Vollemaanswandeling in de Boshuizerbergen
---

Vollemaanswandeling in de Boshuizerbergen
Datum : dinsdag 16 juli 2019
Tijd: 20.30 tot 22.30 uur
Vertrek: vanaf de P-plaats aan de Maasheseweg( tegenover de weg naar de Smakt)


De Boshuizerbergen is van oorsprong een stuifzandgebied met heide. Het ligt ruwweg tussen Venray, Oostrum en de Smakt. Het is nu een Natura 2000 gebied ter grootte van 278 ha en wordt voor het grootste deel beheerd door Het Limburgs Landschap.
De kern van het gebied wordt gevormd door jeneverbessenstruweel. De rest door later aangeplant bos. In 1931 zou het gebied in zijn geheel worden ontgonnen. Voor een klein deel is dat ook gebeurd maar het grootste deel is de ontginningsdans ontsprongen.


Het jeneverbessenstruweel is één van de grootste in Zuid Nederland. Er komen jeneverbessen voor met een leeftijd van ruim 100 jaar. Omdat in het stuifzandgebied enorme temperatuurschommeling en voorkomen tussen dag en nacht vind je er planten die daar tegen bestand zijn : korstmossen.
De vollemaanswandeling start om 20.30 uur. Dan is het nog volop licht. Maar tijdens de wandeling valt de schemering in en wordt het vervolgens “donker”. Een zaklamp is echter niet nodig want de volle maan licht ons bij. Zelfs als het bewolkt is kun je het pad nog goed zien. We hopen natuurlijk op een onbewolkte hemel want dan kunnen we de sterrenhemel zien met zijn zomersterrenbeelden.
Ook ligt er dan een zilveren gloed over het landschap.


 

---

IVN Geysteren Venray