Seniorenwandeling Paardenkop Ysselsteyn

 

Donderdagmiddag wandeling de Paardekop
Datum : donderdag 16 november 2023
Tijd : 14.00 uur
Startplek: De Paardekop, Peelken 2, Ysselsteijn.
De Paardekop is het hoogste gebied van de Peel. Vóór de peelontginningen was dit een wat glooiend landschap begroeid met heide en smelen (grassoort).


Waar komt de naam paardenkop vandaan?
Een sage over de naam verhaalt dat er in de oudheid een veldslag geleverd is tussen ruiters. Er zouden vele schedels van paarden gevonden zijn. De mysterieuze naam kan ook afkomstig zijn van schaapherders die in het reliëf van de zandduin of in een vliegden de vorm van een paardekop meenden te herkennen
.
Bij een brand in de oorlog, op 24 mei 1943, ging veel turf en hei op de Paardekop in vlammen op. In 1946 besloot men bos aan te planten voor de productie van hout.
Vandaag de dag is dit bos 137 hectare groot. En elk jaar breidt de natuur zichzelf uit door houtgroei en zaailingen, zoals eikels die wortel schieten. Het bos groeit bijna 795 kubieke meter per jaar. Dat is een boom per dag!
In dit boscomplex liggen diverse kleine natuurterreintjes met enkele vennen. Deze worden in verbinding met elkaar gebracht door een "ecologische verbindingszone" aan te leggen.
Een soort snelweg voor flora en fauna.
Enkele jaren terug is begonnen met het plaggen van delen vergraste hei.
 

 

 

 

 

 


Sinds 2004 wordt het terrein in de zomer begraasd door schapen. De resultaten mogen er zijn! Zonnedauw, struik-, dophei, klein warkruid en wollig veenpluis zijn enkele soorten die men kan tegenkomen.: o.a.is ook de nachtzwaluw terug! Het bos is een gemengd bos van loof- en naaldhout. Grote delen zijn vrij jong. Eind jaren negentig zijn grote delen geveld vanwege de slechte vitaliteit door “de zure regen”. Deze kaalkappen zijn destijds aangeplant. Dit bos groeit met ‘een boom’ per dag!
- Aan de westkant ligt een Duits militaire begraafplaats van 32 ha groot. Er liggen ongeveer zo'n 32000 mensen op de begraafplaats hoofdzakelijk Duitse militairen maar ook burgers (nederlanders en kinderen).

Verder is er in de zomer van 2016 een natuurleerpad aangelegd en een uitkijktoren van 18 meter gebouwd, dit in samenwerking met de Gemeente Venray, IVN Geijsteren-Venray en de dorpsraad van Ysselsteyn.
Het nieuwe natuurleerpad is boeiend en gevarieerd. Met niet alleen allerlei wetenswaardigheden over de natuur, ook de geschiedenis komt aan bod. Er wordt stilgestaan op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een Lancaster-bommenwerper is neergestort. En in de heide is door een aantal vrijwilligers een replica van een plaggenhut gebouwd. Letterlijk hoogtepunt van de tocht is de nieuwe, 18 meter hoge uitkijktoren.
De poel met stapstenen zal ook heel wat kinderharten sneller doen kloppen.
En wie ontdekt alle prachtige diersculpturen, gemaakt met de motorzaag?
 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray