Vier Seizoenen: wandeling Landgoed Geysteren
 

 


Vier-seizoenen: wandeling Landgoed Geysteren

Thema : Lente
Datum : Zondag 6 mei 2018.
Tijd : 10:00 uur
Locatie : Parkeerplaats oude voetbalvelden van Geijsteren

Deze ligt komend vanuit Geijsteren richting Oostrum waar het bos begint, komende van Oostrum waar het bos eindigt. Dit jaar organiseert de IVN Geijsteren-Venray 4-seizoenen wandelingen in de bossen van het landgoed Geijsteren.

 

De wandeling gaat door een klein gedeelte van het landgoed met een prachtig diep ingesneden beekdal. Nog altijd mag de beek hier zijn eigen weg zoeken, op veel plaatsen zullen we dit nog terugzien.Het hele gebied wordt nog altijd iets naar boven gedrukt, waardoor de beek op plaatsen diep in het terrein ingeslepen ligt.

 

Het nu beboste deel rond de Rosmolen was vroeger een groot heidegebied. Dit stond bekend als ‘De grote ronde heide'. Tot de tijd dat de mijnbouw ontstond was dit vooral begroeid met eiken- en berken.
In die tijd is men de heide gaan ontginnen en beplanten met grove dennen als stuthout voor de mijnen.
De laatste jaren is men toch weer langzaam bezig om er een gemengd bos van te maken: bestaande uit soorten naald- en loofhout.
 

 

 

 

 

 

 

Zoals we in de winterwandeling hebben gezien hoe de natuur zich voorbereidde op de naderende lente, zie je nu al het resultaat. Kijk maar naar de kamperfoelie, sporkehout of berken en naaldbomen. Overal zie je ontluikende naalden en bladeren, de vroege vlindersoorten en hoor je al de uitbundigere zang van de vogels. De eerste nesten met eieren zou je nu al kunnen vinden. Nu kun je met een beetje geluk ook op een warme dag al zonnende, levendbarende hagedissen vinden.
In het gebied waar we in januari een klein begin van het voorjaar zagen, zie je nu overal dat de natuur zich opmaakt voor de zomer. Graag tot 6 mei.

 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray