Wandeling in het Odapark en Vlakwater

 

Wandeling in het Odapark en Vlakwater

Deze wandeling is bedoeld voor senioren, waarvoor de reguliere wandelingen georganiseerd door het IVN Geysteren-Venray te lang zijn of het tempo te hoog ligt. U wilt toch genieten van het buiten zijn en de natuur om u heen. U loopt op eigen kracht of met behulp van een rollator, u beweegt zich voort met scootmobiel of met rolstoel en begeleider. U bent van harte welkom.

Datum : donderdag 17 oktober 2019
Tijd : 14.00 uur
Vertrekpunt : Theehuis Odapark

Het Odapark is een park in Venray dat in het oosten aansluit op het stadsbos Vlakwater. Dit park van 19 ha was vroeger eigendom van de Zusters Ursulinen, die er een meisjesinternaat beheerden, Jerusalem genaamd. Het park werd door de Zusters in 1899 ingericht, kwam in 1981 in bezit van de gemeente Venray en werd een openbaar park.

 


Het Odapark is natuur maar ook cultuur en kunst. Het is een park om te wandelen en je te laten verrassen door aangelegd en oorspronkelijk natuurschoon. Het is een heel rijk geschakeerd landschap met oude bomen, lanen en stuifduinen. De vele bomen, struiken en heesters, gekoppeld aan een beheerste “wild”-groei hiervan doen de locatie veel eer beleven als een bos. Daarnaast is er de kunst en de cultuur. Kunst en cultuur kunnen het tegenovergestelde zijn van natuur. Want iets kan kunstmatig zijn, door de mens gemaakt, of kan natuurlijk zijn, door de natuur als vanzelf ontstaan.
In Odapark is deze tegenstelling volop aanwezig. Cultuur en natuur zijn samengevoegd, zelfs in elkaar geschoven, je ondergaat ze tegelijkertijd. Als je door dit park loopt word je als vanzelf omsloten door de natuur. De bladeren op de grond onder je voeten, de takken die je omgeven, de lucht die door het dak van de bomen heen breekt. En als je het pad van de natuur volgt, komen er kunstwerken op je weg.
Deze wandeling biedt de gelegenheid om het St. Odapark en het aangrenzende Vlakwater beter te leren kennen.
Wellicht is er nog tijd om de expositieruimte in het Theehuis te bezoeken. We sluiten de middag af met een kop koffie, voor wie wil. Koffie is voor eigen rekening.

 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray