Presentatie geologische excursie naar Val Sinestra te Zwitserland


Presentatie geologische excursie naar Val Sinestra te Zwitserland
Datum : woensdag 28 februari 2018.
Tijd : 20.00 uur.
Plaats : De Kemphaan, Kennedyplein 1  Venray.
Presentatie: Marije Freriks

Tijdens de lezing van 20 november heeft Hans de Jong, geoloog, aangeboden om voor belangstellenden van het IVN Geysteren-Venray een 7 daagse geologische excursie te verzorgen naar Val Sinestra.

Op woensdag 28 februari 2018, om 20.00 uur in de Kemphaan in Venray, geeft Marije Freriks een presentatie van circa een uur over een mogelijke geologische excursie naar Val Sinestra in Zwitserland.
Het onderwerp is dus de mogelijke reis en niet een presentatie over de geologie!

Val Sinestra ligt in het uiterste oosten van Zwitserland, in het kanton Graubünden, dichtbij het drielandenpunt met Oostenrijk en Italië. Het ligt ook dichtbij het Nationale Park van Zwitserland.
De hoogste bergtoppen reiken er tot ongeveer 3400 meter. Het Val Sinestra is een tamelijk smal, diep ingesneden dal.  Ongeveer 6 km vanaf het dichtstbijzijnde dorp staat het in 1912 gebouwde Kurhaus Val Sinestra op een hoogte van ruim 1500 meter, oorspronkelijk gebouwd bij geneeskrachtige minerale bronnen. Het werd in de tweede helft van de vorige eeuw door een Nederlander gekocht om landgenoten een mooie avontuurlijke vakantie in de bergen te bezorgen.

Wandel over een vroegere oceaanbodem !
Het is geologisch een zeer bijzonder gebied:
De rivier Inn en zijn zijrivier Brancla hebben hier een gat in het gebergte uitgesleten. Daardoor zijn de onderliggende gesteenten zichtbaar geworden. Zo’n gat in een gebergte heet een geologisch venster. In het venster zijn gesteenten zichtbaar die miljoenen jarengeleden de bodem van een oceaan vormden. Die oceaan is allang verdwenen. Het is een hooggebergte geworden. Daarbij schoof een stuk van Afrika over die oude oceaanbodem heen. Zo kan men in Val Sinesta in dat oeroude gesteente gemakkelijk over een voormalige oceaanbodem wandelen en naar een berg lopen die oorspronkelijk in Afrika lag.

In de maanden mei, juni en juli wandelt men langs Alpenweiden die vol met bloemen staan.
De wandelingen worden vanuit het hotel verzorgd, dat wil zeggen op de meeste dagen worden de gasten na het ontbijt per bus naar het beginpunt van een wandeling gebracht. Daar wordt een wandeling van enkele uren gemaakt, waarna de gasten op het beginpunt of een ander afgesproken punt weer worden opgehaald. Bergschoenen of schoenen met goed profiel zijn noodzakelijk.

Deze reis kan eventueel plaatsvinden in de tweede helft van augustus 2018. Datum nog nader te bepalen. Er wordt per dag 3-6 uur gewandeld, afhankelijk van de weersgesteldheid, met een hoogteverschil van 150 tot 600 meter. Bij bijna alle wandelingen wordt er regelmatig door Wiesen gewandeld. Tijdens de wandelingen vertelt Hans het nodige over bloemen en bomen, vooral de relatie tussen bodem, gesteente en de daarop voorkomende planten. In een dergelijk week verzorgt Hans ook een avondpresentatie.


Overzicht van eventueel te maken wandelingen:

# wandeling over brede paden: karrensporen; geleidelijke stijging of daling;
## wandeling grotendeels over smalle paden, stenig of met wortels, zonder steile gedeelten;
### wandeling deels over bergpaden, soms tamelijk steil en langs hellingen;
#### echte bergwandeling over bergpaden met soms lastige afdaling of stijging.

Wat kost zo’n reis?
De busreis:
De heen- en terugreis naar Zwitserland met de bus kost € 175.- U kunt ook met eigen vervoer gaan.

Hotelkosten:
De prijzen zijn bij verblijf in een tweepersoonskamer gedurende een zevendaagse reis:
6 x € 75.- = 450.- per persoon, dit is inclusief volpension met in de avond een viergangen diner (geen keuze), vegetarisch, indien gewenst om de andere dag vlees. Daarnaast komen er kosten bij van de bus ter plaatse.
Voor deze reis heeft u een geldig paspoort nodig. U zorgt zelf voor een reis- en annuleringsverzekering.


Deze presentatie is bedoeld voor diegene, die het interessant vinden om meer over dit gebied te weten te komen en daaruit voortvloeiend wellicht met Hans een aantal dagen op excursie willen.

 
 

 

 

IVN Geysteren Venray