Vierseizoenen Castenrayse Vennen lentewandeling
 

 

Vierseizoenenwandelingen Castenrayse Vennen lentewandeling
Datum : 12 mei 2019.
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur
Startpunt : Rietweg in Castenray
N.B. Bij langdurige regen in de periode vr 12 mei kan het plaatselijk erg nat zijn; dan is waterdicht schoeisel aan te raden.

De Castenrayse vennen vormen een gebied van 70 ha groot, dat afwatert op de Groote Molenbeek. De vennen zelf liggen in het stroomdal van de Lollebeek. Door stagnatie van grond- en regenwater is er in het verleden veen gevormd. Een groot gedeelte daarvan is zon honderd jaar geleden afgegraven waardoor natte laagtes, droge legakkers en kades ontstonden.

 Nu bestaat het gebied uit broekbos en (op de hogere zandgronden) grasland. In het kader van de ruilverkaveling is de Lollebeek recht getrokken. Mede daardoor en door het onttrekken van grondwater voor beregening en voor de winning van drinkwater is het waterpeil nu 50 tot 75 cm lager geworden. Vandaar dat in 1974 een stuw is geplaatst in de Lollebeek. Toch is het nog steeds een aantrekkelijk gebied met veel afwisseling. Er komen nog steeds bijzondere planten voor zoals Slangenwortel, Wateraardbei, Waterviolier en Koningsvaren. Zelfs de Bolletjesvaren uit het verre oosten en Noord America heeft hier een plekje gevonden. Wat betreft de vogels: er zijn in totaal zon 130 verschillende soorten waargenomen. Dan hebben we het wel over zomer- en wintergasten plus doortrekkers.
Ook kun je Schotse hooglanders tegenkomen.
Zij zorgen er voor dat grote stukken grasland worden kort gehouden.
Kortom : we kunnen tijdens deze lentewandeling genieten van een variatie aan landschappen, dieren en planten.
 

 

 

 

IVN Geysteren Venray