IVN weekend Eifel

 

 

IVN Weekend Eifel 2017
Het thema luidt: De Roer van bron tot monding.
Het weekend zal begeleid worden door Olaf op den Kamp.

 

Lezing de Roer in de Eifel.
Datum : maandag 18 september 2017
Tijd : 20.00 uur
Locatie : de Kemphaan


De Roer is een van de belangrijkste riviertjes van de Duitse Eifel. Tijdens deze eerste lezing maakt u kennis met de Roer in de Eifel. De Rur ontspringt in de Hoge Venen nabij de Botrange. Via de omgeving van Sourbrodt stroomt de nog jonge Roer naar Küchelscheid waar ze Duitsland binnenstroomt. Langs haar oevers bloeien in april de Wilde narcissen. In het gebied tussen Gut Reichenstein en Monschau gedraagt ze zich als een echte bergbeek met stroomversnellingen en veel rotsen in de bedding. Langs de beek bloeien bijzondere planten als Wilde judaspenning, Witte boterbloem en zeldzame varens.

 

Daarna stroomt ze door het vakwerkdorpje Monschau. Hier werd het water in het verleden gebruikt voor het produceren van lakenstof. Het geld dat hiermee verdiend werd, werd gebruikt voor de bouw van prachtige patriciërhuizen. Verder stroomt de Rur langs Hammer, waar met waterkracht een Hammerwerk (een ijzerfabriekje) werd aangedreven. Niet veel later verenigd de Rur zich bij Einruhr met de Erkensruhr.

 

Nu komt ze in het gebied van de stuwmeren, waarvan de Rursee het belangrijkste is. Dit is een belangrijk watersportgebied. Hier bevindt zich ook Nationaal Park Eifel met uitgestrekte beukenbossen. Daarin leven Wilde katten, Zwarte ooievaars en veel spechten. Een deel van het Nationaal Park was vroeger het militair oefenterrein Camp Vogelsang, gebouwd in de tijd van het Nationaal socialisme. Het verlaten dorpje Wollseifen is een stille getuige van deze periode. Heimbach met zijn bedevaartkerk en het nabijgelegen Kloster Mariawald zijn in trek bij pelgrims en dagjesmensen.
 

Een ander opmerkelijk gebied zijn de Buntsandsteinrotsen bij Nideggen. Daar leven Muurhagedissen, Steppesprinkhanen en Oehoe’s. Bovenop staat het kasteel van Nideggen en de prachtige St. Johannes de Doper Kerk. Ook bij Untermaubach staat een mooi kasteel. Bij stuwmeer Obermaubach eindigt dit deel van de tocht. Tijdens deze avond is het boek ‘de Roer van bron tot monding’ te koop met daarin 28 rondwandelingen langs dit drie-landen-riviertje (€ 17,90).

 


Programma Eifel 6 t/m 8 oktober

Vrijdag 6 oktober 2017: Buntsandsteinfelsen omgeving Nideggen
Vandaag een korte middagwandeling van circa 6 km over de rode rotsen bij Nideggen met spectaculaire vergezichten over het dal van de Rur en op het vestingsstadje Nideggen. De Buntsandsteinrotsen ontstonden in het Trias en bestaan uit een versteende rivierbedding, dit is goed te zien in het materiaal. Ze zijn begroeid met bossen van Grove dennen en eiken, maar op de vooruitspringende rotspunten groeien enkel korstmossen en heide. Ook leven er Muurhagedissen. We bezoeken ook het prachtige vestingsstadje Nideggen met 3 stadspoorten, gezellige horeca, een bijzondere kerk met een 13e eeuwse fresco en de indrukwekkende burchtruïne.


13.00 uur vertrek naar Nideggen
Startpunt wandeling: parkeerplatz Am Sportplatz (tennisvelden), Rather Straße, Nideggen (tussen NIdeggen en Rath).
Eindpunt wandeling: parkeerplaats Zülpicher Tor, Zülpicher Straße, Nideggen. Circa 17.30 uur terug bij hotel.

 20.00 uur lezing De Roer op weg naar de Maas
De Roer verlaat nabij Kreuzau de Eifel en stroomt verder richting Düren. Op de hellingen bij Kreuzau bloeien in het voorjaar de fruitbomen op voormalige wijnbergen. In deze regio liggen veel Mühlenteiche, snelstromende molenbeken die de energiebron vormden voor de papierfabrieken tussen Düren en Jülich. De industriestad Düren blijkt een verrassend groen hart te hebben met de Roer als middelpunt. Even verderop liggen het Merkenerbusch, waar in mei de bosbodem vol Daslook staat. Aan de horizon doemen echter de bruinkoolgroeves op…. Prachtig is het gebied van de monding van de Inde, waar fraaie zachthoutooibossen langs de Roer groeien.


Dan gaat het langs de citadel van Jülich naar de Pappeldriesch bij Barmen met een rijke voorjaarsflora in de ooibossen van Schloß Kellenberg. Langs Linnich gaat het verder naar het mandenmakersdorp Hilfarth en de omgeving van Baal met bossen vol Boshyacinten. Rondom Hückelhoven bepaalt de steenkolenmijnbouw het landschap. Vlak voor de Nederlandse grens vliegen Donkere pimpernelblauwtjes in de hooilanden. Na het passeren van de grens mag de Roer weer uit haar korset en meandert tussen populierenplantages, akkers en weilanden. Een grote rijkdom aan libellen, vogels, planten en andere organismen is hiervan het gevolg. In de bisschopsstad Roermond mondt de Roer uit in de Maas en eindigt het verhaal over de Roer.

Zaterdag 7 oktober 2017: Nationaalpark Eifel
Nationaal Park Eifel werd in 2004 gesticht en bestaat uit 3 delen, de Dreiborner Hochfläche, een uitgestrekte hoogvlakte met daarop onder meer Burg Vogelsang, de stuwmeren van de Rur en de Urft, en de Kermeter, een beboste heuvelrug tussen deze twee stuwmeren. Vandaag maken we een dagwandeling door de bossen van de Kermeter waarbij we kennis maken met de verschillende bostypes.

 

We zien zowel de eikenbossen die gebruikt werden om te eekschillen, de beukenbossen waar vroeger houtskoolmeilers rookten als de sparrenbossen die waren aangeplant nadat de natuurlijke bossen waren verdwenen. Vanaf twee uitzichtpunten hebben we prachtige vergezichten op zowel het stuwmeer van de Urft als dat van de Rur. Hier zullen we ook pauzeren om een boterham te eten. Onderweg passeren we tevens het voormalige klooster Abtei Mariawald, vroeger een van de belangrijkste kloosters van de Eifel. De specialiteit hier is de huisgemaakte erwtensoep. Aan het eind van de wandeling bereiken we Heimbach, een klein vakwerkstadje met een kasteel, een fraaie bedevaartkerk, een kuurpark en een bezoekerscentrum van Nationaalpark Eifel. Met een korte stadswandeling sluiten we de dag af.

10.00 uur vertrek naar de Kermeter
Startpunt wandeling: Parkplatz Wilder Kermeter, Kermeter-Hochstraße (L 15) tussen Schleiden-Gemünd/-Wolfgarten en Heimbach-Schwammenauel.
 

Eindpunt wandeling: Nationalparktor Heimbach, An der Laag 4, 52396 Heimbach, Duitsland. Circa 17.30 uur terug bij hotel.

Voor de avond is geen programma.

Zondag 8 oktober 2017: Gebirgsbach Rur & Monschau
Een wandeling langs de Gebirgsbach (bergbeek) Rur tussen Klooster Gut Reichenstein en Monschau. In dit gebied is de Rur een woeste bergbeek met gladde rotsen vol mossen en varens, langs het pad staan Fijnsparren en Gewone esdoorns. Het pad is deels ook lastig te lopen met gladde rotsen en kleine beekjes over het pad, een wandelstok en stevige wandelschoenen zijn echt aan te raden.

 

We starten bij Klooster Gut Reichenstein, vroeger refugium voor pelgrims die onderweg waren in de Hoge Venen, maar later misbruikt als paardenstal voor de troepen van Napoleon. Halverwege de wandeling maken we een pauze bij een schuilhut om een boterham te eten. Na de circa 5 km lange wandeling langs de Rur bereiken we het vakwerkstadje Monschau waar we een stadswandeling zullen maken. Hier kijken we naar het verleden van dit lakenmakersstadje met fraaie vakwerkhuizen, de Rahmenberg, enkele kerken en het Rote Haus, een patriciërshuis, nu museum, met een rijk interieur (entree € 3,00 p.p.).

Startpunt wandeling: Gut Reichenstein, Reichensteiner Str. 340, 52156 Monschau, Duitsland (Bus) of als we met auto’s gaan op parkeerplaats enkele 100-en meters verderop richting Kalterherberg.
Eindpunt wandeling: Parkeerterrein Burgau, Monschau.


10.00 uur vertrek naar Monschau.
Circa 15.00 uur uitzwaaien

Waar verblijven we?
Hotel Hollerather Hof
Luxemburger Straße 44, 53940 Hellenthal Duitsland
tel. 0049 (2482) 7117
info@holleratherhof.com

We vertrekken op vrijdag 6 oktober op eigen gelegenheid naar de Eifel. Vanuit Venray gaan we rechtstreeks naar Nideggen. Dit is circa anderhalf uur rijden. Vanaf Venray. Omdat het hotel 40 km verder ligt gaan we pas na de wandeling op deze vrijdag naar het hotel. Iedereen krijgt van te voren een deelnemerslijst zodat er kan worden gecarpoold.
Vertrek wandeling in Nideggen om 13.00 uur.
Startpunt wandeling: parkeerplatz Am Sportplatz (tennisvelden), Rather Straße, Nideggen (tussen Nideggen en Rath).
 

 

 

IVN Geysteren Venray