Ommetje Oostrumse Beek-Spraeland- Sint-Paschalis

 

 

 

Ommetje Oostrumse Beek-Spraeland- Sint-Paschalis
De activiteit gaat voorlopig niet door.
De nieuwe datum wordt ter zijner tijd bekend gemaakt.

Duur: ongeveer 2,5 uur , ongeveer 5 km.
Vertrekpunt: parkeerplaats bij de begraafplaats Trans Cedron, Meijerlaan 1, 5807BM Oostrum.
Routebeschrijving: Vanaf de provinciale weg Wanssum-Deurne (N270), rotonde afslag Oostrum, dit is de mgr. Hanssenstraat, daarna 1e straatje links Meijerlaan, dan zie je al aan het einde van de weg , op het hekwerk Trans Cedron staan. Daar kunt u direct parkeren.
Komend vanuit Venray, via de stationsweg , over het spoor kom je in Oostum . Dit wordt dan de Mgr Hanssenstraat , na de kerk die aan de rechterkant van de weg ligt, de 3e weg rechts. Dit is de Meijerlaan(laatste korte straatje voordat je het dorp uit rijdt.)

Let op: Het kan langs de beek drassig zijn. Wij adviseren dan ook om goede stevige wandelschoenen aan te trekken. De wandeling is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen.

Een wandeling die een aantal interessante cultuurhistorische en landschappelijke elementen bevat.
Tijdens het ommetje beginnen we met de bezichtiging van het kruisweg park bestaande uit kapelletjes en een grot, gelegen in een mooi aangelegde tuin.
Daarna gaat de wandeling verder langs de opnieuw meanderende Oostrumse beek.. Bij de stuw volgen we de vispassage en passeren we kasteel Spraeland een reeds lang verdwenen mottenkasteel , waarvan alleen de heuvel waarop het stond bewaard is gebleven en is omgeven door bosssages. Van uit het beekdal gaan we richting Oostrumse heide wat nu een reliŽf rijk bosgebied is en bekijken we de invloed van akker- en landbouw op het landschap.
We wandelen naar Sint-Paschalis, dit gebouw, dat als gemeentelijk monument is geklasseerd, werd in 1938 ingezegend als noviciaat voor de Nederlandse tak van de Broeders van Liefde.
Tussen de bijzondere bomen die in de vorige eeuw geplant zijn treffen we de Lourdesgrot aan. We lopen via het bos (Oostrumse heide) weer terug naar het dorp, onderwijl genietend van de mooi ontluikende natuur.
Wij willen u van harte uitnodigen om dit samen met ons te beleven.
Mart Philpsen en Jolande Verbeek
 


 

 

IVN Geysteren Venray