Op zoek naar diersporen in de Leunse Paes

---

 

Op zoek naar diersporen in de Leunse Paes
Publiekswandeling.
Datum : zondag 4 februari 2018
Tijd : 10:00 uur
Start : Leunse Paes, toegangspoortje op de Baggerweg
Gidsen : Ruud van Veen en Esther Swinkels

Opm.: Doe laarzen aan, de Leunse Paes is op plaatsen nat en modderig
Deze tocht is voor avonturiers die graag van de gebaande paden afgaan en niet opzien tegen wat kou, modder en nattigheid. We gaan op zoek naar sporen in de Leunse Paes. Waarschijnlijk komen we allerlei sporen tegen, maar de nadruk zal liggen op de sporen van het grootste knaagdier van Nederland; de bever.
Bevers zijn ijverige dieren die naast dammen ook flinke burchten kunnen bouwen. Door het maken van dammen en het omknagen van bomen, zorgt de bever voor dynamiek in onze natuur.

 

 

De winter is het ideale jaargetijde om op zoek te gaan naar sporen van dit indrukwekkende dier. Door het ontbreken van blad en begroeiing zijn dammen en burchten veel beter te zien. Daarnaast vindt je ís winters veel meer knaagsporen, omdat bevers in dit seizoen zijn aangewezen op het eten van de bast van bomen, in plaats van hun zomervoedsel waterplanten.
Nadat in 1826 de laatste bever in Nederland was doodgeknuppeld, zijn ze eind vorige eeuw weer geÔntroduceerd. Niet iedereen is blij met deze natuurbouwers, omdat door de activiteiten van de bevers de waterstand hoger wordt. Er moet continu een afweging van belangen worden gemaakt tussen natuur en landbouw.
Dat leidt er vaak toe dat het Waterschap de dammen uit de beken verwijdert. De bevers op hun beurt vinden dat weer niet leuk en herstellen de doorgebroken dammen. Tijdens de wandeling zullen we sporen zien van dit kat en muisspel.
 

 

 

 ---

 

IVN Geysteren Venray