Publiekswandeling Monumentale Bomen in Venray

---

 

Publiekswandeling Monumentale Bomen in Venray
Datum: zondag 21 mei 2017
Tijd: 10:00 uur.
Verzamelen: bij de Willem-Alexanderlinde, bij de parkeerplaats Raadhuisstraat.

Sinds een aantal jaren zijn gemeenten verplicht een lijst met monumentale en waardevolle bomen binnen hun gemeente op te stellen (te vinden op de site van de gemeente onder (geloof het of niet)www.venray.nl/kappen-van-bomen. Op deze kaart zijn de particuliere monumentale en waardevolle bomen weergegeven, waarvoor een kap-ontheffing of –vergunning nodig is. Criteria voor opname op de lijst zijn onder meer leeftijd, gezondheid, cultuurhistorische waarde, zeldzaamheidswaarde (soort, omvang, hoogte, ouderdom of anderszins uniek). Nog mooier zou het zijn als er zelfs maar niet gedacht zou worden aan kap van deze bomen.
Volgroeide, oude bomen zijn in ons land een kostbaar bezit. Alleen door goede en duurzame bescherming kunnen ze oud worden en ons met hun verschijning verwonderen. Bomen doen er mensengeneraties over voordat ze volgroeid zijn en enorme afmetingen kunnen hebben bereikt. Dit soort bomen zijn een levensgemeenschap op zich en herbergen tal van andere samenlevingen. Bovendien zorgen ze voor verkoeling. Er is uitgerekend dat door de aanwezigheid van grote bomen in een stedelijke omgeving de temperatuur op warme dagen wel 2-3°C lager blijft.
Op deze wandeling door het centrum van Venray lopen we langs een aantal unieke bomen, die zowel op particulier als op (semi-)openbaar terrein staan. De gidsen zullen vertellen over de specifieke soort, naamgeving, typische kenmerken, maar geniet vooral van de schoonheid van bomen in het voorjaar.
(zie ook: http://www.bomenstichting.nl/monumentale-bomen)

 

 

 

 

 ---

 

IVN Geysteren Venray