Wandeling in het Annapark

 

 

 

4-seizoenenwandeling door het Annapark
Datum : zondag 9 juli 2023
Vertrektijd : 10.00 uur
Vertrek : parkeerplaats bij hoofdgebouw (ingang Noordsingel).
Het thema van deze wandeling is: Bomen in de zomer.

Tijdens de wandeling zullen we speciale aandacht besteden aan de volgende bomen: berk, beuk, es, grove den, linde, paardenkastanje en de zomereik. Afhankelijk van het jaargetijde zullen enkele van de volgende aspecten van deze bomen worden belicht: gebruik- ecologie en kenmerken, maar ook de cultuurhistorie, de klimaatbestendigheid en de emoties die de bomen bij ons oproepen. De wandeling voert ons door het gebied van het Annapark.

Vanaf 1907 werd gestart met de bouw van Sint Anna: Gesticht door de zusters van Liefde uit Gent en bedoeld voor de behandeling van vrouwelijke psychiatrische patiŽnten.
In oktober 1944 zijn door beschietingen diverse paviljoens volledig verwoest. Het herstel duurde jaren.
Eind 1976 wordt gefuseerd met St. Servatius en afgesproken dat
St. Anna zal worden afgebouwd en de patiŽnten zullen worden overgeplaatst naar het terrein van
St. Servatius.

Sinds 2018 is de Rensdaelgroep eigenaar van het Annapark.
De gebouwen die onder de monumentenwet vallen zullen worden gerestaureerd. Maar er zal ook nieuwbouw plaatsvinden. Dat is intussen al voor een deel gerealiseerd. Wat betreft het park zelf.
Het terrein is ongeveer 48 ha groot.
De zijkanten bestaan uit gemengd bos op stuifduinen. Het middendeel is parkachtig aangelegd en voorzien van (intussen) monumentale bomen en lanen. Het hoogtepunt is wel de enorme treurbeuk die tamelijk dicht bij het hoofdgebouw staat.
 

 

 

 

IVN Geysteren Venray