Wandeling Castenrayse Vennen

 

Wandeling Castenrayse Vennen

Datum : zondag 19 maart 2023
Tijd : 10.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur
Na de lezing van Jan Strijbos op 6 maart, zijn we benieuwd hoe het gebied er na de reconstructie van de Lollebeek uitziet.
Het gebied de Castenrayse Vennen, in de volksmond “de Paes” genoemd, is ontstaan in een breed dal van de Lollebeek en haar zijtak de Diepe Leng. Op de hogere gebieden rondom het dal liggen beboste zandverstuivingen, in het westen de Breehei en in het zuiden de boswachterij Horst.

 

Het is een aantrekkelijk en afwisselend gebied waar bijzondere planten voorkomen zoals slangenwortel, wateraardbei, waterviolier en koningsvaren. Zelfs de bolletjesvaren uit het verre oosten heeft hier een plekje gevonden. Er zijn in het gebied in totaal zo’n 130 verschillende soorten waargenomen. Ook kun je Schotse Hooglanders tegenkomen. Zij zorgen ervoor dat grote stukken grasland open worden gehouden. Kortom: een wandeling met een variatie aan landschappen, dieren en planten. Voor de wandeling wordt stevig en waterdicht schoeisel aanbevolen. Vanwege knuppelbruggetjes en omgevallen boomstammetjes is het gebied niet geschikt voor mindervaliden.
Het kan er in deze tijd van het jaar erg nat en moerassig zijn. Het pad leidt ons over oude houtwallen, veenbanen en langs de gereconstrueerde Lollebeek en het schaatsven.
De Castenrayse Vennen bereikt u als volgt: voorbij de kerk de eerste weg rechts, de Rietweg.

 

 De wandeling start aan het einde van deze weg, bij Rietweg 1.
Vanuit Horst neemt u de eerste weg links voor het dorp. Vanuit Oirlo volgt u de rondweg en vervolgens steekt u de Horsterweg over. Dan bent u op de Rietweg.
 


 

 

IVN afd. Geysteren/Venray