Ouderenwandeling op het St.Annaterrein

---

Ouderenwandeling op het St.Annaterrein
Datum : donderdagmiddag 13 oktober
Tijd : 14.30 tot 16.00 uur.
Startpunt : parkeerplaats bij het hoofdgebouw op het
St.Anna-terrein Venray (ingang Noordsingel)


Er wordt op een rustig tempo gewandeld. Ten noorden van Venray ligt nog een prachtig stukje natuur, met als bekendste onderdeel het St. Anna-terrein. Het is een park dat historie ademt. De geschiedenis van het Annapark gaat terug naar het jaar 1908, toen de Zusters van Liefde voor Jezus en Maria ten noorden van Venray ruim 45 hectare stuifduinen aankochten. In een korte periode werd een combinatie van paviljoens met tuinen aangelegd. Zo ontstond een van de mooiste psychiatrische inrichtingen van het land, waar natuur en gebouwen optimaal werden gecombineerd in zogenaamde ensembles.
St. Anna, zoals het psychiatrisch ziekenhuis officieel heette, was vrijwel volledig selfsupporting. Het had een eigen boerderij en voorzag in de eigen voedselvoorziening met onder andere een eigen slachterij en bakkerij. Ook was er een wasserij, eigen watervoorziening en verwarming. Er was zelfs al elektriciteit toen in Venray zelf nog vooral kaarsen en petroleumlampen werden gebruikt.


Er zijn prachtige solitaire bomen te zien, waaronder een heel mooie treurbeuk, en een heuse berceau (loofgang met aan beide zijden heggen, die een tunnel vormen). Het landschap is er voor een gedeelte enigszins glooiend, aan de bovenkant van het gebied bevindt zich het dal van de Loobeek.
Momenteel is de renovatie van dit park met de historische gebouwen nog niet afgerond en zullen we hiervan het een en ander bekijken.
 

 

 

---

IVN Geysteren Venray