Korte impressie van het bezoek aan
Landgoed De Lange Akkers in Leende

 


 


Korte impressie van het bezoek aan Landgoed De Lange Akkers in Leende.
Op zaterdag 14 juni was de plantenwerkgroep van IVN Geysteren-Venray te gast bij De Lange Akkers in Leende
We werden ontvangen door de heer Roel Winters. Hij vertelde dat zijn landgoed een oppervlak heeft van ongeveer 20ha. Dat landgoed was daarvoor het erf met tuin en boomgaard plus akkers van een boerderij. Roel heeft dat gebied omgetoverd in een waar lustoord voor de natuur. Hij heeft onlangs door ruil een gedeelte van de aangrenzende bosrand van het Leenderbos in bezit gekregen. M.a.w. het landgoed is nog steeds niet af. Roel is een bevlogen man die ons goed kon laten zien wat het resultaat is van zijn manier van aanpak.

Overal zien we gevlochten heggen. Delen daarvan zijn verlaagd aangelegd, ze staan namelijk in een droge sloot. Met nadruk zegt Roel dat het vlechten is gedaan op de Engelse manier. Daarbij worden de struiken net boven de grond ingesneden en daarna plat gelegd. Dat levert volgens hem een dichtere heg op dan de Boxmeerse variant waarbij de struiken hogerop worden ingesneden .
Tussen die heggen liggen verschillende biotopen. Zo zijn er vijvers op dubbele folie waartussen geel zand zit. Zonder folie zouden de vijvers snel leeg lopen want de ondergrond is puur zand. Rondom de vijvers bloeien o.a. orchideeŽn. Sommige geholpen door een handje kalk. We zien ook magere weilandjes.

Het beheer bestaat voor een deel uit begrazing door schapen. In Brabant natuurlijk door het Kempisch heideschaap. Andere weilanden worden begraasd door Brandrode Runderen. Het maaien vroeg in het seizoen levert in de herfst nog bloeirijke stroken op waar vlinders tot laat in het jaar voedsel kunnen vinden. In het terrein lopen namelijk vlinderroutes. Langs deze vlinderpaden worden wekelijks de vlinders geteld. Het maaisel wordt afgevoerd en op eigen terrein gecomposteerd.
Roel is helemaal weg van vogels. Op zijn landgoed komen 52 soorten broedvogels voor. Zoals de steenuil die intussen wordt belaagd door de steenmarter. Onder een hooiberg met verschuifbare overkapping is een kerkuilenkast opgehangen. In een weiland zien we een huiszwaluwtil waar de zwaluwen continu in en uit vliegen. Aan de gevel van zijn huis zijn kasten voor gierzwaluwen opgehangen. En in het weiland met de Brandrode Runderen is een schuur gebouwd voor de boerenzwaluw.

Ook is gedacht aan de vleermuizen. Voor hen is een tunnel gebouwd, uiteraard van gerecycleerde materialen.
Er komen natuurlijk ook ongenode gasten op bezoek. In het aangrenzende Leenderbos zijn wilde zwijnen uitgezet. Die bezoeken ook wel eens het landgoed. Maar daar wacht een vangkooi hen op. Volgens Roel smaken die wilde zwijnen uitstekend. Verwilderde katten zijn uiteraard zeer ongewenst met al die vogels in het terrein.
Aan weerskanten van een wringhek met contragewicht zijn stapelmuren van slooppuin aangelegd. Tussen de grote brokken puin was nog plaats voor enkele Mariabeeldjes.
Eigenlijk duurde het bezoek te kort. Zeker voor plantjesmensen die nog graag hadden willen zien welke soorten planten in het verleden zijn uitgezaaid en nu zichzelf uitzaaien.
Wim Philipsen

 

 

 

IVN afd. Geysteren/Venray