Slootjesdag IVN Geysteren Venray
---

Slootjesdag IVN Geysteren Venray
Datum : Zondag 23 juni 2019
Tijd : Vanaf 11.30 tot 16.00 uur
Locatie : Bij "de omgevallen boom". (Bij de oude voetbalkantine linksaf, doorlopen tot aan de beek.)
Parkeren : Bij het oude voetbalveld aan de Oostrumseweg 34, Geysteren.

Sinds 2014 organiseert het IVN de Slootjesdagen. Tijdens deze dagen verzorgen IVN-gidsen diverse activiteiten geschikt voor jong en oud. Kom samen met je ouders en opa en oma kijken naar welke dieren er in en rond de sloot leven, welke planten er groeien en wat de waterkwaliteit van de sloot is.
Wat is er te doen tijdens de slootjesdagen?

Zoek met een schepnet de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Je kunt de namen van de diertjes vaststellen met een herkenningskaart of de diertjes bekijken onder een microscoop. Er zijn proefjes bij de omgevallen boom.
Kinderen kunnen in de weer met een fles en een helderheidschijf om de doorzichtigheid van het water te bepalen. Een thermometer om de temperatuur van het water vast te stellen. Een bootje van natuurmaterialen maken en de stroomsnelheid meten en onderzoeken hoe een rivier ontstaat.

Wateronderzoek excursie.

Om 12.00 start de waterexcursie even eens bij “de Omgevallen boom. Onder begeleiding van de deskundige gidsen Nico Min en Rob Pelzer wandelt u langs de Oostrumse beek en het ven. Zij vertellen u over waterbeheer en -kwaliteit en het belang daarvan voor mensen, dieren en planten. Na de wandeling weet u waarom saaie kaarsrechte kanaaltjes omgetoverd worden tot meanderende beken en op welke manieren wateroverlast wordt bestreden.
Hoe we omgaan met klimaatverandering en wat we doen om verdroging of vernatting van onze omgeving te voorkomen.

Infomarkt.

Bent U uitgewandeld of klaar met waterdiertjes vangen dan kunt U een kijkje nemen bij de kleine infomarkt van IVN Geysteren-Venray en het Waterschap Peel en Maas.
- Voorkom overstromingen op de waterbaan en bekijk de muskus- en beverrat, maar ook de bever is te zien.
- Doe de sporenpuzzel en ontdek welke schedel bij welk dier past?
En hoeveel weet u van bomen.

Er is koffie met cake en limonade voor de kinderen.
Met de IVN-Slootjesdagen beleven jullie met het gezin het avontuurlijkste gratis wateravontuur.
 

---

IVN Geysteren Venray