Wandeling in t Ham in Horst

 

 

Wandeling in t Ham in Horst
Datum : 3 februari 2019
Tijd : 10.00 uur
Startpunt : Kleine parkeerplaats aan de Hesselenweg in Horst.
De parkeerplaats is bereikbaar vanaf Venray op de A73 afslag Horst- Melderslo, bij de stoplichten rechtsaf, bij de 1ste rotonde de 3de afslag. Daarna 1ste weg rechts dit is de Vrouwboomweg, deze gaat over in de Hesselenweg. De parkeerplaats ligt aan de linkerkant.

N.b. Na langdurige regen kan het beekdal erg nat zijn. Dus goed schoeisel is dan beslist nodig. Het gebied is niet geschikt voor wandelwagen of rolstoel.
Natuurgebied t Ham wordt doorsneden door de Groote Molenbeek. Deze start aan de rand van de peel in Grashoek en slingert dan langs Sevenum, Horst, Tienray en Meerlo om vervolgens in Wanssum in de Maas uit te komen.
De beek is al 100.000 jaar oud en aan het einde van de laatste ijstijd is er een metersdikke laag dekzand over het gebied afgezet. In dat dekzand heeft de beek een breed beekdal uitgeslepen. In droge periodes is er ook zand uit het beekdal gestoven en afgezet aan de oostkant van de beek. Het resultaat zijn de ook nu nog zichtbare stuifduinen van de Reulsberg. De Reulsberg was vr 1900 een gebied van heide en zandverstuivingen.

 

Na 1900 is in dit gebied bos aangeplant om het stuifzand vast te leggen. Het gebied ten zuiden van de Reulsberg is daarentegen toen in cultuur gebracht.
Langs de beek lagen hooilanden en er werd ook boerengeriefhout uit het gebied gehaald. In de dertigerjaren van de vorige eeuw werd begonnen met het rechttrekken van de Molenbeek om het water sneller te laten afstromen naar de Maas. Het doel daarvan was om de hooilanden en aangrenzende akkers minder nat te laten worden. Dat doel is echter nooit volledig bereikt t.g.v kwelwater in dat gebied.

 


 

In 2000 heeft StaatsBosBeheer(SBB) het gebied aangekocht. SBB heeft daar de volgende plannen gerealiseerd:
De beek meandert nu binnen het beekdal
n van de oevers is verlaagd en verbreed zodat het water bij veel neerslag wordt opgevangen in de breedte. De omwonenden krijgen dan geen natte voeten.
Er zijn vistrappen in de Molenbeek aangelegd.
Er groeien nu ook planten in de beek zelf.


Het gebied is dus zeer afwisselend en kleinschalig. Vandaar de grote variatie in planten en dieren. Er komen met name veel soorten vogels voor. Ook de bever heeft het beekdal intussen ontdekt.
Kortom t Ham en de aangrenzende Reulsberg zijn een bezoek zeker waard. Hopelijk krijgen we op 3 februari zonnig weer en een dun laagje poedersneeuw zou het beeld compleet maken. Of lage mist waar de koppen van het rundvee op lijken te drijven. Och we hebben het niet voor het zeggen, maar misschien
We vinden het fijn om met u het gebied te verkennen,
Wim Philipsen en Jolande Verbeek


Hopelijk krijgen we op 3 februari zonnig weer en een dun laagje poedersneeuw zou het beeld compleet maken. Of lage mist waar de koppen van het rundvee op lijken te drijven. Och we hebben het niet voor het zeggen, maar misschien De bijgevoegde foto is in een van de afgelopen winters in t Ham gemaakt. Om alvast in de stemming te komen.
Tot ziens op 3 februari in t Ham.

 

 

 

IVN afd. Geysteren/Venray