Vierseizoenen Castenrayse Vennen winterwandeling
 

 

Vierseizoenenwandelingen Castenrayse Vennen winterwandeling
Datum : Zondag 6 januari 2019
Vertrek : 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur
Startpunt : Bij de Rietweg in Castenray (zie tekst beneden)
IVN Geysteren-Venray gaat dit jaar weer in elk van de vier seizoenen een wandeling organiseren in hetzelfde natuurgebied. Deze keer is dat in de Castenrayse Vennen. Doordat de wandelingen in vier verschillende jaargetijden worden gehouden is de beleving van het gebied steeds anders en zie je hoe de natuur in de loop van het jaar verandert.


Het gebied de Castenrayse Vennen, in de volksmond “de Paes” genoemd, is ontstaan in een breed dal van de Lollebeek en haar zijtak de Diepe Leng. Op de hogere gebieden rondom het dal liggen beboste zandverstuivingen, in het westen de Breehei en in het zuiden de boswachterij Horst.


Vroeger waren het veelal drassige zure weilandjes waar men af en toe baggerde en turf stak. De turfgaten die over bleven, ook wel petgaten of moerkuilen genoemd, begonnen langzamerhand te verlanden. Dit proces ging steeds sneller en er ontstond moeras, met wilgen en elzen, een zogenaamd Elzenbroekbos. Omdat de bomen nu geen blad dragen kan men bij deze winterwandeling ook de oude vennen herkennen waar vroeger geschaatst werd.

 


Voor de wandeling wordt stevig en waterdicht schoeisel aanbevolen, want het kan er in deze tijd van het jaar erg nat en moerassig zijn.

De Castenrayse Vennen bereikt u als volgt: Vanuit Venray rijdt u het dorp door, waarna u de eerste weg rechts neemt, de Rietweg. De wandeling start aan het einde van deze weg.
Vanuit Horst neemt u de eerste weg links voor het dorp, de Rietweg.
Vanuit Oirlo volgt u de rondweg en vervolgens steekt u de Horsterweg over. Dan bent u op de Rietweg.
 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray