Wandeling met IVN in de Rouwkuilen

 

 

 

Wandeling met IVN in de Rouwkuilen
Seniorenwandeling met IVN in de Rouwkuilen
Datum : 6 juni 2019
Tijd : 14.00 uur
Vertrek : Rouwkuilenweg tussen de Ysselsteynse- en Deurneseweg.

Op donderdagmiddag 6 juni, gaan we met senioren wandelen, in de Rouwkuilen te Ysselsteyn. We starten vanaf de Rouwkuilen, een 56 ha. groot, natuurgebied, in de gemeente Venray, tussen Ysselsteyn en Heide / Veltum.

 

Het is een aangewezen beschermd natuurmonument, dat beheerd en onderhouden wordt door SBB.
Hier werden verschillende soorten naaldbomen aangeplant, maar sommige stukken zijn inmiddels omgevormd tot gemengd bos. Veel dood hout geeft dit bos een natuurlijk beeld, waarin verschillende spechtensoorten hun plekje gevonden hebben.
In de Rouwkuilen ligt een, redelijk voedselarm ven, 5 ha. groot, met nog eens 5 ha. oever. Hier groeien bijzondere planten als kleine en ronde zonnedauw, dopheide en veenpluis. Ook verschillende libellen- en juffersoorten schieten, boven en bij het water, heen en weer om hun kostje te bemachtigen. En in het kleine vennetje vooraan, komt de bijzondere vinpootsalamander voor.


Tijdens de wandeling (2˝km.) komen we bij enkele open plekken, waar we, bij zonnig weer, zeker vlinders zullen zien fladderen.


Aan het einde van het bos is een poortje naar de opslagloods van het privémuseum van familie Houben. Hier liggen en staan allerlei peel- en boerengereedschappen, als karren eggen, wastobben enz. waar we (nostalgisch) herinneringen kunnen ophalen.
Mocht je zin hebben met deze wandeling mee te lopen ben je van harte welkom en zien we je graag, op donderdag 6 juni.
 

 

IVN Geysteren Venray