordt dus theoretisch 32 gidsen. Dit aantal is ruim voldoende om te voldoen aan de verwachte vraag. Mart Kusters blijft ook het komende jaar 2015 de coördinator van de gidsen en hij zal alle activiteiten proberen te bemannen met een of meerdere gidsen. Mart gaat het komend jaar het gidsenbestand opschonen om te komen tot een bestand van actieve gidsen die minstens een keer per jaar als gids voor ons IVN optreden.

Toekomstvisie 2015
Het gidsenwerk voor schoolklassen van de basisscholen in de regio Venray trekt steeds meer geďnteresseerde leerkrachten die maar al te graag met hun in klas met ons de natuur in gaan. We zullen gaan zoeken naar specialistische schoolklas gidsen.
Het komende jaar zal het ook weer uitdagend worden, zonder gidswerk zullen we in 2016 zeker niet komen te zitten. Onze voorzitter heeft weer een uitdagend jaarprogramma voor 2016 opgesteld. Om alles goed uit te kunnen voeren zal dus in 2016 ook weer geregeld bij jullie worden aangeklopt om diverse gids-activiteiten mee in te vullen.
Mart Kusters
Gidsen coördinator

 


 

Notulen gidsenvergadering 10 maart 2015

>> Notulen


 

Jaarverslag Gidsen Werkgroep 2014
Algemeen
Het jaar 2014 is voor de gidsenwerkgroep normaal verlopen. De nieuwe coördinator Mart Kusters is nu een jaar bezig om alle activiteiten goed te voorzien van voldoende gidsen om zodoende ons IVN goed voor de dag te laten komen. We hebben nu voldoende gidsen in ons bestand en in het afgelopen jaar hebben we alle aanvragen kunnen invullen met deskundige gidsen. Af en toe was het wel eens een beetje crisis, maar dat kwam door onvoldoende of te late communicatie. De “klanten” hebben daar niets van gemerkt. We hebben groepen begeleid uit de zakelijke sector, schoolklassen, families en bij de Venrayse Fietsvierdaagse, IVN groepen uit eigen gelederen, seniorengroepen, bij de Slootjsdag, enz.

Bemanning gidsengroep
Het gidsenbestand bestond begin van dit jaar uit 28 gidsen en per eind van dit jaar zal dit aantal zijn gezakt met een persoon. Dus een gids heeft zich afgemeld voor gidsactiviteiten, het gidsenbestand wordt dus 27 per eind december 2014. Dit aantal is ruim voldoende om te voldoen aan de verwachte vraag. Een van de gidsen heeft te kennen gegeven te willen stoppen per 2015. De onlangs geslaagde 6 landschapsgidsen stonden reeds allemaal in het bestaande gidsenbestand. Dus vanuit die hoek komt er geen extra versterking . Mart Kusters blijft ook het komende jaar 2015 de coördinator van het geheel.

Toekomstvisie 2015
Het komende jaar zal er ook weer uitdagend worden, zonder gidswerk zullen zeker in 2015 niet komen te zitten. Onze voorzitter heeft weer een uitdagend jaarprogramma voor 2015 opgesteld. Om alles goed uit te kunnen voeren zal dus in 2015 ook weer geregeld bij jullie worden aangeklopt om diverse gidsactiviteiten mee in te vullen.
Mart Kusters,
Gidsencoördinator

 


 

Notulen gidsenvergadering 9 september 2014

>> Notulen


 


Notulen gidsenvergadering 11 maart 2014

>> Notulen


 

 

Notulen van de gidsenvergadering van 12 september 2013

>> Notulen


 

Scholingsdag 3 september 2011
Op 3 september hebben we een scholingsdag gehad in Weert. Een aantal van jullie zijn mee geweest. In de bijlage vind je de opdrachten die we daar hebben uitgevoerd.
Wellicht kun je ze in praktijk brengen tijdens een excursie.

>> Klik hier voor de opdrachten (pdf)
 

 

Zand tussen de vingers
Met vier auto’s rijden we zaterdag 3 september naar Weert. We zijn gidsen. En het doel is bijscholing. De inleiding krijgen we in het NME-centrum De IJzeren Man. Over hoe publiek meer te betrekken in je excursie-thema.
>> Lees hier verder .....

 

Notulen van de gidsenvergadering van 14 maart 2011

>> Notulen

 

Daguitstapje gidsen naar de Biesbosch

Foto's van het daguitstapje gidsen naar de Biesbosch op 6 november 2010.

>> Foto's gemaakt door Sjef  (Klik vervolgens bij Picasa op diavoorstelling)

>> Foto's gemaakt door Chrit

 

Vergadering gidsenwerkgroep
De gidsenwerkgroepvergadering gaat op dinsdag 9 september, dit moet zijn 9 maart, NIET door, omdat een aantal mensen verhinderd zijn. Deze vergadering vindt nu plaats op maandag 15 maart, in de Kemphaan te Venray. Het zou fijn zijn dat er zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn.

Ook de mensen van het Jeugd/IVN en de werkgroep Ouderen/IVN zijn welkom.

Bij verhindering afmelden bij Jolande of Marije.


 

Vergadering gidsenwerkgroep op maandag 15 maart 2010.
Locatie: Let op. De Kemphaan Kennedyplein Venray. Tijd: 20.00 uur.

Agenda

1. Verslag vorige vergadering (heeft iedereen in bezit)
2. Mededelingen
3. Evaluatie excursies september / februari
4. Programma maart t/m augustus 2010 Zie jaarprogramma.
5. Kinderactiviteiten meivakantie.
6. Jeugd en IVN.
7. Ouderen en IVN.
8. Tweejaarlijks uitstapje gidsenwerkgroep
9. Herziening groencursus
10. Rondvraag en sluiting.
 

Jaarverslag van de Gidsenwerkgroep.

 

Mat Verstraelen heeft  vele jaren de coördinatie van de gidsen op een voortreffelijke manier uitgevoerd. Tijdens de vergadering in maart gaf hij aan dat hij er mee wilde stoppen. Jolande heeft deze taak nu van Mat overgenomen. Alle aanvragen voor gidsen komen nu bij haar binnen. Ze stuurt de vraag per e-mail door naar alle gidsen. Aan de hand van de respons worden de gidsen eerlijk over de verschillende aanvragen verdeeld. Het aantal aanvragen voor activiteiten is dit jaar flink toegenomen. Het geeft m.i. aan dat de mensen weer meer oog hebben voor de natuur en openstaan voor uitleg en achtergrond informatie.

 

Wat hebben we afgelopen jaar zoal gedaan.

 • Naast de publiekswandelingen in de verschillende natuurgebieden rondom Venray, hebben we ook nog de jaarlijks terugkerende dagwandeling gehouden. Dit keer rondom Groesbeek. Het was een prachtige tocht met een matige opkomst.

 • De fietstocht door de Maasheggen en de Maasduinen werd beter bezocht en was erg geslaagd.

 • Als bijzondere aanvragen wil ik naar voren brengen :

  De middenbouw van basisschool de Keg bestaande uit ong 130 leerlingen hield in mei een waterproject. Wij kregen het verzoek of wij een buitenactiviteit konden aanbieden ter afsluiting van het project.  De Leunse Paes was hier erg geschikt voor.

  In groepjes van 25 leerlingen hebben we met de kinderen door het gebied gewandeld en het een ander verteld, van pitrus een lontje laten maken en met een visnetje waterdiertjes laten scheppen uit de beek zodat ze konden zien wat er zoal in het water leeft.

  De kinderen vonden het erg  leuk.

  Leraren van het Raaylandcollege kregen van Nico Min uitleg over de Leunse Paes ,waarna ze met hun leerlingen ook een waterproject gingen uitvoeren.

 • In juli  hebben we in bejaardentehuis het “ Schuttersveld” een leuke middag verzorgd voor de ouderen. Nico vertelde aan de hand van een dia serie over de natuur rondom Geysteren. Daarna mochten de ouderen meedoen aan een leerzame plantenpuzzel o.l.v. Elly Peeters.. Na een onzekere start werden de oudjes erg enthousiast. Het was een geslaagde middag.

  Hieruit kwam het idee naar voren om meer voor de bejaarden te doen. We zijn ondertussen zo ver dat we een ouderenwerkgroep hebben opgericht..

 • De jeugdactiviteiten in de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie en de gezinswandelingen zijn erg geslaagd. De opkomst was boven verwachting. Hieruit blijkt dat er  behoefte is  aan dit soort leerzame natuuractiviteiten.  

 • In november hebben de Theo Hickspoors, Anton van Zeeland en Jolande Verbeek de natuurgidsencursus met goed gevolg afgerond.

  Het was een intensieve interessante cursus. De cursus was opgebouwd uit 25 theorieavonden waarin het  planten- en dierenrijk,  de milieuaspecten, landschapsvorming en beheer en natuurlijk verschillende educatievormen werden behandeld.

  Daarnaast hebben we elke maand een excursie naar een mooi natuurgebied gehad.

  Tevens hebben we samen met cursisten van IVN Maasdorpen een jaar lang het natuurgebied ’t Ham in Horst bekeken .Aan de hand van opdrachten hebben we een uitgebreid verslag over het gebied gemaakt. In de zaal ligt een exemplaar ter inzage..We vonden het een erg leerzame cursus en staan te trappelen om het geleerde in praktijk te brengen.

 • We hebben in november ons jaarlijks uitstapje gehad .Dit keer zijn we naar  Waardenburg gegaan. We hadden als thema wandelen door het verleden. Het was erg interessant. We  kregen eerst uitleg over de  eendekooi en het ontstaan van het gebied. Daarna mochten we  de 500 jaar oude eendekooi bekijken met zijn eeuwenoude wilgen en essen. Onze tocht ging vervolgens langs oude grienden, op een oude trekschuit getrokken door een paar stoere mannen naar de mooie molen .Alwaar we na een heerlijk maaltijd de molen mochten bezichtigen. Het kostte ons moeite ons aan deze mooie betoverende wereld te onttrekken en weer terug te keren naar het Limburgse land.


 

Kuieren door het verleden

Uitstapje gidsenwerkgroep 15 november.
Vandaag zijn we met 18 mensen van de gidsenwerkgroep, dit wel zeggen een aantal gidsen met partners, op stap geweest .....
>> Lees hier verder .....
Foto's gemaakt door Mat Verstraelen tijdens de gidsendag

Marije Freriks, 15 november 2008
 

ACTIVITEITEN GIDSENWERKGROEP.

In de maanden mei, juni en juli  is de gidsenwerkgroep erg druk geweest met allerlei kinderactiviteiten en de diverse excursies.

Voor basisschool De KEG in Venray zijn vijf dagdelen verzorgd voor groep 5. De kinderen waren op school bezig met het project water. Waar komt water vandaan, de kringloop van het water  enz.

In water in de natuur leven allerlei waterdieren. In dit kader had deze school aan het IVN

gevraagd of de kinderen met gidsen konden gaan waterscheppen.

Met de kinderen van groep 8 voor de basisschool van IJsselsteijn zijn Marije en Annie naar de Heidse Peel geweest. Onderwerpen die ter sprake kwamen:

Hoe is de Peel ontstaan, planten en dieren wereld, hoe zijn de Putjes gegraven.

Nico Min heeft de docenten biologie van het Raaylandcollege door de Leunse Peel geleid.

De leraren hebben praktisch het nodig mogen ervaren.

Sjef Silvertand heeft op 18 mei de dagwandeling verzorgd in Groesbeek.

Een tiental mensen hebben hieraan deelgenomen.

Er is een aardewandeling gehouden op de Dikkenberg.

Tot slot is er een lezing verzorgd voor de mensen van verzorgingshuis Schutterveld

te Venray. Hierover valt meer te lezen elders in de Mosella. .

Wanneer het nog niet in de agenda staat genoteerd: 26 augustus komen we bij elkaar in het Trefpunt.


Marije Freriks, 5 augustus 2008

 

 

---

 IVN Geysteren Venray