Wandeling in de Ballonzuilbossen

 

 

 

 

Wandeling in de Ballonzuilbossen
Datum : zondag 17 maart 2024.
Tijd : 10.00 uur
Vertrek : Vanaf het Ballonzuilmonument dat te vinden is vanaf de Beekweg (Venray-Rips rechts in de bossen).

De bossen liggen ten noord-westen van Venray, tussen de Beekweg en het afleidingskanaal. Tot 1900 was het woeste grond, een groot nat heidegebied en een open Peelgebied met heide en vennen.
La poste de Paris landen in 18 Januari 1871 vanuit Parijs in Venray. Frankrijk is in oorlog met de Duitsers, Parijs is omsingeld. Ballonnen worden ingezet om te communiceren met onbezet gebied in Frankrijk. De wind draaide die nacht, in plaats van naar het zuiden te vliegen landt men na een tocht van 11 uur in Venray.
25 jaar later is het moment Ballonzuil geplaatst ter nagedachte aan deze spectaculaire gebeurtenis. Dit oudste luchtvaartmoment is onthuld in 1896 met de drie ballonvaarders en notabelen uit Venray.
In 1906 is begonnen met de aanplant van het bos, vernoemd naar het ballonzuilmonument. De woeste veengrond is ontgonnen met renteloze voorschotten en technische ondersteuning door het rijk. De grond was te arm voor akkerbouw daarom is besloten om er bos te planten.
De eigenaar van dit 290 ha grote gebied is de gemeente Venray.
Kenmerkend is de brede lanenstructuur in het westelijke deel wat het bos een eigen karakter geeft. De bossen bestaan uit gemengd naaldhout en loofhout. De afwisselende opbouw vormt het leefgebied van een gevarieerde bosflora en bosfauna. Inheemse soorten zoals grove den, berk, eik en beuk en niet-inheemse soorten zoals de corsicaanse den, douglas en japanse lariks zullen we tegenkomen.
Bosvogels voelen zich ook thuis in het gebied onder andere de boompieper, ransuil, bosuil en verschillende roofvogels. Men kan er de sporen aantreffen van onder andere dassen, vossen en reeŽn.
Een mooi bosgebied waar volop mogelijkheden zijn om te recreŽren. Er zijn verschillende wandel- en moutainbikeroutes, er is een Cooperbaan uitgezet en er is een visvijver.
Welkom op deze wandeling op zondagmorgen 17 maart.
 

 

 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray