Plantendeterminatiecursus

 

 

 

Plantendeterminatiecursus

Als kind heb ik de liefde voor de natuur van mijn ouders meegekregen. Elke week trokken we eropuit, fietsend of lopend, er was genoeg vrije natuur rond onze woonplaats, Maastricht, het Enci bos heb ik als kind behoorlijk zien krimpen. Met de boswachter van het Canner bos was ik dikke maatjes, hij nam me mee door het bos dat rond het kasteel Neercanne ligt. Elk plantje kende hij en alle bijzonderheden ervan vertelde hij en liet hij zo mogelijk ook zien, ook de vogels herkende hij aan de zang. Ik heb er geweldige fijne uren beleefd.
Samen met mijn man, Gerard, heb ik eveneens vele uren wandelend door het Zuid Limburgse land doorgebracht, gewapend met een flora om de verschillende planten te benoemen. Sinds een paar jaar zijn we lid van het IVN Geijsteren Venray en ik heb me vrij vlot bij de plantenwerkgroep aangesloten. Ook daar heb ik weer zeer bezielende mensen aangetroffen. Toen er dan ook sprake was van een determinatie cursus hoefde ik mij niet te bedenken om mij op te geven.
Het is een cursus die in Gennep wordt gegeven. Van de omliggende IVN afdelingen mogen elk vier mensen meedoen.

We zijn met 28 cursisten en vele vrijwillige begeleiders. Van IVN Geijsteren-Venray nemen Piet Weijers, Theo Hikspoors, Gerard Wetzels en mijzelf, Marleen Wetzels deel aan de cursus.
Het geheel bestaat uit acht lessen, waarin steeds twee families worden besproken en gedetermineerd en uit twee veldlessen. Er wordt gewerkt met de 23ste druk van de Heukels' flora en we hebben bij de eerste les een reader gekregen. Ook per mail krijgen we na afloop van de les het beeldmateriaal, heel fijn om nog eens alles te herhalen. Zelf heb ik nog het botanisch woordenboek gekocht en dat was een goede koop. De benaming van de plantenonderdelen is voor mij geen dagelijkse kost, dus mijn woordenboek wordt veel gebruikt.
De eerste les was voor de pauze een pittige inleiding over het determineren en de verschillende kenmerken en een indeling van het plantenrijk. Na de pauze werd er een korte inleiding gegeven over de Lelie- en Asperge-achtigen, waarna we direct aan de slag moesten. We kregen een tulp om mee te beginnen. Elke tafel van vier personen kreeg een begeleider en samen lukt het om de goede stappen uit de Heukels' flora op te schrijven.
Het is een gezellige en ge´nteresseerde groep mensen die aan de cursus deelnemen en ook de begeleiding doet geweldig zijn best om ons iets bij te brengen. De pauzes zijn goed verzorgd met koffie, thee en een koekje, geweldig. Met veel plezier ga ik steeds naar de cursus en ik heb er beslist geen spijt van dat ik me heb opgegeven.
Van Marije kreeg ik het verzoek om iets over de determinatie cursus te vertellen, vandaar dit verhaal.

Marleen Wetzels.
 

 

 

 

 

IVN Geysteren Venray