Publiekswandeling: bloeiende heide en Putjesberg Well

---

 

Publiekswandeling: bloeiende heide en Putjesberg Well
Datum : zondag 4 september 2022
Vertrek: 10.00 uur
Lengte : ongeveer 5,5 km. Vanwege het deels heuvelachtige terrein dient men goed ter been te zijn. Route niet geschikt voor rolstoelen.
Startpunt: neem vanaf Venray de 2e afslag op de rotonde bij de N271.

De N271 is tijdelijk afgesloten. Ga dan direct rechts, dit is de Knikkerdorpweg. Ga vervolgens op het einde rechtsaf, dit is de Bergweg. Dan op het einde linksaf, de Kevelaarsedijk.
Rij bij “Brasserie De Huiskamer” Kevelaarseweg 6, 5855 GC nog 200 meter door. Links is een parkeerplaats aan de Kevelaarse dijk.


De afgelopen anderhalve eeuw zijn er op de zandgronden in Nederland ten behoeve van de bosbouw massaal naaldbossen aangeplant. Om meer leven in natuurgebieden te realiseren is er 15 jaar geleden een actieplan gelanceerd. De dennenbossen zijn vervolgens gedeeltelijk gekapt en aanvullend uitgedund. Op de bodem kan hierdoor meer heide groeien. Om het schrale zand weer tevoorschijn te laten komen, is de dikke humuslaag geplagd. Tussen de verschillende geďsoleerde heidegebieden zijn brede heideverbindingszones aangelegd.
Niet alleen voor reptielen zoals de zandhagedis, de levendbarende hagedis en gladde slang ontstaat een beter leefgebied, maar ook voor vele andere warmte minnende diersoorten zoals vogels.
Voor de bezoekers zijn er prachtige uitzichten ontstaan!
Op deze wandeling starten we in de welbekende naaldbossen.
Na een kleine kilometer kunnen wij u echter het resultaat laten zien van de inspanningen van de afgelopen 10 jaar door Het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, het I.V.N. en de gemeente Bergen.
 

 

 

 

 ---

IVN Geysteren Venray