Vierseizoenenwandeling: zomer in het Zwartwater

 

 

 

Vierseizoenenwandeling door Boschuizerbergen
Datum : zondag 29 oktober 2023
Vertrektijd : 10.00 uur
Locatie : parkeerpl. aan de Maasheseweg, 1e inrit achter hotel Asteria

 

Tijdens de 4-seizoenenwandelingen besteden we dit jaar speciale aandacht aan een aantal bomen, te weten: Berk,Beuk,Es, Grove Den, Linde, Paardenkastanje en Zomereik.
Deze wandeling, met als thema Bomen in de Herfst, gaan we in de gemeentebossen van de Boshuizerbergen op zoek naar deze bomen. We komen ze niet allemaal tegen, maar wel een paar en andere soorten, waaronder de Jeneverbes, die ook heel interessant zijn.

 

 

We belichten een aantal aspecten van deze bomen: gebruik, ecologie, maar ook cultuurhistorie, klimaatbestendigheid en de emoties die bomen bij ons oproepen. Als we geluk hebben komen we in deze periode ook een aantal schimmels (paddenstoelen) tegen die leven in symbiose met deze bomen. De wandeling voert ons door een deel van de Boshuizerbergen dat tussen de A73 en de spoorlijn geklemd ligt en dat wellicht bij veel mensen minder bekend is. De gemeente is hier eigenaar, maar het beheer sluit goed aan bij het beheer van het bekende Natura 2000 natuurgebied aan de andere kant van de spoorlijn. Het gebied bestaat grotendeels uit voormalig productiebos. Nabij de begraafplaats woeden circa 50 jaar geleden nog hevige bosbranden. Is dit nog herkenbaar in het gebied?
 

 

De laatste jaren worden stukken vrijgemaakt om de aanwezige jeneverbesstruiken en heide een kans te geven. Hierdoor ontstaat er steeds meer variatie in het gebied. Vlakbij het spoor is een mooie strook waar de zandverstuivingen nog te herkennen zijn en waar flink wat jeneverbessen staan.
 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray