Verslag vergadering van de vogelwerkgroep  

 

 


Verslag vergadering van de vogelwerkgroep ‘Maas en Peel’ d.d.17-1-2019
Aanwezig: 17 leden
Afmeldingen: 2 leden

1 notulen vergadering 18 oktober 2018: in orde bevonden met dank aan de maker

2 Terug blik op de cursus van 2018:
Is prima verlopen. We organiseren een terugkom-avond 24 april en excursie 28 april naar De Hamert. Jan was cursist, en voor hem is de cursus goed bevallen, was leuk en leerzaam. Hij volgde tegelijkertijd de cursus ook in Horst. Verschil: Daar hadden ze GEEN JOOF!!!
Tip van Jan: We kunnen van elkaar leren door de stof naast elkaar te leggen, vergelijken en het beste eruit te pikken . De terugkom-activiteit levert hopelijk nieuwe leden op, voor de werkgroep.
In 2019 geven we geen cursus.

3 Activiteiten:
Terugblik op boottocht. Hij was erg vol (97 pers.), maar wel gezellig. Weinig vogels gezien. Voor de mensen die mee gingen, vaak geen probleem, ze vinden het een gezellig samenzijn om bij te keuvelen.
Zeeland excursie. Was een mooie dag. De zon had iets meer mogen schijnen maar het was droog en niet te koud. Mooie waarnemingen die Geert in een lijst (bijgevoegd) aan ons heeft doorgestuurd. Graag nog een aan Fred sturen.

Sovondag Apeldoorn. Was heel druk en interessant op een mooie locatie, met zeer goede lezingen, die druk bezocht werden. Een aanrader voor wie een dag gezellig op stap wil en ook nog interessants wil zien en horen over de vogelwereld.

Blauwborstwandeling 7 april. Verzamelpunt Zwarte Plakweg. Puttenweg (Ysselsteyn) – Midden Peelweg afrijden tot over het spoor, dan derde weg (kruising) rechts, tot einde doorrijden.
Theo en Rinus nemen het voortouw. Samen met ieder die erbij zal zijn. We nemen dezelfde route als vorig jaar en met veel publiek zal een groep tegengesteld lopen .

Moet er nog een voorjaarsexcursie komen? Ooypolder?
Vorig jaar was het een mooie dag met een kleine groep.
Er wordt voorgesteld om in Nederweert – Weert naar De Banen en Sarsveld te gaan. Fred kent daar mensen van IVN Roermond, die dit als studiegebied voor de natuurgidsencursus bezocht, bestudeerd en beschreven hebben. Het is een heel interessant gebied dat in de jaren 1930 op de schop gegaan is, en waar ook nu weer volop aan gewerkt wordt. Fred gaat navragen en zal ons nodige informatie doorsturen. De datum zal zaterdag 4 mei zijn.

Willen we nog kijken naar Nachtzwaluw, IJsvogel, Grote gele Kwikstaart? Andere plannen?
Het gebied Zwartwater wordt bezocht en hier is in 2018 weer, na 2 jaar niets, de nachtzwaluw gezien. De waarnemingen worden aan Sovon doorgestuurd. Om de nachtzwaluw te spotten zijn de Schadijkse Bossen het gebied om ze te zien. Wil je met een groep gaan in de avond, dien je toestemming te vragen aan de eigenaar of beheerder.

4 Datum voor de varia avond
Dat wordt donderdag 28 maart. Hay zal met hulp van Theo wat over en met eieren vertellen en laten zien. Joof heeft nog spullen die gebruikt kunnen worden. Wie wil of kan nog iets bedenken voor deze avond?
Geert laat vogels zien, gefotografeerd op vakantie in Bulgarije ( Bourgas) .

5 Nieuws uit de werkgroepen. Uilen/ nestkasten, Weidevogels, Watervogel tellers.
Er is geen nieuws vanuit de werkgroepen.
Bemanning telling:
16 febr. 16 maart, en 13 april: de vaste tellers.
2 Andere leden willen graag eens meegaan een herinneringsbericht ontvangen. De bijeenkomst is altijd om 8.30 uur bij de kerk van Oostrum vanwaar twee groepen vertrekken naar de Maas en de plassen.

Het poortjes bij de Vissert, is voortaan open, zodat ze dicht bij de plas kunnen tellen. Geen last meer van bomen en struiken die ervoor staan en het uitzicht belemmeren.
Daar ze voor de worstenbroodjes bij de bakker vaak te laat komen, (zijn dan op) willen ze tijdig het te willen aantal worstenbroodjes telefonisch bestellen.

6 Wat verder ter tafel komt +rondvraag.
Een melding dat L1 graag, naar aanleiding van de lezing over Trekvogels, op maandagavond 21 januari, een radio-interview wil op dinsdag 22 januari, tussen 10.00 en 13.00 uur, om de inhoud van de lezing kort te bespreken.. Fred zal dit op zich nemen. Dit wordt aan het bestuur gemeld.

Men maakt zich zorgen om de hoge leeftijd van de meeste IVN leden en daarmee ook de vogelwerkgroep. Wat doen we daaraan. Is een algemeen probleem bij veel verenigingen. Uit de jongere groep komt weinig, zij gaan daarna studeren. Misschien bij de vogelcursus ook andere leden van de werkgroep mee laten lopen voor een praatje en enthousiasme. Iedereen is daarbij van harte welkom. Dat mocht ook bij de cursus maar is niet duidelijk overgekomen. De terugkom-les en -excursie op 24 en 28 april .

Kunnen we in de cursus ook aandacht besteden aan de Watervogels. Gaan we bekijken.
7 Volgende vergadering18 april 2019.

8 Sluiting.
Met dank aan iedereen en een wel thuis !!!

Dit verslag is gemaakt door Annie Verheijen en wordt doorgestuurd met bijlage van de vogellijst in Zeeland, aan alle leden en het bestuur van IVN,

Met hartelijke groet Annie

 
 

 

 

IVN Geysteren Venray