Werkgroep natuurbeheer

   
Coördinator: Theo Bouten  tel: 0478-588327  06-23801548   e-mail: bouten@home.nl
Coördinator: Piet Weijers   tel: 0478-531878  06-20420328   e-mail: mts.weijers@comveeweb.nl

 

 

Werken in de natuur: Leef je uit in de natuur!
Datum : zondag 24 februari 2019
Tijd : van 9.30 tot 12.30 uur
Waar : De Bakelse Dijk

Deze plek ligt in de buurt van de weg van Ysselsteyn naar Vredepeel. We verzamelen ons waar de weg kruist met de Bakelsedijk, bij het stroomhuisje (links is het zandpad naar het motorcrossterrein).
Route: Volg vanuit Venray de Deurneseweg. Ga bij de rotonde rechts af richting Vredepeel tot je bij de Bakelsedijk komt en rechts het stroomhuisje ziet liggen.


Voor wie?
Dit is een activiteit voor jong en oud en iedereen die graag buiten is: dus voor volwassenen, kinderen met ouders en grootouders. Ook al heb je geen ervaring met landschapsonderhoud dan kun je toch gewoon meewerken. Vooraf is er namelijk een instructie hoe je om moet gaan met een zaag en een snoeischaar.
 


 

Wat gaan we daar doen?
Als hei dichtgroeit met berkenbomen dan is dat niet altijd goed voor de dieren en planten die daar leven en die van zon en open plekken houden, zoals hagedissen, vlinders en vogels die op insecten jagen. Door met zijn allen berkenbomen om te gaan zagen, blijft deze plek open en kunnen de dieren van de zon blijven genieten. En wanneer we klaar zijn met zagen mogen er door de kinderen hutten gebouwd worden van de gezaagde stammetjes.
Voor het IVN is veiligheid heel belangrijk. Daarom zijn er voldoende mensen aanwezig om de activiteit te begeleiden.
We raden iedereen aan om warme kleren aan te doen die vies mogen worden en om stevige waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken.

In verband met de organisatie graag aanmelden:
Piet Weijers tel: 0478-531878 / 06-20420328
email: mts.weijers@comveeweb.nl


Theo Bouten tel: 0478-588327 / 06-23801548
email: bouten@home.nl


Marleen Jacobs tel. 06-29215298
email: jacobs_marleen@hotmail.com


 


 

Jaarverslag werkgroep natuurbeheer 2017
Dit jaar is er weer op verschillende plekken in de natuur gewerkt in de gemeente Venray.
Deze werkzaamheden zijn zowel door jongeren als volwassen uitgevoerd. Ook verschillende instanties zoals basis scholen hebben bijgedragen aan deze werkdagen in de natuur. De kachelhoutbrigade was er ook weer en hebben hun hout weer mee naar huis genomen. Er waren zelf mensen uit Eindhoven om mee te helpen in de natuur van Venray .
Aan alle vrijwilligers, leidinggevers die bij gedragen hebben aan deze natuurdagen in de gebieden van de gemeente Venray en Staatsbosbeheer Bedankt. Misschien weer tot volgend jaar om te werken in de natuurgebieden van de gemeente Venray.
Coördinatoren Piet Weijers, Theo Bouten.
 


 

Werkgroep natuurbeheer jaarverslag 2016

Dit jaar is er weer op verschillende plekken in de natuur gewerkt in natuurgebieden rond Venray.
Deze werkzaamheden zijn zowel door jongeren als volwassenen uitgevoerd.
Ook verschillende instanties hebben bijgedragen zoals basisscholen. De volwassenen en kinderen vinden het leuk om een dag in de natuur te werken.


Aan alle vrijwilligers die bijgedragen hebben aan deze natuurdagen BEDANKT en misschien tot het volgend jaar.
Coördinatoren: Piet Weijers, Theo Bouten, 6 december 2016
 

 


Werken in de natuur : Leef je uit in de natuur!

Leef je uit in de natuur!

Datum   : zaterdag 15 oktober

Tijd     : van 9.30 tot 12.30 uur

Locatie  : De Bakelse Dijk

Voor wie: voor iedereen: kinderen, ouders, grootouders en het is een Jeugd-IVN-activiteit.

Op zaterdagochtend 15 oktober steken we in natuurgebied De Bakelse Dijk de handen uit de mouwen. Wat gaan we daar doen? We gaan buiten werken, dit wil zeggen samen bomen zagen en  hutten bouwen.
 

We leren op deze manier respectvol omgaan met de natuur en ook goed en veilig omgaan met het gereedschap.

Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. Iedereen kan meehelpen. Ook voor mensen die geen ervaring hebben met landschapsonderhoud. Vooraf is er een instructie. Op deze manier leveren we een bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van dit mooie gebied en bovendien is iedereen lekker fysiek actief bezig.
 

 

 

 

IVN heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Er zijn voldoende mensen aanwezig om de activiteit te begeleiden. De kinderen krijgen een demonstratie over hoe je veilig met een zaag en een snoeischaar omgaat. Daarna mogen ze beginnen met zagen,

sjouwen en het bouwen van de hutten.
 

 

Aanmelden verplicht: dit in verband met de organisatie.

Piet Weijers tel: 0478-531878 / 06-20420328

email: mts.weijers@comveeweb.nl

 

Theo Bouten tel: 0478-588327 / 06-23801548

e-mail: bouten@home.nl

 

Marleen Jacobs tel. 06-29215298

email: jacobs_marleen@hotmail.com

 

Warme kleren die vies mag  worden en stevig waterdicht schoeisel worden aanbevolen.

 

 


 

Werken in de natuur
Leef je uit in de natuur!
Datum : zondag 28 februari 2016
Tijd : 9.30 tot 12.30 uur
Locatie : De Spurkt

Kom op voor natuur en landschap in Venray e.o. Het IVN Geysteren-Venray organiseert op 20 februari een natuurwerkdag in de Spurkt.
De Spurkt ligt even ten noorden van Venray en is een klein natuurgebied. Het is een afwisselend gebied met moerasbosjes, rietkragen, poelen en ruigtes en voor kleine zangvogels en amfibieën een waar paradijs.
Natuurliefhebbers, die het leuk vinden om de natuur een handje te helpen kunnen deze ochtend hun hart ophalen! Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. Iedereen kan meehelpen ook al heb je geen ervaring met landschapsonderhoud. Je krijgt vooraf instructie. Op deze manier lever je een bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van dit mooie gebied en bovendien ben je lekker fysiek actief bezig.Wat gaan we doen:
• Bomen zagen!

• Takken slepen!

• Rillen maken!

Wij worden hierbij geholpen door het IKL: Instandhouding Kleine Landschapselementen. Zij stellen ons in de gelegenheid deze ochtend te regelen door ons gereedschap als zagen, snoeischaren, handschoenen, enz. te verschaffen.

Je kunt je aanmelden bij:
Piet Weijers tel: 0478-531878 / 06-20420328
e-mail: mts.weijers@comveeweb.nl


Theo Bouten tel: 0478-588327 / 06-23801548
e-mail: bouten@home.nl


Warme kleren die ook wat vies mogen worden en stevig waterdicht schoeisel worden aanbevolen.

 


 

Werkgroep natuurbeheer jaarverslag 2015
Dit jaar is er weer op verschillende plekken in de natuur gewerkt in natuurgebieden rond Venray.
Deze werkzaamheden zijn zowel door jongeren en volwassen uitgevoerd.
Ook verschillende instanties hebben bijgedragen om met deze mensen een dag in de natuur te werken. Bijzonder was dat de medewerkers van Xerox een dag hebben geholpen in de natuurgebied de De Spurkt. Voor deze groep medewerkers van Xerox was dit een nieuwe uitdaging en een zeer bijzondere dag en voor herhaling vatbaar. Aan alle vrijwilligers die bijgedragen hebben aan deze natuurdagen BEDANKT en misschien tot het volgend jaar.

Coördinatoren: Piet Weijers, Theo Bouten, 23 november 2015

 


 

Natuurwerkdag Xerox
De medewerkers van Xerox hebben een dag geholpen in de natuurgebied de De Spurkt. Voor deze groep medewerkers van Xerox was dit een nieuwe uitdaging en een zeer bijzondere dag en voor herhaling vatbaar. Aan alle vrijwilligers die bijgedragen hebben aan deze natuurdagen BEDANKT en misschien tot het volgend jaar.

>> Enkele foto's ingezonden door Rien Eikmans

23 november 2015

 


 

Werken in de natuur
Leef je uit in de natuur!
Datum : 17 oktober 2015
Tijd : 9.30 tot 12.30 uur.
Locatie : De Spurkt

Kom op voor natuur en landschap in Venray e.o. Het IVN Geysteren-Venray organiseert op 17 oktober een natuurwerkdag in de Spurkt.
 

De Spurkt ligt even ten noorden van Venray en is een klein natuurgebied. Het is een afwisselend gebied met moerasbosjes, rietkragen, poelen en ruigtes en voor kleine zangvogels en amfibieën een waar paradijs.
 

Natuurliefhebbers, die het leuk vinden om de natuur een handje te helpen kunnen deze ochtend hun hart ophalen! Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. Iedereen kan meehelpen ook al heb je geen ervaring met landschapsonderhoud. Je krijgt vooraf instructie. Op deze manier lever je een bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van dit mooie gebied en bovendien ben je lekker fysiek actief bezig .

Leuk om te weten: Het Jeugd-IVN sluit bij deze activiteit aan. De hele familie is dan ook van harte welkom bij deze activiteit.

Wat gaan we doen:
• Een poel opschonen!
• Lisdodden uittrekken!

• Bomen zagen!
• Takken slepen! Rillen maken!
Wij worden hierbij geholpen door het IKL: Instandhouding Kleine Landschapselementen. Zij stellen ons in de gelegenheid deze ochtend te regelen door ons gereedschap als lieslaarzen, trekhaken, zagen, snoeischaren, handschoenen, enz. te verschaffen.

Je kunt je aanmelden bij:
Piet Weijers tel: 0478-531878 06-20420328
e-mail: mts.weijers@comveeweb.nl

Theo Bouten tel: 0478-588327 06-23801548
e-mail: bouten@home.nl

Warme kleren die ook wat vies mogen worden en stevig schoeisel worden aanbevolen.
 


 

Werken in de Spurkt

Op zaterdag 28 februari zijn we weer met een aantal mensen aan de slag geweest in het natuurgebiedje de Spurkt.
We hadden een leuke ochtend en prachtig weer.

>> Foto's van deze ochtend gemaakt door Marije.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Werken in de natuur

Leef je uit in de natuur!

Datum   : 28 februari 2015

Tijd       : 9.30 tot 12.30 uur.

Locatie  : De Spurkt

Kom op voor natuur en landschap in Venray e.o. Het IVN  Geysteren-Venray organiseert op 28 februari een natuurwerkdag in de Spurkt. De Spurkt ligt even ten noorden van Venray en is een klein natuurgebied. Het is een  afwisselend gebied met moerasbosjes, rietkragen, poelen en ruigtes en voor kleine zangvogels en amfibieën een waar paradijs.

Natuurliefhebbers, die het leuk vinden om de natuur een handje te helpen kunnen deze ochtend hun hart ophalen! Deze activiteit is geschikt voor jong en oud.  Iedereen kan meehelpen ook al heb je geen ervaring met landschapsonderhoud. Je krijgt vooraf instructie. Op deze manier lever je een bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van dit mooie gebied en bovendien ben je lekker fysiek actief bezig .
 

Wat gaan we doen:

• Een poel opschonen!

• Lisdodden uittrekken!

• Bomen zagen!

• Takken slepen! Rillen maken!

Wij worden hierbij geholpen door het IKL: Instandhouding Kleine Landschapselementen. Zij stellen  ons in de gelegenheid deze ochtend te regelen door ons gereedschap als lieslaarzen, trekhaken, zagen, snoeischaren, handschoenen, enz. te verschaffen. Het IKL begeleidt dit project, en doet samen met mensen van het IVN.

 

Je kunt je aanmelden bij:

Piet Weijers   tel: 0478-531878  06-20420328  
e-mail: mts.weijers@comveeweb.nl

 

Theo Bouten  tel: 0478-588327  06-23801548  
e-mail: bouten@home.nl
 

Warme kleren die ook wat vies mogen worden en stevig schoeisel worden aanbevolen.

 


 

Werkgroep natuurbeheer jaarverslag 2014


Natuurwerkdagen

Datum Gebied Wie
23- 2-2014 Spurkt Staatsbosbeheer IVN Geijsteren Venray
14- 3-2014 Adoptieproject Boshuizerbergen Montessorischool
12-10-2014 Spurkt Staatsbosbeheer IVN Geijsteren Venray
25-10-2014 Boshuizerbergen Kachelhoutbrigade
     
Nieuwe datums die al bekend zijn voor 2015
Datum Gebied Wie
7-3-2015 Boshuizerbergen Kachelhoutbrigade


Piet Weijers, Annie Verheijen, Theo Bouten
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray