Wandeling Vlakwaterbos

 

 

 

Wandeling Vlakwaterbos
Datum : donderdag 22 juni 2023
Aanvang : 13.30 uur
Vertrekpunt: Parkeerplaats Kempweg, was voorheen parkeerplaats restaurant Vlakwater, (ca. 100 m voor gebouw Jong Nederland, komende vanaf centrum)

Het vlakwatergebied ligt aan de westkant binnen de bebouwde kom van de gemeente Venray en bestaat uit meerdere boscomplexen. Het gehele boscomplex is circa 55 ha groot.
Het bosgebied is eigendom van de gemeente Venray en door sommigen al omgedoopt tot stadsbos. Dit bos is aangeplant op de voormalige stuifduinen en had eigenlijk maar één doel: zandverstuivingen moesten ingeperkt worden. Enkele kenmerkende stuifzandgebiedjes in dit bos zijn nog zichtbaar.
Omzoomd door een afwisselende beplanting van naald- en loofbomen is het een aantrekkelijk gebied voor de wandelaar maar ook zeker voor flora en fauna om zich daar te vestigen. We zien dat de flora weer pogingen doet om terrein te terug te winnen en hoe dit lukt met het huidige veranderende klimaat.
Plekken waar we in onze jeugd vertoefden en nog leuke herinneringen aan hebben zijn in de route opgenomen. Recreatieoord Vlakwater met destijds een kinderbad waar meer dan 500 kinderen tegelijk in konden. In het westen is een voormalige fietscrossbaan en camping terug te vinden. De asfaltpaden en open plekken in het bos verraden de geschiedenis. Op het gebied van het voormalige barakkenkamp “Woonoord Vlakwater” is een hele woonwijk verschenen.
 

 

 

IVN Geysteren Venray