Ommetje Mariapeel: het onverenigbare verenigd

 

 

 

Ommetje Mariapeel: het onverenigbare verenigd
Datum: zondag 2 februari 2020
Tijd: 10.00 - 12.30 uur.
Vertrek: De start van het Ommetje is aan het einde van de Zwarte Plakweg in America.

Komende vanuit Ijsselstein via de Midden Peelweg slaat U na het passeren van de overweg, op de kruising met het tankstation, rechtsaf de Zwarte Plakweg in. We verzamelen bij de jagershut links waar de asfalt overgaat in zandweg. Voor de slagboom zijn verschillende parkeerplaatsen,
Als afsluiting van de landschapsgidsen cursus 2018-2019 is het Ommetje Mariapeel gemaakt. We willen jullie tijdens dit ommetje meenemen door de tijd en proberen zo een beeld te schetsen van de ontwikkelingen van landschap in dit bijzondere gebied, gelegen op de grens tussen Limburg en Brabant, grenzend aan Helenaveen (zuid) Griendtsveen (noord) Deurnesche Peel (west) en America (oost)
Te beginnen met een inleiding over het ontstaan van het hoogveen, dan de daarop volgende vervening en het herstel van dit Natura 2000 gebied: project LIFE+Peelvenen.
Tijdens de wandeling zullen we op diverse plaatsen ingaan op cultuurhistorie zoals: wijken, koningshoeven, en defensiekanaal, ontginningen en veenputten en herstel veenmosgroei en vernatting door compartimentering.
Ook zullen we proberen een beeld te schetsen van de commotie in het gebied: de vrees voor muggenoverlast en vochtschade bij inwoners van Griendtsveen en de boeren rond de peel die bang zijn voor natschade, beregeningsverboden en grondverlies
De route is minder toegankelijk voor minder validen ivm ongelijk terrein en het passeren van enkele hekken waar we overheen moeten klimmen.
Graag tot ziens, Ria Nabben en Wiel Berden

 


 

 

IVN Geysteren Venray