Publiekswandeling Bomen in de winter

---

 

Publiekswandeling Bomen in de winter
Datum : zondag 19 november,
Tijd : 10:00 uur.
Vertrek: Verzamelen op parkeerplaats van de Aldi, Dín Herk 96. Het makkelijkst te bereiken via de ingang aan de Henri Dunantstraat.


In vervolg op de wandeling in mei, waarbij we een aantal monumentale bomen in het centrum van Venray en op het St Anna terrein in hun volle blad- en bloemenpracht konden bekijken, gaan we 19 november een wandeling maken over het terrein van de St Servaas.
Rond die datum zullen de meeste bomen hun blad hebben verloren. Het maakt het classificeren wat lastiger, maar op grond van vorm, schorsstructuur, knopvorm en -kleur kunnen we toch een heel eind komen.
Daarnaast komt door het ontbreken van het blad het silhouet van de boom beter naar voren en wordt de aandacht als vanzelf naar andere kenmerken getrokken.
De aanplant van bomen op het terrein van de St Servaas heeft grofweg in twee perioden plaatsgevonden en laat duidelijk een verschillende aanpak zien.
De oudste aanplantingen dateren uit de periode van 1900-1910, met de bouw van de eerste instelling vanaf 1905 (toen nog aangeduid als St Servatius gesticht).
De tweede periode van aanplanting vond plaats tussen 1950 en begin jaren zestig, na het herstel van de oorlogsschade en de bouw van een aantal nieuwe gebouwen voor administratie en ondersteuning (die inmiddels ook weer gesloopt gaan worden).
De gidsen zullen bij de rondwandeling vertellen over de specifieke soort, naamgeving, typische kenmerken, maar geniet vooral van de schoonheid van bomen in het voorjaar.
 

 


 

 

 

 

 ---

 

IVN Geysteren Venray