Op naar de struikrietzanger

 

Op naar de struikrietzanger
Dinsdag 2 juni heb ik een tripje naar de Ooijpolder gemaakt met als doel de struikrietzanger te gaan spotten. Echt de moeite waard om daar een paar keer per jaar te gaan kijken. En eigenlijk kun je dat het beste per fiets doen. Op de dijk heb je overal prachtig zicht en er zijn zoveel mooie gebiedjes.

Daags tevoren bleek dat de struikrietzanger van waarneming.nl verdwenen was. Gelukkig dat ik dit plan al even had en de route al klaar had gezet. Onderweg bedacht ik me dat die struikrietzanger de hele dag gespot wordt en dat ik waarschijnlijk in de vroege ochtend wat meer kans had om de kwartelkoning te horen, dus eerst maar naar de Erlecomse Waard. Maar mooi niet, het beestje werkte niet mee. Het zicht was echter prachtig en de blauwborst liet zich daar horen, nogal wat rietgorzen en grasmussen en de zwarte stern kwam voorbij. Na een uurtje door richting Kekerdom. Onderweg wat bosrietzangers en lepelaars en dan ineens een grote rover.

De zwarte wouw kwam in de verte. Later begreep ik dat die elke dag daar zo’n rondje maakt en dat er drie zitten. Alleen die hebben ze ook op verborgen gezet op waarneming.nl.

Bij Kekerdom de spullen gepakt en te voet de Millingerwaard in. Een keur van vogels onderweg, een greep: kleine karekiet, koekoek, zanglijster, kleine bonte specht, bosrietzanger. En tenslotte de struikrietzanger! Een makkie om hem te vinden. Er waren al 3 spotters en het beestje liet zich geweldig zien. De hele tijd zingend en een beetje pendelend op een afstand van ± 20 tot 40 meter en vaak hoog in een struik. Ik heb een hele serie geweldige foto’s kunnen maken, hier is maar plaats voor een paar. Wie ze allemaal wil zien, kijk op: https://www.facebook.com/jan.houwen.7/posts/10220363444708389.
 


En als je daar bent dan spreek je allerlei mensen. Misschien is nog interessant om te weten dat hij gevonden is door Onno Bosma uit Wijchen en dat ze dezelfde dag met 5 “toppers” van vogelwerkgroep Nijmegen zijn gaan verifiëren. Het zou onomstotelijk zijn. En ik neem dat dan maar aan. In ieder geval, mijn dag was geslaagd.

 

Nog een rondje gemaakt door het gebied daar, opnieuw nog even naar de kwartelkoning zonder resultaat. Nog even naar de zwarte sterns, 30 bezette nesten geteld en dan met een ommetje op weg naar huis.

En dat ommetje was de Liendense waard bij Batenburg. Opnieuw een prachtig stukje wat de moeite waard is zo af en toe te bezoeken. Een voormalige maas-arm waar van alles voorbij komt.

Vorig jaar een tijdje de steppenvorkstaartplevier en de morinelplevier en de grutto en de tureluur op 15 mtr afstand. Twee kievit pullen van 1 á 2 dagen op 20 mtr, twee kluut pullen vlakbij. Oudervogels kluut en kievit die elkaar verjagen, bergeenden, nestelende visdiefjes, het kan niet op daar. Vandaag (10 juni) hoorde ik van mijn oudste broer dat er nu 20 pullen van de kluut lopen.

Groetjes, Jan Houwen

 

 

 

 

IVN afd. Geysteren/Venray