Vierseizoenenwandeling Geijsters ven en Nieuwlandse bossen

 

 

Wandeling Geijsters ven en Nieuwlandse bossen
De 4-seizoenenwandeling ofwel wandeling langs het Geijsters ven en door de Nieuwlandse bossen
Datum : zondag 22 januari 2023
Vertrektijd : 10.00 uur
Afstand : ongeveer 5 km
Vertrekpunt: De parkeerplaats bij het vroegere voetbalveld in Geijsteren (komend vanuit Geijsteren voorbij Oostrumseweg 32).
Het thema van deze wandeling is: Bomen in de winter.


Tijdens de 4-seizoenenwandeling zullen we speciale aandacht besteden aan de volgende bomen: Berk-Beuk-Es-Grove den-Linde-Paardenkastanje en Zomereik. Afhankelijk van het jaargetijde zullen enkele van de volgende aspecten van deze bomen worden belicht: Gebruik-ecologie-kenmerken, maar ook de cultuurhistorie, de klimaatbestendigheid en de emoties die de bomen bij ons oproepen.
De wandeling voert ons door het gebied van het landgoed Geijsteren. Dit gebied wordt gekenmerkt door opvallende hoogteverschillen.
De Maas heeft zich in de loop van de tijd steeds verder ingesneden in de bodem. Het gevolg daarvan is het ontstaan van zogenaamde terrassen: deze verschillen in hoogte ten opzichte van elkaar. De gebieden langs de Maas zelf vormen bijvoorbeeld het laagterras. Verder van de rivier ontstonden zandverstuivingen die later de heide vormden en weer later werden bebost.
Nu vind je er een kleinschalige afwisseling van akkers, graslanden, bossen, houtwallen en vennen.
Het Geijsters ven is overigens ontstaan door kleiwinning voor de productie van bakstenen voor de bouw van boerderijen in de omgeving.
 

 


Beuk Geijsteren, stamomtrek 4.60m.
 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray