Blauwborstwandeling Mariapeel

 

 

Blauwborstwandeling Mariapeel
De blauwborstwandeling gaat niet door.
De nieuwe datum wordt ter zijner tijd bekend gemaakt.


Plaats : We komen bij elkaar bij de Zwarte Plakweg (zie beneden)

Locatie: Vanuit Ysselsteyn de Puttenweg nemen, deze gaat over in de Middenpeelweg (N277).
Over de spoorweg en dan de derde weg rechtsaf (links ligt een tankstation) de Zwarte Plakweg oprijden en doorrijden tot het einde waar deze weg een zandweg wordt. Het is een nat gebied, zorg dus voor waterdichte schoenen of laarzen!!!!
Op 5 april 2020 is het alweer zover we gaan op zoek naar de blauwborst. Een van de eerste zangvogels die terugkomt uit Afrika is de mooi gekleurde blauwborst. Deze insecteneter is vanaf begin
april weer te bewonderen langs de venen in de peel.

Kenmerken
Niet veel mensen weten dat de blauwborst familie van de lijsters is. Eigenlijk verraden zijn opwaartse houding en korte loopjes over de drassige bodem dat de merel en zanglijster naaste verwanten zijn.

Zo geheimzinnig als de vogel in de broedtijd is, zo opvallend is zijn baltsritueel in het vroege voorjaar. In maart zingt de blauwborst het liefst van een verhoging in het rietland en ruigte. Zijn blauwe borst met witte vlek opvallend vooruit.

Zang
De vogel is een meester in het imiteren van andere vogels die naast hem in het territorium leven. De zang begint meestal met het ‘aanlopen’ van een wiel, waarna een kakofonie van allerlei vogelsoorten volgt.
 

Niets is zo verwarrend als je als vogelteller van alles denkt te horen en daar een parmantige blauwborst ziet kwelen. Om zijn lied kracht bij te zetten stijgt de vogel al zingend de lucht in om vervolgens met zijn uitgewaaierde bruinrode staart als een parachuutje naar beneden te komen.


Voortplanting

De blauwborst man is zeer plaatstrouw en kan jaar op jaar dezelfde territoria innemen. Het vrouwtje echter leeft zeer verborgen en nadert de zingende uitslover vaak over de grond waarna een korte paring volgt. Het nest wordt netjes aan de voet van wat rietstengels of moerasplantjes gebouwd waarna de mooie eieren gelegd worden. Vanaf dat moment lijken de blauwborsten van het moerastoneel te verdwijnen. Toch zijn ze wel degelijk aanwezig maar lopen liever dan dat ze vliegen. Ook heeft de zang op dat moment geen nut meer want vele monden moeten gevoed worden.

Trekvogel
In oktober maken de uitgekleurde blauwborsten zich weer op voor de trek die ze ’s nachts afleggen. Door de grote ogen kunnen zij zoals vele zangvogels in de donkere nacht navigeren. Overdag wordt dan gegeten en gerust.
Vakantiegangers die in de winter naar Spanje, Portugal of West Afrika op vakantie gaan kunnen de soort dan weer tegen het lijf lopen, maar dan zonder hun mooie blauwe borst. Rien.
 

 

 

IVN Geysteren Venray