Ommetje Blakterbeek

 

 

 

 

Ommetje Blakterbeek
Datum : zondag 30 september 2018
Tijd : 10.00 uur
Startpunt : P-plaats aan het einde van het Vongdere.

Dat is een doodlopende zijweg tussen de nrs 67 en 69 van Dorperweiden in Sevenum. Het stroomgebied van de Blakterbeek bestaat nu voornamelijk uit agrarisch gebied. Binnen dat stroomgebied liggen de plaatsen Kronenberg en Sevenum. De bovenloop van de Blakterbeek bestaat uit twee waterlopen:de Schorfvenloop en de Driefkuilenloop. Het Schorfven en de Driefkuilen waren oude heidevennen. Ten noordoosten van Kronenberg komen beide waterlopen samen in de Blakterbeek. Die stroomt nu onderlangs het gebied de Heesbeemden, maakt dan een scherpe bocht naar rechts om ten noorden van Sevenum uit te monden in de Groote Molenbeek die op haar beurt in Wansum in de Maas uit komt.
In de jaren 2005 en later is het stelsel van beek en waterlopen door het waterschap Peel en Maasvallei op de schop genomen. Het beekdal van de Blakterbeek is een van de weinige overgebleven kleinschalige beekdalen in Noord-Limburg.
 

Het stroomgebied van de Blakterbeek is onder te verdelen in:
Het Blakterbeekpark .Hier meandert de beek nu in lichte mate. Er zijn knotwilgen en enkele bosjes aangeplant. Je ziet ook poelen voor amfibieŽn. Het landschapspark de Haagens. Hier verandert de meanderende beek in een beemdenbeek.

 


 

De Heesbeemden. Het beekdal is hier extreem breed. Het gebied is erg nat en bestaat uit hooi-en graslanden ťn bossen op veenbodem. De voormalige vuilstort ít Blakt. Op de terugweg komen we langs Het Sevenums veld: een hoger gelegen akkercomplex.
Twee kapelletjes en een voormalige boerenschans. Het ommetje voert ons langs verschillende landschapselementen en cultuurhistorische plekken. Het ommetje is zeker de moeite waard!!

 

 

IVN Geysteren Venray