Slootjesdag IVN Geysteren Venray
---

Slootjesdag IVN Geysteren Venray
Datum : Zondag 18 juni
Tijd : Vanaf 10.30 tot 16.00 uur
Locatie : Poel achter de Rosmolen te Geysteren.
Parkeren : Bij het oude voetbalveld aan de Oostrumseweg 34, Geysteren.


Schepnetjes in de aanslag, de IVN Slootjesdagen komen eraan…!
Wil je weten hoe een kokerjuffer overleeft in een sloot vol vijanden? En hoe een bootsmannetje aan zijn voedsel komt? Waarom een Schaatsenrijder kan schaatsen? Of gewoon welke beestjes er allemaal leven in het water. Noteer dan de IVN Slootjesdagen op 18 juni in de agenda
Wat is er te doen?

Waterdiertjes vangen
Kinderen kunnen met (groot)ouders aan de slag met een schepnet en waterdiertjes vangen, bv. een bootsmannetje (kijk uit want hij kan bijten!) of bestudeer een schrijvertje. Je kunt de namen van de diertjes vaststellen met een herkenningskaart of de diertjes bekijken onder een microscoop


Wateronderzoekexcursie langs de Oostrumse Beek

Tijdens deze excursie is jong en oud welkom om onder begeleiding van IVN gids zelf te ontdekken wat er te zien is in een beek.
Kinderen kunnen in de weer met een fles en een helderheidschijf om de doorzichtigheid van het water te bepalen. Een thermometer om de temperatuur van het water vast te stellen. Een bootje van natuurmaterialen maken en de stroomsnelheid meten en onderzoeken hoe een rivier ontstaat.

Infomarkt

Bent U uitgewandeld of klaar met waterdiertjes vangen dan kunt U een kijkje nemen bij de kleine infomarkt van IVN Geysteren-Venray en het Waterschap Peel en Maas.
Voorkom overstromingen op de waterbaan en bekijk de muskus- en beverrat, maar ook de bever is te zien.


Er is koffie en limonade voor de kinderen.

Rosmolen

De watermolen dateert mogelijk al uit de 13e eeuw, maar een geschrift uit 1626 is het eerste dat de molen met zekerheid documenteert. Het ‘Meetboek van Venray’ schrijft over de plek - plaatselijk genoemd “de Rosmolen” - dat er zowel een rosmolen als een watermolen staat. In 1649 wordt een nieuwe beekloop gegraven en de watermolen een 200 m verplaatst. Om de kosten te dekken eist de heer van Geysteren dat zijn horigen op de molen laten malen, de molen is daarmee een dwang- of banmolen geworden. Een kleine vijftig jaar later heft de Franse bezetter alle heerlijke rechten, waaronder het banrecht, op.

Wintermolen

Rond 1822 werd het enkele maalkoppel van de watermolen gebruikt om rogge te malen. De waterradmolen kreeg meestal alleen in de maanden oktober tot april genoeg water om te malen, het was een zgn. ‘wintermolen’. In 1861 is het houten geheel zo vervallen, dat het ineen zakt., maar de molen is kennelijk toch zo rendabel dat hij weer, nu in steen, wordt opgebouwd.
De vlakbij gelegen rosmolen was een molen aangedreven door een rondstappend paard of ros. In 1863 werd deze molen door een brand verwoest en de naam rosmolen is overgegaan op de watermolen. De vorm van de waterradmolen, een klein vierkanten gebouw, doet denken aan het uiterlijk van een rosmolen, de windwijzer voert een ros.

Ter gelegenheid van Slootjesdag zal de watermolen ter bezichtiging geopend zijn en zullen er demonstraties graan malen plaatsvinden.

>> Filmpje over de IVN Slootjesdagen

Deelname aan alle activiteiten is gratis.
 

---

IVN Geysteren Venray