Seniorenwandeling Ballonzuilbossen
---

Seniorenwandeling in de Ballonzuilbossen
Datum : donderdag 9 november
Tijd : 14:00 uur
Vertrek : De wandeling start bij het Ballonzuilmonument
Hoe er te komen? Vanuit Venray, via de Beekweg, richting De Rips, voorbij de rotondes en de kruising Merselo Ė Overloon, ga je op de volgende kruising: Deskesven-Rozendaal rechts tot aan de Ballonzuil. Het staat aan de Beekweg met bordjes aangeven.

Deze bossen, ten noord-westen van Venray, tussen de Beekweg en het Afleidingskanaal, hebben de naam te danken aan het eerste luchtvaartmonument (zuil) van Nederland, dat herinnert aan de landing van een ballon uit Parijs, op 18 januari 1871. Toen die ballon hier landde, was het hier nog een groot nat heidegebied.Het thema van deze wandeling zal zijn: Het bos in al zijn facetten!

Zoals: Wat verstaan we onder een natuurlijk bos? Wat is een productiebos? Waarom werden bossen aangelegd? Waarom zien de bossen er tegenwoordig vaak zo slordig uit? En wat is het beheer tegenwoordig?
Als je door de bossen wandelt, kom je hier en daar nog restanten ďwoeste grondĒen stukjes heide, een vennetje, en een stuifzandgebiedje tegen. Deze gebiedjes geven het idee van de bodemgesteldheid, en de oorspronkelijke groei ter plaatse. Let, tijdens de wandeling door de verschillende bosgebieden ook eens op de boomsoorten en de ondergroei. Venray kent veel variatie.

Bosbewoners:
Soms zie je ze, maar vaker zijn te horen, de bosbewoners, zoals in het voorjaar de wielewaal, de nachtegaal, de boompieper en verschillende spechten. Buizerds en haviken vinden in het Venrayse bos hun jachtgebied. Met wat geluk kun je een glimp opvangen van dieren die afhankelijk zijn van een groot afwisselend leefgebied, zoals een vos of een das en wie s`morgens of s`avonds in de schemer rustig door de bossen loopt, heeft grote kans reeŽn te zien.

Ook zijn in de Ballonzuilbossen nog verschillende elementen, die aan het verleden herinneren, zoals het SchieeŽperskruus, Loopgraven, statige beukenlanen en het afleidingskanaal.

RecreŽren in deze bossen is volop mogelijk want er zijn verschillende wandel- en mountainbikeroutes, er is een Cooperbaan uitgezet en er is een visvijver.

Ieder die het fijn vindt op donderdagmiddag 9 november, mee te wandelen in een van de mooie Venrayse bosgebieden, is welkom op deze wandeling.

 

---

IVN Geysteren Venray