Vollemaanswandeling Griendsveen
---

Vollemaanswandeling Griendsveen
Datum : vrijdag 27 juli 2018
Tijd : 20.00 uur
Locatie : Parkeerplaats hoek Deurneseweg/Helenaveenseweg in Griendsveen
N.B. Vergeet niet om een antimuggenmiddel mee te nemen.

Op de grens van Limburg en Brabant ligt de Deurnese Peel.
Het is een prachtig natuurgebied met een afwisseling van moeras ,veenplas ,heideveld en bos.

Het gebied is slechts beperkt toegankelijk. Het is het restant van een voormalig hoogveengebied dat is achtergebleven na het stoppen met de veenafgravingen in 1983.
Kenmerken van de vervening zoals kanalen en wijken met drietandstructuur zijn plaatselijk nog
zichtbaar.
Flora in de Deurnese Peel: pijpenstrootje ,berken en adelaarsvarens worden aangetroffen op afgetakeld veen. Het hoogveen vormt drijftillen waarop zich planten vestigen als zonnedauw. Fauna in de Deurnese Peel: gladde slang ,veel soorten libellen en passerende kraanvogels in de herfst en de lente.

Ook moet het spiegeldikkopje (een zeldzame vlinder) worden vermeld. Door een verbeterde waterafvoer werd het gebied steeds droger. Nu is de belangrijkste natuurdoelstelling voor de Peelgebieden rond Griendsveen het herstel van het hoogveen. Daarvoor is het nodig dat het waterpeil in zomer en winter niet te veel verschillen. Het water in de Peel is voedselarm regenwater. Dat water wordt nu langer vastgehouden in het gebied door de aanleg van kades, het dempen of van stuwen voorzien van de oude waterlopen.

 

Ook het kappen van bos gaat de verdamping van water tegen. Tevens wordt de waterstand verhoogd waardoor laaggelegen bossen afsterven. Kortom het is een afwisselend gebied met fraaie vooruitzichten voor de toekomst.
 


 

---

IVN Geysteren Venray