Werkgroep IVN en Ouderen

---

   
 Coördinator: Marije Freriks  tel: 0478-501325   e-mail: mfh.freriks@hccnet.nl

 

Activiteit verzorgingshuis Rooyhof
Vanmorgen hebben we met het IVN Geysteren-Venray een activiteit verzorgd voor de bewoners van het verzorgingshuis Rooyhof. De leerlingen van groep 8 van de Bongerdschool waren hierbij uitgenodigd in het kader van het project: Voorbeeld voor elkaar.
Op het eind van de ochtend werden de prachtige herfstcollages, prachtige kunstwerken, gepresenteerd.
>> Foto's van deze activiteit.
14 november 2018


Jaarverslag werkgroep ouderen 2017
De werkgroep IVN en ouderen heeft afgelopen jaar 5 activiteiten verzorgd.

Op 23 maart heeft de werkgroep voor de bewoners van het St. Vincentiushuis het thema: beleef de lente, verzorgd. Ongeveer 6 bewoners hebben meegedaan. De bewoners genieten van de filmpjes, maar vooral van de muziek en ook het uitvoeren van de doeactiviteiten
vallen in goede aarde.

Op 4 april hebben we het thema: bijen, gepresenteerd aan de bewoners van het verpleegtehuis Beukenrode. Eveneens aanwezig zijn de leerlingen van groep 8 van de Bongerdschool. De kinderen hebben samen met de ouderen het filmpje: het leven van de honingbij, bekeken. Opdrachten gedaan als: wat is nu het verschil tussen de bij, de hommel en de wesp. Welke producten kunnen worden gemaakt van de nectar en hoe maak ik nu een kaarsje van was.

Opnieuw met groep 8 van de Bongerdschool heeft de werkgroep op vrijdagochtend 9 oktober een activiteit gedaan. De bewoners van verpleegtehuis Beukenrode zijn in middels verhuisd naar het prachtig verbouwde Rooyhof. Op verzoek van de leerkracht van de scholen hebben we aangesloten op het thema waar de leerlingen in die week op school mee bezig waren: Griezelen (kinderboekenweek). Gegriezeld heeft iedereen wel een beetje. We hebben van tevoren wat spinnen gevangen en deze in een terrarium losgelaten. De bewoners en de kinderen kunnen ze nu goed bekijken en een werkblad invullen. Ook het filmpje is leerzaam evenals de andere opdrachten De ochtend is geslaagd te noemen al is het voor iedereen wennen op de andere locatie.

Er zijn in 2017 twee wandelingen voor de ouderen geweest en wel:
Wandeling in de Boshuizen en op het St. Annaterrein.
We hebben met 4 personen gewandeld in de Boshuizen incl. de gidsen zelf. Het wandelen met een klein groepje heeft ook zijn voordelen: er kan wat verdieping gegeven worden aan het gebeuren. We hebben de dood in de natuur bekeken en besproken.

Een geslaagde wandeling is op donderdag 12 oktober op het St. Annaterrein geweest. Deze tocht is niet alleen toegankelijk voor ouderen slechter ter been, maar ook mensen met een rolstoel of rollator zijn welkom. Een persoon heeft meegefietst, het is leuk om te horen dat deze persoon ook nog een kenner is van het St. Annaterrein.
De wandeling is afgesloten bij het café van de dagbesteding met een kop koffie en pompoenencake gebakken door Annie. +

De activiteiten, zowel de wandelingen als de bijeenkomsten in het verpleegtehuis zullen in 2018 worden gecontinueerd.
Marije Freriks. Werkgroep Ouderen-IVN, december 2017


Beleef het St. Annapark
Wandeling voor ouderen op donderdag 12 oktober 2017. Het was weer een geslaagde wandeling.
Hierbij enkele foto's van de wandeling. De plaatjes spreken voor zich.
Met dank voor jullie inzet en de lekkers cake! 
Ga zo maar door.
>> Foto's van de wandeling.

Corry Wijnhoven, 12 oktober 2017
 


Bijen
Met groep 8 van de Bongerdschool heeft de werkgroep Ouderen en IVN op dinsdagochtend
4 april de natuuractiviteit bijen voor de bewoners van verpleegtehuis Beukenrode verzorgd.
>> Foto's van deze activiteit.
Werkgroep IVN en Ouderen, 6 april 2017


 


Jaarverslag werkgroep ouderen 2016
De werkgroep IVN en ouderen heeft afgelopen jaar 7 activiteiten verzorgd:

Op 5 april heeft de uilenwerkgroep i.s.m. de werkgroep ouderen het thema: beleef de lente met de steen-kerk-en bosuil gepresenteerd. Eveneens aanwezig in het verpleegtehuis Beukenrode waren de leerlingen van de Bongerdschool. De kinderen hebben samen met de ouderen de filmpjes bekeken en onderzocht wat er nu in een braakbal te vinden is.

Opnieuw met groep 8 van de Bongerdschool heeft de werkgroep op vrijdagochtend 1 juli de natuuractiviteit: Zomerse verschijnselen, met een knipoog naar de zomer, voor de bewoners van verpleegtehuis Beukenrode verzorgd.Op dinsdagmorgen 8 november waren we te gast op de Bongerdschool. We hebben gewerkt aan het thema 'Herfst'. Bijzonder was dat de leerlingen van gr. 8 niet op bezoek waren in het verpleegtehuis maar de bewoners op bezoek bij de school. Met z'n allen kunnen we zeggen dat we genoten hebben van een erg gezellige, maar
ook leerzame ochtend.

Nieuw.
Nieuw voor de werkgroep was het Vincentiushuis. Op 8 juli en op 18 oktober hebben we voor de bewoners van dit huis resp. het thema zomer en herfst verzorgd. Ongeveer 7 bewoners hebben meegedaan aan deze activiteit. Het is mooi om te zien hoe deze mensen op hun manier genieten van de aangeboden activiteit. Het is de bedoeling dat we in januari/februari 2017 het thema winter uitwerken en opnieuw het Vincentiushuis bezoeken.

Er zijn in 2016 twee wandelingen voor de ouderen geweest en wel:
- Wandeling in de Rouwkuilen. Piet, Corrie, Tom Manders alias Dorus en Annie met Neptunes waren donderdag 12 mei in de Rouwkuilen.

- Wandeling naar de Doolhoven van Arcen
Een geslaagde wandeling was op donderdag 6 oktober 2016 door het mooie maasduinengebied met beukenbos waarin zich de ijskelder en de doolhoven van het kasteel Arcen bevinden.

De activiteiten, zowel de wandelingen als de bijeenkomsten in Beukenrode en in het Vincentiushuis , zullen in 2017 worden gecontinueerd.
.
Marije Freriks, Werkgroep Ouderen-IVN, december 2016.


Herfst
De werkgroep Ouderen en IVN heeft met groep 8 van de Bongerdschool op dinsdagmorgen 8 november 2016 de natuuractiviteit:  'Herfst', voor de bewoners van verpleegtehuis Beukenrode verzorgd. Bijzonder was dat de bewoners deze keer te gast waren op de school. Met z'n allen kunnen we zeggen dat we genoten hebben van een erg gezellige en ook leerzame ochtend.
>> Foto's ingezonden door Nicole Litjens
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks

Werkgroep IVN en Ouderen, 11 november 2016
 


Zomerse verschijnselen
Met groep 8 van de Bongerdschool heeft de werkgroep Ouderen en IVN op vrijdagochtend
1 juli de natuuractiviteit: Zomerse verschijnselen, met een knipoog naar de zomer, voor de bewoners van verpleegtehuis Beukenrode verzorgd.
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks

Werkgroep IVN en Ouderen, 1 juli 2016


 


 

Wandeling in de Rouwkuilen

Piet, Corrie, Tom Manders alias Dorus en Annie met Neptunes waren donderdag 12 mei in de Rouwkuilen. >> Foto's ingezonden door Marije.

14 mei 2016


Beleef de Lente met de steen- kerk- en bosuil
Activiteit bij Beukenrode op 5 april in combinatie met de Bongerdschool groep 8.

Namens alle bewoners van verpleegtehuis Beukenrode nog een keer hartelijk dank voor de gezellige morgen en leuke activiteit, ze hebben er van genoten!
Groet, Marcella van Vliet verpleegtehuis Beukenrode

Ingezonden verslagen van leerlingen
Een aantal leerlingen hebben ook een verslag van deze activiteit gemaakt.
>> Lees hier de verslagen van de leerlingen
>> Ingezonden foto's door Nicole Litjens, leerkracht groep 8 Basisschool De Bongerd


Werkgroep ouderen jaarverslag 2015
De werkgroep IVN en ouderen heeft afgelopen jaar 6 activiteiten verzorgd.

We zijn 6 februari begonnen in verpleegtehuis Beukenrode met het thema winterverschijnselen. Wat doen mensen in de winter? Hoe brengen de dieren de winter door en we hebben een voederketting gemaakt voor de vogels

Op 19 mei hebben we met de groep ouderen-plus rondom de ruďne van kasteel Geysteren gewandeld en de gerenoveerde ruďne bezocht. De tweede wandeling in 2015 hebben we uitgevoerd op 13 oktober in het Odapark. We hebben daar speciaal naar paddestoelen gekeken?
Genoemde wandelingen zijn speciaal voor de ouderen die moeite hebben met de reguliere excursies van twee uur. We wandelen daarom een uur en een kwartier.

We hebben afgelopen jaar verder 3 activiteiten uitgevoerd en wel op 25 mei, 7 juli en 25 november in het verpleegtehuis Beukenrode in combinatie met klassen van de basisschool de Bongerd. De bedoeling was dat kinderen en ouderen elkaar ontmoeten, waarbij de natuur het bindmiddel is. Wij hebben als werkgroep van bovengenoemde activiteit veel geleerd. Het was voor ons de eerste keer dat we in samenwerking met de activiteitenbegeleidster van Beukenrode de oudere mens en het kind bij elkaar hebben gebracht. Zowel de kinderen als de ouderen waren enthousiast.

De activiteiten, zowel de wandelingen als de bijeenkomsten in Beukenrode, zullen in 2016 gecontinueerd worden.
Namens de werkgroep Ouderen en IVN.

Marije Freriks.
Werkgroep Ouderen-IVN, 16 december 2015


Natuurverschijnselen
De basisschool de Bongerd heeft op 7 juli samen met IVN Geysteren/Venray opnieuw een ochtend in verpleegtehuis Beukenrode verzorgd. Ditmaal was groep 6-7 aan aan de beurt.
>> Foto's ingezonden door Marieke Hendrix
Werkgroep Ouderen-IVN, 13 juli 2015

Natuur- en Milieu Educatie als maatschappelijk bindmiddel
Natuur in sociale cohesie
Natuur voor de zorg, zorg voor de natuur
Doelgroepen: Bewoners zorgcentra in combinatie met school/kinderen.

Nieuwe activiteit:
Na een plezierige ochtend met groep 5 van basisschool de Bongerd beleefd te hebben op 26 mei verzorgt op 7 juli het IVN Geysteren/Venray opnieuw een ochtend in verpleegtehuis Beukenrode. Vanuit basisschool de Bongerd sluit ditmaal groep 6-7 aan.

De bedoeling is dat kinderen en ouderen elkaar ontmoeten, waarbij de natuur het bindmiddel is.
De kinderen gaan samen met de ouderen de natuur van dichtbij bekijken.
De werkgroep is aan de slag om het thema verder uit te werken.
Werkgroep Ouderen-IVN, 11 juni 2015


De lente is er, de zomer komt eraan
Op dinsdag 26 mei heeft de werkgroep ouderen en IVN een ochtend verzorgd in verpleegtehuis Beukenrode. Dit doet de werkgroep al verschillende jaren. Echter deze morgen was het speciaal.

Groep 5 van basisschool de Bongerd in Venray heeft deze ochtend bijgewoond. De kinderen hebben samen met de ouderen de activiteiten uitgevoerd.

Het was heel mooi om te zien hoe deze kinderen samen met de ouderen de waterdiertjes bekeken, bloemen op naam probeerde te brengen en we hebben tenslotte het Natuurbingo gespeeld.

Een opmerking van de leerkracht: “Allereerst wil ik jullie bedanken voor de gezellige en leerzame ochtend. De kinderen vonden het erg leuk om te doen en hebben stiekem ook nog veel geleerd over de natuur! “

Wij hebben als werkgroep ook veel geleerd. Het was voor ons de eerste keer dat we in samenwerking met de activiteitenbegeleidster van Beukenrode de oudere mens en het kind bij elkaar hebben gebracht.
Onze dank aan de leerkracht die aan deze ochtend heeft meegewerkt.
>> Foto's ingezonden door Paulien Verheijen
Werkgroep Ouderen-IVN, 26 mei 2015


 

 

---

 

IVN Geysteren Venray