Vogelexcursie naar de Ooijpolder en de Millingerwaard

 

 

 

Vogelexcursie naar de Ooijpolder en de Millingerwaard.

Op zaterdagmorgen 19 mei kwamen we met 8 vogelaars bij hotel Asteria samen voor onze excursie naar de Ooijpolder. Om 06.00 u vertrokken we met 2 auto’s. De vroege vogels waren: Geert, Germaine, Hendrik-Jan, Frans, Fred, Wim, Gerard en Hay.
Het weer was niet steeds ideaal. In de loop van de ochtend veel bewolking, maar de zon liet zich vaker zien. De jassen konden zelfs uit. Op zo’n manier kun je de vogels met de heldere kleuren erg goed zien.
De eerste stop was bij de Zwarte sterns. De vlotjes lagen weer in het water en er werd goed gebruik van gemaakt. De zwarte sterns zwenken veel en eten vanaf het wateroppervlak.

Daarna reden we verder naar Kekerdom en zagen de ooievaar op het nest met 2 jongen. De auto werd geparkeerd en te voet trokken we de Millingerwaard in. Bij de eerste vogelkijkhut kwam de koffie tevoorschijn en dat deed meerdere mensen terug denken aan de vroegere schoolreisjes.( eerst kijken wat we bij ons hebben en dan moet alles snel op!) Ondertussen zagen we in één beeld de Kleine Mantelmeeuw en de Grote Mantelmeeuw. De verschillen konden goed bekeken worden. Plots ontdekte Geert een zwemmende bever. Iedereen kon de bever heel goed zien. Het werd steeds leuker, ik zie er nog een, daar weer een, en nog een. We zagen tegelijk 5 bevers zwemmen, stoeien, bij de burcht, glijdend het water in gaan en zelfs kwam er een op een afstand van ongeveer 30 meter naar ons toe zwemmen.

We lieten de bevers stoeiend achter en vervolgden ons pad. De koekoek liet zich horen en kwam erg dichtbij in een boom zitten. We zagen ook 2 koekoeken in vlucht. De kneu liet zich van zijn beste en mooiste kant zien, te samen met de Roodborsttapuit.
Opvallend waren vooral de Braamsluiper, Nachtegaal, Spotvogel, Bosrietzanger, Kleine Karekiet, Boomvalk, Lepelaar, Wintertaling, Slobeend, Pontische meeuw, en de Zomertortel die erg dicht bij ons in de boom ging zitten. Een juweeltje.

Na de Millingerwaard reden we nog naar de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk. Hier zagen we van dichtbij een keur aan steltlopers. Er werd flink geoefend om ze uit elkaar te houden. We zagen de Oeverloper, Kleine Plevier, Tureluur, Bontbekplevier en 2 zeldzame vogels. De Breedbekstrandloper ( Die was pas 5 x eerder gezien in Noord-Brabant en de laatste keer was in 2010!!!) en een Temmincks strandloper. Voor meerdere vogelaars onder ons de eerste waarnemingen ooit.
In totaal zagen of hoorden we deze dag 81 vogelsoorten. Het was opnieuw een geweldige dag met bijzondere waarnemingen. Om 15.30 u waren we met een voldaan gevoel terug in Venray.

Hay Janssen, 11 juli 2018
 

 

 

 

IVN Geysteren Venray