Vierseizoenen: wandeling Landgoed Geysteren

 

 


Vierseizoenen: wandeling Landgoed Geysteren
Thema : Herfst
Datum : zondag 14 oktober 2018
Tijd : 10.00 – 12.00 uur.
Vertrek: Parkeerplaats oude voetbalveld van Geysteren

(Deze locatie ligt komende van Geijsteren richting Oostrum waar het bos begint, komende van Oostrum waar het bos eindigt.)

Onze wandeling gaat door een klein maar mooi stukje van het landgoed. Het gaat over hogere delen maar ook door het diep ingesneden beekdal van de Oostrumse beek. Deze heeft altijd vrij meanderend zijn eigen loop mogen bepalen. .Hierdoor zullen we ook verschillende grote afgesneden bochten passeren. De beek ligt op plaatsen zo diep, omdat het gebied nog altijd iets omhoog wordt gedrukt. Het water slipt in zijn bedding het opgedrukte zand mee richting Maas.

 

 

In de voorgaande wandelingen zagen we hoe de winter overging in de lente en de lente in de zomer. De zomer is nu overgegaan in de herfst. De bomen nemen dit jaar al vroeg “door de warmte” voedsel terug uit de bladeren om in het voorjaar weer om te zetten in nieuw blad. De naald- en loofbomen laten ook langzaam hun zaden weer vallen. Voor een deel zal dit ontkiemen en voor een deel door vogels, insecten of zoogdieren als voedsel worden gegeten of zoals de eekhoorns in voorraad plekjes worden opgeslagen voor de komende winterperiode. In deze tijd van het jaar mits het vochtig genoeg is zullen we ook kunnen genieten van de bloemen van de herfst. Want wie kent niet kabouter Spillebeen zijn stoeltje niet. De rood met witte stippen, de vliegezwam en nog zovele andere mooie en minder mooie paddestoelen.
Hopelijk zullen we van deze zaken in de herfstwandeling 14 oktober kunnen genieten.
 

 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray