Nieuws & foto's Jeugd IVN

 

Expeditie naar Ford-Pannerden
in Doornenburg
Vandaag hebben we het seizoen van het Jeugd-IVN afgesloten. Met de touringcar zijn we naar Ford-Pannerden in Doornenburg gereden. Niet alleen de kids en de leiding waren mee, maar ook de verschillende papa's en Tijn had zelfs zijn twee opa's meegenomen. We hebben een prachtige rondleiding gehad. Na te hebben geluncht zijn we op expeditie gegaan met de diverse opdrachten, misschien soms wel wat ingewikkeld, maar reuze spannend. Met elk een medaille zijn we rond vieren huiswaarts getogen.
Voor allemaal een fijne zomervakantie en tot september.
>> Foto's van deze activiteit

IVN Geysteren Venray, 24 juli 2022


De wereld van de bij
Zaterdag 2 juli waren we met de kids van het Jeugd-IVN te gast bij imker Mart Wismans, voor het thema: de wereld van de bij. We hebben de bijenkasten bekeken, Mart heeft middels een powerpointpresentatie het een en ander uitgelegd, we hebben een klein bijenhotel voor thuis gemaakt, honing geproefd en als afsluiting zijn we naar de Weverslose schans de demonstratiekast gaan bekijken.
Al vlug werd de koningin gezien en tot verrassing ontdekte de kinderen een groot wespennest in het torentje. De kinderen zijn een ervaring rijker en met het bijenhotel voor de solitaire bijen en en stukje was ging iedereen huiswaarts. Mart dank voor de leuke en leerzame middag.
>> Foto's van deze activiteit

IVN Geysteren Venray, 3 juli 2022


Kidsparty 2022.
Een geweldige dag met prachtige weer. We hebben genoten. Het was vandaag Kidsparty 2022 in de Kasteeltuinen van Arcen
De kidsparty is een evenement georganiseerd door IVN  Limburg, Scouting Limburg en Jong Nederland waar
ca. 1700 kinderen aan meededen.
Vanmorgen hebben zich 20 kinderen van het IVN Geysteren-Venray verzameld op de Parkeerplaats bij het bos en van daaruit zijn we lopend naar het evenement gegaan.
De sleutel van Robin Hood was kwijt en via een groot diversiteit aan opdrachten kregen we muntjes die leidde tot de gouden tip: waar was de sleutel?
De foto's geven een impressie van de dag, maar ook van het prachtige Park.
Organisatie super bedankt, wij zijn er volgend jaar weer bij.
>> Foto's van deze activiteit

IVN Geysteren Venray, 10 april 2022


Weer en  klimaat
Vanmiddag, zaterdag 19 februari, hebben we gewerkt met het Jeugd-jongeren IVN aan het thema weer en klimaat.
De filmpjes ter introductie en het bouwen van het weerstation vielen in de smaak.
Kinderen zijn goed op de hoogte, de vragen van de weerquiz, die we buiten hebben gehouden, werden bijna allemaal goed beantwoord.
Vragen waren o.a.:
Door gebruik te maken van het weer kan er ook energie opgewekt worden. Hoe wordt er energie gehaald uit wind?
A. Door zonnepanelen op het dak
B. Door grote molens in open veld
C. Er wordt helemaal geen energie gehaald uit wind
of deze , die was wat moeilijker. Maar wel goed beantwoord door Femke en Anne.
Onweer bestaat uit twee onderdelen: licht en geluid. Maar zie je de onweer eerst ? Of hoor je de onweer het eerst?
A. Je hoort het onweer eerst, daarna zie je hem pas.
B. Je ziet onweer eerst, daarna hoor je het pas
C. Licht en geluid komen tegelijk
>> Foto's van deze activiteit
19 februari 2022


Landgoed en ridders
Vanmiddag, 22 januari, hebben we met 31 kinderen van het Jeugd-IVN gewerkt aan het thema landgoed Geysteren. We hebben de gerestaureerde ruÔne van het voormalige kasteel bekeken en zijn daarna op verkenning gedaan. Wie zijn de huidige eigenaren, waarom hebben de boerderijen in Geysteren allemaal dezelfde luiken, hoe zou jezelf noemen als je ridder of jongvrouw was.
Bij de Alde Schol hebben we allemaal een ontwerp van een landgoed gemaakt. Leuk dat jullie er waren.
Tot wellicht 19 februari.
>> Foto's van deze activiteit
22 januari 2022


Paddenstoelenexpeditie
Jeugd- en Jongeren IVN Geysteren-Venray
gaat op paddenstoelenexpeditie
op zaterdag 23 oktober 2021.
Het is herfst en paddenstoelen schieten uit de grond.

>> Foto's van deze activiteit
24 oktober 2021

 


De geheimen van Blitterswijck
Struinen en op zoek naar de geheimen van Blitterswijck
op zaterdag 25 september 2021

>> Foto's van deze activiteit

25 september 2021

 

 

 

 

 


Uitgesteld kamp Jeugd- en Jogeren IVN Geysteren-Venray
op 2, 3 en 4 september

We hebben genoten met een groep enorm enthousiaste kinderen met fantastisch weer,
We zijn donderdagavond begonnen met het zoeken naar sporen, kleuren herkennen in de natuur, kampvuur met marshmallows en stokbrood en het verhaal over de Peel verteld door Ruud. Vrijdagochtend was al vroeg in de ochtend Jac de Cock present met meneer Andres en zij hebben zes geweldige leuke workshops: creatief met wilgentenen, verzorgd. De jongere kinderen van het IVN zijn hierbij aangesloten. Jac en Mr Andres enorm bedankt. De kinderen hebben zelfs kunnen oefenen in het spreken van Engels. Zie de foto's voor alle kunstwerken.
Met z'n allen hadden we om 14.00 uur een kleine inzinking, even moe zijn mag ook. We hebben toen de jongere kinderen weg waren een gezellige kring gevormd en binnen dit gebeuren een toernooi georganiseerd en het pub. kubb spel gespeeld. Liesbeth had een natuurquiz in elkaar gezet en dit hebben de kinderen vol motivatie gedaan. Alles bij elkaar hebben we anderhalf uur op de stoel en omgeving gezeten en de accu weer opgeladen. Het was toch wel warm en hierbij biedt een trampoline gevuld met een laag water uitkomst.

Na het avondeten kwam Andre Simons met de huifkar en 2 uur lang rondgetoerd en de omgeving van Well verkend, hierbij de natuurspeeltuin Boskoel bij Reijndersmeer bezocht.

Een hot-item voor de kinderen was toch ook wel het weerwolvenspel. De gehele dag een terugkerend gespreksonderwerp, vooral de meiden, waar vooral de leiding geen enkele kaas van had gegeten. Emma had dit al weken voor het kamp ingebracht met de vraag om dit spel te mogen spelen.
De kinderen zijn geweldig creatief en hebben dit met z'n allen gisterenavond met veel plezier onder leiding van Robyn gespeeld en vanochtend o.l.v. van Phileine. Meiden complimenten en ook de andere deelnemers, jullie hebben dit samen gedaan. Je moet wat als Marije, Liesbeth, Maaike en Ruud er niets van snappen.
Vanmorgen hebben we het kamp met enkele natuurspelletjes afgesloten
Onze dank gaat naar Paul en Monique van kampeerboerderij en groepsaccomodatie de Beukenhof. Het is een prachtige plek en zij bieden alle ruimte om te kunnen doen wat je als IVN wilt doen.
Top, volgend jaar graag weer.
Morgen is het lazy-sunday
>> Foto's van deze activiteit


Uilen, torenvalken en braakballen
Het ringen van uilen en torenvalken en braakballen uitpluizen op zaterdag 29 mei 2021.
>> Foto's van deze activiteit

 

 

 Samen op avontuur in de natuur
Jeugd IVN samen op avontuur in de natuur op zaterdag 10 april 2021.
Vandaag zijn we met de kinderen van het jeugd-jongeren IVN in het kader van de Kidsparty op Landgoed Geysteren-Venray op avontuur geweest met natuurdetective Victor Vuurvlieg.
>> Foto's van deze activiteit
10 april 2021


 Van dinosauriŽrs, de jagers en verzamelaars tot boeren
Jeugd- en jongeren IVN op zaterdag 6 maart 2021.
Een stralende middag bij de Molenbeek en in de omgeving van de St. Goarkapel te Wanssum met enthousiaste kinderen van het jeugd-IVN. Welk geluid maken dinosauriuers, hoe bouw je een hunnebed, we hebben de bodem onderzocht middels grondboren en waar leefden de jagers en verzamelaars van. Vroeger bakten de mens brood op een vuurtje tegenwoordig zijn het marsmellows. De oude- en de nieuwe tijd.
>> Foto's van deze activiteit


 

Jeugd IVN op de Boshuizer Bergen
Zintuigentocht op de zandvlakte in de
Boshuizer Bergen op zaterdag 6 februari 2021
>>Foto's van deze activiteit
6 februari 2021

  


Op ontdekkingsreis op natuurleerpad de Paardekop
Vanmiddag hebben we met de kinderen van het Jeugd IVN het jaar 2020 afgesloten met het bewandelen van het Natuurleerpad in natuurgebied de Paardekop.
De kinderen hadden een grote behoefte en dat was ravotten. Tussen het ravotten door hebben we nog een oefening koud-warm gedaan, de voedselkringloop besproken, de uitkijktoren beklommen en een quiz over de weetjes van de Paardekop.
Martijn heeft er een feestje van gemaakt. Hij heeft zijn 8 jarige verjaardag gevierd. Proficiat Martijn. Op naar 2021.
>> Foto's van deze activiteiten

12 december 2020


 


Activiteiten bij de Groote molenbeek in
Wanssum
Vanmiddag, zaterdag 24 oktober 2020, heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden van het Jeugd-jongeren IVN in het centrum van Wanssum. Het thema was "water". De kinderen hebben kennisgemaakt met de veranderingen van de Maas, project Ooijen-Wanssum en de rondweg Wanssum. We hebben een rondje gewandeld, de nieuwe brug bekeken en bij de zuilen gezien hoe hoog het water tijdens de overstroming van de Maas in 1993 en 1995 heeft gestaan. De uitleg is gegeven door Tijn en Zoe, die alle veranderingen op de voet hebben kunnen volgen omdat ze hier heel dichtbij wonen. Aan de monding van de Molenbeek in de Maas is een prachtige waterspeelplek gecreŽerd. Visjes vangen, bootjes maken en ontdekken hoe het water stroomt. Het was volop genieten.
 


 

Weekend kamperen
Kamperen op camping de Beukenhof en op ontdekkingstocht bij Reindersmeer
op 21 en 22 augustus 2020

 

Het weekend voor de jeugd en jongeren zit er op.
10 jongeren hebben een nachtje gekampeerd bij kampeerboerderij de Beukenhof. We zijn op diersporensafarie geweest en ontdekte bij de dassenburcht een dassenschedel, verder diersporen van de mol, wissels en dassenputjes. Ruud heeft een spannend verhaal bij het kampvuur verteld en we hebben marsmellows gebakken.
De eigenaar van de Beukenhof is ook eigenaar van een aantal limousines. Hij heeft de kinderen in de ochtend naar het Reindersmeer gebracht, waar de jongere kinderen stonden te wachten Spelletjes gedaan, de Sluis bezichtigt en in het theater kleine optredens gedaan. Tenslotte naar het speulbos.
Om kwart over 12 kwam de huifkar en heeft de kinderen teruggebracht naar de Beukenhof waar we het weekend beŽindigd hebben met een broodje knak. Een geslaagd weekend.

>> Foto's van deze activiteit
22 augustus 2020


Jeugd op Smokkelpad in Velden
De Jeugd op Smokkelpad in Velden op 27 juni 2020
>>Foto's van deze activiteit
28 juni 2020


 


Een natuurspeurtocht met opdrachten
Vanmiddag waren er 20 kinderen van het jeugd-IVN in de Boschhuizerbergen. Wat fijn om ze na een periode van afwezigheid weer te zien en met ze op ontdekkingstocht te gaan. We hebben bloemen bekeken en een struinstok versierd. Sprinkhanen, een bergveldwesp en een pyamawants gevonden. Ruud heeft uitgelegd waarom de kleine dennetjes uit de grond gehaald moeten worden en vervolgens hebben de kinderen allemaal een boompje eruit mogen trekken. Ook de boomkruinen weleens vanuit een spiegel bestudeert en een nestje gemaakt voor de vogels. Tja en de eikenprocessierups was ook aanwezig.
>> Foto's van deze activiteit.
23 mei 2020


 


Hoe goed ken jij de natuur van Geysteren ?
>> Foto's van deze activiteit op zaterdag 15 februari 2020.
 


Landschap met natuurmaterialen
Vanmiddag, 11 januari 2020, hebben we met de kinderen van het Jeugd-IVN gewerkt aan het thema landschap.
Na een korte presentatie over de verschillende landschappen, waar de kinderen ideeŽn op konden doen zijn ze aan de slag gegaan.
De kinderen hebben in groepjes van 3 of 4 gewerkt.
Er moest nogal wat overlegd worden, want wat gaat het nu worden. Daarna heeft ieder kind voor zichzelf een landschap gemaakt om mee naar huis te nemen.

 

De meest uiteenlopende landschappen kwamen tevoorschijn. Berglandschap, zee en stranden, een landschap voor bedreigde diersoorten, bossen en meren, savanna's, de jungle en oerwouden. Maar ook een fantasie landschap werd gecreŽerd. Wat een creativiteit, het zijn ware kunstwerken geworden.
>> Foto's van deze activiteit.
11 januari 2020


Nestkastjes voor de koolmeesjes
Jeugd IVN maakt nestkastjes voor de koolmeesjes
om de processierupsen te bestrijden op
zaterdag 23 november 2019
>> Foto's van deze activiteit

23 november 2019

 


Op safari in de Castenrayse Vennen
Jeugd IVN op safari in de Castenrayse Vennen op
zaterdag 19 oktober 2019
>> Foto's van deze activiteit.
19 oktober 2019
 Natuurgebied de Heere Peel

Het Jeugd-IVN bezocht op zaterdag 24 augustus
het natuurgebied: de Heere Peel
>> Ingezonden foto's.

25 augustus 2019

 

 


Kerkuilen ringen en braakballen uitpluizen
Kerkuilen ringen en braakballen uitpluizen op donderdag
20 juni 2019.
>> Foto's van deze activiteit
 


Voorjaarsprogramma Jeugd IVN 2019


Op bezoek aan de Educatiepoel
Jeugd-IVN Geijsteren-Venray op bezoek aan
de Educatiepoel in Castenray
op zaterdag 25 augustus.
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks


 


Schaapskudde drijven en wol vilten
Schaapskudde drijven en wol vilten op
zaterdag 7 juli 2018.
>> Foto's van deze activiteiten


 

 


 


Uilenmiddag
Kijken naar de uilen en de torenvalk, en
braakballen uitpluizen op zaterdag 16 juni 2018.
>> Foto's ingezonden door Wim Gielens
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks

  


Romeinse muur vlechten
Het was een gezellige groep IVN kinderen die enthousiast meededen aan het middeleeuwse programma te weten :
Hoe bouwde men vroeger een huis ?
Dikke takken in de grond slaan en dicht vlechten met wilgentenen. Vervolgens dichtsmeren met klei aan beiden kanten

Hoe ging men vroeger op wild jagen ?
Men zocht mooie rechte hazelaar takken en maakte pijl en boog.

Hoe maakten men vroeger de mooie tekeningen in grotten ?
Dat deed men met houtskool. De kinderen hebben van wilgen takjes houtkool gemaakt in het kampvuur
Daarna werden er op papier mooie tekeningen gemaakt

Het was mooi om te zien dat hulpmiddelen niet nodig waren bij het muurtje maken, de klei werd gewoon met de hand tegen de muur gesmeerd.
Een zeer mooie middag met prachtig weer op een unieke locatie op het landgoed.
>> Foto's ingezonden door Jac de Cock
Jac de Cock, 21 mei 2018


Romeinse muur vlechten
Samen met Jac de Cock een Romeinse muur vlechten van wilgentenen, met houtskool tekenen en een pijl en boog maken van wilgentenen op
zaterdag 19 mei 2018.

>> Foto's van deze activiteiten
Marije Freriks,
19 mei 2018
 


Belevingsactiviteit in Geysteren
Spannende tocht met opdrachten en kampvuur op zaterdag 21 april 2018.
>> Foto's van deze activiteit
23 april 2018


Een middag over de wolf
Jeugd-IVN Geysteren-Venray organiseert een middag over de wolf op zaterdag 17 februari 2018.

>> Foto's van deze activiteit
17 februari 2018
 


 


Kidsparty 2018
In 2018 zal de Kidsparty plaatsvinden op 7 en 8 april !!
Plan de data vast in jouw agenda. Ter zijner tijd zal meer informatie volgen.

>> Poster van de Kidsparty.

 

 

 


 


Jaarverslag jeugd en educatie 2017
De werkgroep ďjeugd en educatieĒ van IVN Geijsteren-Venray organiseert en begeleid alle activiteiten waarbij jeugd betrokken is, zoals de gezins- de vakantieactiviteiten. Ook valt hieronder de werkgroep voor scholen, IVN-jeugd en IVN-jongeren.
>> Lees hier verder .....


HEKSENKETELMIDDAG
Heksenketelmiddag met Jeugd IVN op 18 november 2017.
>> Foto's ingezonden door Marleen Jacobs.

 


SURVIVAL: OVERLEVEN IN DE NATUUR
EEN MIDDAG (T)OP SURVIVAL: overleven in de natuur op zaterdag 23 september 2017.
Vanmiddag hebben Ruud en Guus van Veen de middag verzorgd voor de kids van het Jeugd-IVN. Het was heerlijk weer. Hout sprokkelen, een veldoven graven, beslag maken en pannenkoeken bakken. Tussendoor was er tijd voor een natuurschilderij. Kinderen hebben genoten en met de kinderen ook de volwassenen. De koeien keken nieuwsgierig toe. Bedankt Ruud en Guus
>> Foto's van deze activiteit
Marije Freriks, 23 september 2017


SPELEN IN EEN NATUURLIJK SPEELBOS
Spelen in een natuurlijk speelbos in Well op zaterdag
26 augustus 2017
>> Foto's jeugd IVN gemaakt door Henk Hermens,
opa van Eline Emons.

29 augustus 2017


 


Jaarafsluiting met SPEL en PICKNICK
Vanmiddag de laatste bijeenkomst van het Jeugd-IVN voor de vakantie. We waren met een kleine maar super leuke groep op het terrein van Vivara. Waterdiertjes scheppen, we hebben een schilderijtje gemaakt van de talrijke bloemetjes. Met het hemeloog door de tunnel van wilgentakken gewandeld en tenslotte de picknick verzorgt door Marleen. Het heeft gesmaakt, Marleen ging met allemaal lege trommeltjes naar huis. Tot september.
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks
>> Foto's ingezonden door Suzanne, moeder van Renske
Jeugd IVN, 1 juli 2017We zien ze vliegen
Jeugd IVN en 'We zien ze vliegen' in de Boschhuizerbergen
op zaterdag 20 mei 2017.
>> Foto's ingezonden door Margaret van Veen
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks

  


Kids-Party Valkenburg
>> Foto's ingezonden door Marleen Jacobs

 

 

 


Beleef het Natuurleerpad
Beleef het Natuurleerpad op zaterdag 25 maart.
>> Foto's ingezonden door Marije.

 


 


Nestkastjes maken
Jeugd IVN maakt nestkastjes en vogelvoerkettingen op 18 februari in het JUG.
Observatiestage ingezonden door Jeroen Hofstede.
22 februari 2017Alles over schedels
Alles over schedels op zaterdag 21 januari 2017.
>> Foto's ingezonden door jeugd lid Vincent Palmen

 

 


 


Alles over schedels
Alles over schedels op zaterdag 21 januari 2017.
>> Foto's ingezonden door Jolande Verbeek

 

 


 

 


IVN Geysteren Venray