Eifelweekend

 

 

Eifelweekend
Datum : 2 t/m 4 juni 2023

Van 2 t/m 4 juni verzorgen Olaf en Lisa Op den Kamp voor IVN Venray een lang weekend in de Eifel met een aantal excursies. Olaf is erg geïnteresseerd in alles wat groeit en bloeit en tevens in het verleden van het gebied, zowel op geologisch als op cultuurhistorisch gebied. Lisa is als biologe thuis in met name de flora en kan hier uitgebreid over vertellen. Hierbij verkennen we Nationaal Park de Eifel en de Kalkeifel rondom Blankenheim en Nettersheim. Nationaal Park Eifel bestaat uit uitgestrekte extensieve graslanden, beukenbossen en het voormalige militair domein Camp Vogelsang.
Ook liggen er beukenbossen op kalkbodems met hun eigen flora. De Kalkeifel wordt gekenmerkt door kalkgraslanden met bijzondere planten, orchideeën en insecten.

Vogels als Rode wouw, Raaf en Grauwe klauwier laten zich in beide gebieden regelmatig zien.
 Op vrijdag bezoeken we het dal van de Urft bij Nettersheim.
Dit dal werd al in de Romeinse tijd intensief gebruikt, hiervan getuigen diverse Romeinse tempels, een Romeinse nederzetting en een Romeins fort. De kalkrijke ondergrond zorgde voor perfect drinkwater dat middels een waterleiding naar het Romeinse Colonia Agrippina, het huidige Keulen, werd gebracht.
De hellingen in dit dal bestaan aan de ene kant uit kalkgraslanden met een zeer rijke vlinderpopulatie, maar ook met bijzondere planten als Paardenhoefklaver, Esparcette, Groot laserkruid en de hengelachtige Melampyrum cristatum. Aan de andere kant van het dal liggen beukenbossen op een kalkrijke ondergrond waarin orchideeën als het Vogelnestje en Bleek bosvogeltje groeien.

Langs de beek groeien Adderwortel, Gele monnikskap en Moerasspirea. Deze wandeling is circa 8 km lang.

 

Op zaterdag bezoeken we de omgeving van Alendorf met prachtig hellingen vol Jeneverbessen met daartussen een rijke kalkflora met wilde orchideeën en vlinders. We lopen door het prachtige Lampertsbachtal, een droogdal met kalkgraslanden, beukenbossen en bloemrijke weilanden langs de meestal droogstaande beek. Hier vinden we allerlei bijzondere planten zoals het Rood peperboompje en veel vlinders en vogels. Rondom het dorp Alendorf beklimmen we de Calvarienberg waarop honderden Jeneverbessen groeien. Hier kunnen we genieten van orchideeën en vlinders. De prachtige vergezichten op de vulkanen van de Eifel krijgen we er gratis bij. Deze wandeling is circa 12 km lang.


Op zondag wandelen we door Nationaal Park Eifel waar ook onze accommodatie ligt. We wandelen over de Dreiborner Hochfläche met zijn uitgestrekte graslanden die volstaan met Bremstruwelen. Hierop parasiteert Grote bremraap. In de meidoornstruwelen broeden Grauwe klauwieren. We genieten tevens van de vergezichten op de Kermeter, aan de overkant van het stuwmeer van de Urft. Tijdens deze wandeling doen we ook het voormalige dorp Wollseifen aan dat geruimd werd nadat het gebied in 1946 een militair oefenterrein werd.


 

Accommodatie
We verblijven in Gästehaus K 13 (https://www.gaestehaus-k13.de) in Nationaal Park Eifel, vlakbij Vogelsang IP het informatiecentrum van het Nationaal Park. De overnachtingslocatie is goed bereikbaar via de snelweg. Vanuit Venray is het 2 uur/ 161 km rijden, de laatste 30 km binnendoor, de rest via de snelweg (A61, A44, A1).
Kosten wandelingen en Accommodatie K-13.

Voor deelname aan deze wandeling vragen wij een bijdrage van € 15, €20 en €25 al naar gelang u 1, 2 of 3 dagen wandelt.
In het weekend dat we hebben gekozen voor de Eifelwandeling is het in Duitsland nog Pinkstervakantie.
Dat betekent dat de verblijfaccommodaties behoorlijk gevuld zijn. Wij hebben een optie kunnen krijgen op 23 slaapplaatsen in Gästehaus K13, gelegen in het Naturpark Eifel.

 

Voor de ligging en de mogelijkheden zie de link https://www.gaestehaus-k13.de

Per 1 januari komen er nieuwe prijzen: Doppelzimmer € 29 pp pn Einzelzimmer € 39 pp pn uitgaande van 2 overnachtingen. Het ontbijt wordt verzorgd voor € 11,50 pp en Half-pension voor € 27,50.

Aanmelden

Opgave voor deelname via: aanmelden@ivn-geysteren-venray.nl
U geeft aan hoeveel dagen u deelneemt en of u gebruik maakt van de overnachtingsmogelijkheid, graag voor 31 januari. Tot genoemde datum heeft het IVN optie op de accommodatie.

Olaf zal op 27 februari een lezing verzorgen over het gebied wat in genoemd weekend zullen bezoeken.

 

 

 

IVN Geysteren Venray