Beleef de rune van Geysteren en omgeving---

 

Beleef de rune van Geysteren en omgeving
Datum : donderdag 12 oktober
Tijd : 15.00 uur
Locatie: PP Gerenoveerde rune kasteel Geysteren.
Deze wandeling is bedoeld voor senioren, waarvoor de reguliere wandelingen georganiseerd door het IVN Geysteren-Venray te lang zijn of het tempo te hoog ligt. U wilt toch genieten van het buiten zijn en de natuur om u heen. U loopt op eigen kracht of met behulp van een rollator, u beweegt zich voort met scootmobiel of met rolstoel en begeleider.
U bent van harte welkom. Daarnaast is het sociale aspect ook heel belangrijk. Van Kasteel naar natuurgebied Landgoed Geysteren is een natuurgebied met een oppervlakte van ongeveer 700 hectare.
Op weg van Geysteren naar Maashees, even voorbij de brug over de Geijsterse Beek, ligt aan de rechterzijde de oprijlaan naar het voormalige kasteel. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en is na een grote brand in 1918 grotendeels herbouwd. Echter werd het kasteel in 1944 door de Engelsen gebombardeerd om te voorkomen dat de pas verdreven Duitsers het opnieuw als uitkijkpost zouden innemen.
Het kasteel werd daarbij volledig verwoest. De rune is recentelijk gerestaureerd om de contouren van het kasteel weer zichtbaar te maken. Bij binnenkomst van het poortgebouw kunt u zien hoe het kasteel er vroeger uit heeft gezien, dankzij de foto's die hier hangen van vr het bombardement.
De gerestaureerde runes, de Heilige Willibrorduskapel (daterend uit 1680) en de Rosmolen, een voormalige watermolenhoeve zijn uitermate bezienswaardig. Naast deze culturele juweeltjes is er ook aan natuur geen gebrek. De fraaie Oostrumse Molenbeek doorkruist het landgoed, langs restanten van de oude Maasbedding en opgestuwde terrassen uit de ijstijd. Langs de oostgrens stroomt de Maas, waarvan enkele oude meanders nog in het terrein en in het Landgoed te zien zijn. We sluiten de wandeling af met een kop koffie of thee.


 

 

---

IVN Geysteren Venray