Wandeling Project Ooijen-Wanssum

 

 


Wandeling Project Ooijen-Wanssum en rondweg Wanssum
Deze wandeling is bedoeld voor senioren, waarvoor de reguliere wandelingen georganiseerd door het IVN Geysteren-Venray te lang zijn of het tempo te hoog ligt. U wilt toch genieten van het buiten zijn en de natuur om u heen. U loopt op eigen kracht of met behulp van een rollator, u beweegt zich voort met scootmobiel of met rolstoel en begeleider. U bent van harte welkom.
Datum : vrijdag 14 mei 2021
Tijd : 14.30 uur
Vertrek: verzamelen op de parkeerplaats bij de jachthaven in Wanssum. Deze parkeerplaats kun je bereiken door in het centrum van Wanssum de weg naar Geijsteren te nemen, het is dan meteen aan je rechterhand.

De doelen van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn aan het einde van dit jaar bereikt. Het gebied tussen Broekhuizen en Geijsteren is beschermd tegen hoge waterstanden van de Maas. Er is nieuwe ruimte voor ondernemers om zich te ontwikkelen, het centrum van Wanssum is leefbaarder geworden door de nieuwe rondweg én we hebben een prachtig natuurgebied gerealiseerd. We laten dit natuurgebied kant en klaar achter zodat bewoners en recreanten er direct gebruik van kunnen maken. Een uniek en onderscheidend gebied met een eigen identiteit en aantrekkingskracht: Maaspark Ooijen-Wanssum

Bijzondere Maasnatuur
Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied dat anders is dan andere natuurgebieden. Het is met meer dan 500 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. In dit gebied staat het oorspronkelijke Maasterrassenlandschap centraal en is de invloed van het water overal merkbaar. De tienduizend jaar oude rivierlopen van de Maas zijn herkenbaar en zijn nu het domein van water in vele gedaanten. Beken, moerasbossen en met grondwater gevoede laagtes maken het tot een zeer gevarieerd gebied met een uitzonderlijke ecologische rijkdom. Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied.
Bij hoge waterstanden stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen, zal de gehele tien kilometer lange Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen en op spectaculaire wijze meestromen met Mooder Maas.
Beleef het nieuwe natuurgebied.
 Het water is bij alle waterstanden en op allerlei manieren te beleven in Maaspark Ooijen-Wanssum. Wandel- en struinpaden, fietspaden en zelfs de wegen voor gemotoriseerd vervoer in het gebied kruisen op tal van manieren het water. Markante bruggen, stapstenen en vlonderpaden maken wandelen, fietsen
en sporten tot een avontuurlijke belevenis. Bijzonder zijn ook de ‘voordes’; plaatsen waar fietsers, wandelaars en autoverkeer in het gebied de vele waterlopen letterlijk doorkruisen. Afhankelijk van de waterstand zijn sommige routes wel of niet toegankelijk. Dat maakt Maaspark Ooijen-Wanssum elk seizoen anders en het laat je de Maasnatuur écht beleven en voelen. Tijdens deze wandeling zullen we voornamelijk wandelen in het centrum van Wanssum, waar je binnen een klein gebied in een oogopslag bovenstaand kunt waarnemen.
U dient zich aan te melden via: info@ivn-geysteren-venray.nl met vermelding: Wandeling Ooijen-Wanssum.
De coronamaatregelen zijn van toepassing. In verband met corona is het belangrijk dit te lezen
Maximaal aantal deelnemers: 20 personen. IVN leden van Geysteren Venray hebben voorrang bij deelname.

 

 

IVN Geysteren Venray