Gezinswandeling in het Maaspark in Blitterswijck

 

Gezinswandeling in het Maaspark in Blitterswijck
Zoek- en opdrachtenspeurtocht voor gezinnen.
Datum: zondag 17 september 2023
Tijdstip: starten tussen 9.30 en 10.30 uur. (tocht duurt ongeveer twee uur)
Locatie: We starten op de parkeerplaats op het plein in het centrum van Blitterswijck bij de
BS St Anna

In 1995 stond het water in de Maas zo hoog dat grote gebieden van Noord Limburg overstroomden. Ook in Blitterswijck stonden vele huizen in het water en was het dorp niet meer bereikbaar. Met man en macht werden er nooddijken aangelegd om belangrijke plekken en voorzieningen droog te houden. Het was voor iedereen duidelijk dat dit niet meer mocht gebeuren en knappe koppen gingen aan het werk en bedachten grootse plannen, de Maas moest bij hoog water meer ruimte krijgen. De oude maasarmen in dit gebied moesten het te veel aan water opvangen en zo ontstond er een uniek natuurgebied tussen Ooijen en Wanssum.
Het Maaspark Ooijen-Wanssum is met meer dan 500 hectare het grootste natuurgebied in Nrd Limburg. Het gebied is erg mooi aangelegd met wandel- en struinpaden, stapstenen en vlonderpaden maken wandelen in dit gebied tot een avontuurlijke belevenis. Twee jaar geleden, het project was nog maar net opgeleverd, werd dit gebied geteisterd door extreem hoogwater. De Maas, beken en geulen konden het water niet verwerken en traden buiten hun oevers, de hoogwatergeulen in het Maasperk stroomden van Ooijen tot Wanssum vol met water, maar de dorpen bleven droog.
 


Hoogwater juli 2021


Wat gaan jullie doen?
Met jullie ouders en/of grootouders ga je op pad in dit nieuwontwikkelde gebied. Tijdens deze spannende speurtocht kun je dit gebied ontdekken. De tocht duurt ongeveer twee uur (ongeveer drie kilometer), foto’s en opdrachten wijzen jullie de weg. Het wandelpad door het Maaspark kan soms minder begaanbaar zijn voor buggy’s ed. Voor rolstoelen is de tocht helaas niet mogelijk. Goed schoeisel of laarzen is wel aan te bevelen in dit natte gebied. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray