Zomeravonddriedaagse, avond 3

 

Zomeravonddriedaagse, avond 3

Datum   : donderdag 16 augustus 2018

Tijd       : 18.30 uur.

Plaats   : De wandeling start bij de parkeerplaats halverwege de weg tussen De Rips en Millheeze, Stippelberg 1 in de Rips.

Deelname is gratis.

Stippelberg

Op donderdag 16 augustus organiseert IVN-Geysteren-Venray een wandeling in natuurgebied de Stippelberg bij Rips.

Het natuurgebied de Stippelberg is een uitgestrekt bosgebied te midden van uitgestrekte, zeer intensief benutte landbouwgebieden. Het wordt dan ook wel omschreven als een beboste oase in een ma´swoestijn. Sinds het gebied eigendom is van Natuurmonumenten (1994), werkt Natuurmonumenten eraan om er een meer gevarieerd natuurgebied van te maken. Daarom wordt naaldbos omgevormd tot loofbos en aan de oostzijde wordt de heide, die van oudsher hier voorkwam, hersteld.


 

Het gebied dankt haar naam aan de vele stippels in het gebied. Deze stippels, heuveltjes, zijn kleine stuifduinen die vroeger zijn ontstaan toen de wind nog vat had op het zand. Slingerend door de stuifduinen komen we een paar keer over de Milheezerbreuklijn. Deze breuklijn loopt dwars door het gebied de Stippelberg. Precies op deze breuk liggen twee verschillende aardlagen tegen elkaar aan. Het gevolg hiervan is dat het oostelijk deel en het westelijk deel een hoogteverschil kent van vier meter, met de daarbij horende verschillen in waterhuishouding en plantengroei.

 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray