IVN Nieuws archief 2021

---

 
 

 

Kerstwandeling Loobeekdal
Vanmiddag, 18 december, was de laatste activiteit van 2021: een gezellige en sfeervolle kerstwandeling in het Loobeekdal. Deze is afgesloten met erwtensoep van cateringbedrijf Verkoeijen. Wil, Theo en Mart heel erg bedankt.
>> Foto's van deze activiteit.
18 december 2021
 


 


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, december 2021

ARK Natuurontwikkeling, 11 december 2021


Zaailingen verkassen naar nieuwe plek (ingezonden)
In de bossen van Boschhuizen krijgen de zaailingen een tweede kans. Met het initiatief MeerBomenNu worden ze niet gekapt, maar juist verplaatst naar een betere plek.
>> Video op youtube

 


Venrayse boompjes krijgen tweede kans  (ingezonden)
De komende jaren zullen er veel bomen moeten worden geplant om zo koolstof
vast te leggen en de biodiversiteit te verbeteren. Om alle Nederlandse ambities
waar te maken, zijn minimaal 100 miljoen bomen nodig. ....
>> Lees hier verder

Niels Verbeek, 23 november 2021


Nieuwe info foto Rooijmans (ingezonden)
>> Verrekijkers | Spotting scopes | Camera’s | Lenzen
Theo Bouten, 11 november 2021


MONTAIR doneert € 2.750,- aan IVN Geysteren Venray (ingezonden)
Montair Environmental Solutions uit Kronenberg heeft IVN natuureducatie Geysteren-Venray verrast met een donatie van 2.750,- euro. De donatie is rondom het 50 jarig jubileum, dat het bedrijf in september vierde, verzameld. Aan gasten werd gevraagd geen cadeaus te geven, maar te doneren aan het goede doel. De cheque werd door CEO Tom van Asten overhandigd aan Marije Freriks en Stan Schaekens, respectievelijk voorzitter en secretaris van IVN Geysteren-Venray.

Voor IVN Geysteren-Venray kwam de bijdrage van Montair als een leuke verrassing. “Wij wisten dat Montair tijdens het jubileum had gevraagd om te doneren voor IVN. Dat is natuurlijk al geweldig. We wisten alleen niet hoeveel geld er opgehaald was. We waren overdonderd toen Tom ons de cheque overhandigde. We kunnen hier ontzettend veel mooie dingen mee doen bij onze natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes.

Onze dank is groot aan Montair en haar relaties.”
OVER MONTAIR- EVIRONMENTAL SOLITIONS VB.
Montair Environmental Solutions is een toonaangevende wereldspeler voor de nucleaire, chemische en farmaceutische industrie. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en implementeert op maat gemaakte turnkey procesinstallaties voor haar klanten. Montair zet zich hiermee al meer dan vijftig jaar elke dag in voor een duurzame, schone en veilige leefomgeving. Van luchtreiniging tot afvalbehandeling. Bij Montair gaan we geen uitdaging uit de weg! Kijk voor meer informatie over Montair op www.montair.nl.

 

MONTAIR- EVIRONMENTAL SOLITIONS VB., 8 november 2021


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, november 2021

ARK Natuurontwikkeling, 8 november 2021


Nacht van de nacht
Vanavond, zaterdag 30 oktober, was de Nacht van de nacht.
We hebben ondanks het miezerige weer toch ongeveer 125 deelnemers mogen begroeten. Deze hebben de tocht langs de lichtjes bewandeld, naar de verhalen van Jan geluisterd, de zintuigenopdrachten bedacht door Esther en Margaret volbracht, de uilen gepresenteerd door de uilenmannen bekeken, helaas waren er geen sterren te zien, en last but last zorgde Geutefiks voor de gezelligheid. Ondanks ....... was het genieten 🙂Dank aan iedereen die heeft meegewerkt en de uitbaters van natuur- en informatiecentrrum de Drift voor het verzorgen van de catering.
>> Foto's van deze activiteit

 


Nieuwsbrief Natuur en Milieufederatie Limburg (ingezonden)
>> Nieuwsbrief oktober 2021
Natuur en Milieufederatie Limburg, 26 oktober 2021


Dagtocht naar de Marker Wadden
Dagtocht naar de Marker Wadden op zaterdag 2 oktober 2021
>> Ingezonden filmpje van Erik Faessen


 

Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, oktober 2021

ARK Natuurontwikkeling, 11 oktober 2021


Najaarscursus Vogelherkenning (ingezonden)
Vogelwerkgroep ’t Hökske  start met de Najaarscursus Vogelherkenning.
De cursus omvat 3 donderdagavonden theorie over de vogels uit de categorie Wintergasten, Roofvogels (en kort uilen) en Watervogels. In een ca. 100 pagina’s tellend cursusboek kan de theorie nog bestudeerd worden. Daarnaast staan er op 3 zondagochtenden excursies gepland.
>> Meer informatie .....

Vogelwerkgroep ’t Hökske Horst-Sevenum, 6 oktober 2021

 


Dagtocht naar de Marker Wadden
Dagtocht naar de Marker Wadden op
zaterdag 2 oktober 2021
>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen
 

 


Beleef 't op Servaashof   (ingezonden)

Op zaterdag 9 oktober vieren we op onze locatie Servaashof in Venray de opening van het Buurthuis, mobiele huiskamer De Keet en het Blote Voeten Pad én het 5-jarig bestaan van de Belevingstuin. Kom langs op deze feestelijke dag met allerlei verrassende activiteiten, muziek, dans en meer.
Meer informatie ...

 

 

 


Rabo ClubSupport  (ingezonden)

Doe mee met Rabo ClubSupport. Stem op ons!
Ga naar de Rabo App, Rabo Online Bankieren
of de website www.rabo.nl/limburg/clubsupport

Stemmen kan van 4 t/m 25 oktober.


 

 


Dagtocht naar de Marker Wadden
Gisteren, 2 oktober, waren we op de Marker Wadden, wat een geweldige dag en met het mooie weer wat helemaal mee heeft gewerkt. Het was genieten.
>> Foto's van deze activiteit

Meer informatie over het ontstaan van dit prachtige gebied met nieuwe natuur.

IVN Geysteren Venray, 3 oktober 2021

 


Afsluitende wandeling van de
groencursus in het Loobeekdal
Vandaag, 18 september, is de Groencursus 2021, nieuwe stijl afgesloten. In oktober 2019 zijn hiervoor de eerste stappen gezet en is er in anderhalf jaar tijd een mooie cursus ontstaan. De Groencursus is 40 jaar geleden ontwikkeld door dhr. Jan Gootzen, toenmalig voorzitter van het IVN en aardrijkskundedocent op het Boschveldcollege. De tijd vraagt om vernieuwing. De nieuwe cursus is begonnen met de geologie van Venray, gevolgd door de Venrayse Peel, de Boshuizerbergen en de Geysterse bossen. Het nieuw natuurgebied 't Sohr en de Venrayse stadsparken zijn aan de orde geweest. Vandaag heeft Mart Philipsen de slotdag verzorgd in het prachtige Loobeekdal. De cursisten hebben het certificaat mogen ontvangen en genoten van een lunch bij de Volmolen in Weverslo. Dank aan het cursusteam voor het vele werk, dank aan de cursisten die vol enthousiasme hebben deelgenomen en dank aan de St. Volmolen voor de gastvrijheid vandaag.
>> Ingezonden foto's door Pieter Weerts.
18 september 2021


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, september 2021

ARK Natuurontwikkeling, 13 september 2021


IVN Bomenfestival Limburg (ingezonden)
Ontdek de bomen in je buurt.
Activiteiten Regio Noord-Limburg
>> Meer informatie
6 september2021
 

 


 


Zomeravonddriedaagse op 17, 18 en 19 augustus
>> Foto's ingezonden door Wim Gielens
20 augustus 2021


 


Bijenhotel in zorgcentrum Rooyhof en Vincentiushof

Hans Gillissen, oud burgemeester van Venray, heeft in 2020 het boekje: Voorbijtjes, geschreven. De opbrengst hiervan heeft hij gedoneerd aan het IVN Geysteren-Venray.

De opdracht van Hans aan het IVN was om van de donatie een bijenhotel te plaatsen. Het IVN kan uiteindelijk vier bijenhotels realiseren. De opbrengst van het boekje was buiten verwachting. Twee hotels zijn er vandaag geplaatst en wel in de binnentuin van zorgcentrum Rooyhof en een in de tuin van Vincentiushof.

De hotels zijn gemaakt door Stichting: IK BEGIN. Jongens dankje wel voor het prachtige resultaat.
De andere twee hotels worden in 2022 geplaatst aan het Natuurleerpad van de Stichting Loobeek en aan de voedselbosrand Venray.
>> Foto's van deze activiteit
IVN Geysteren Venray, 17 augustus 2021
 


 

IVN Geysteren-Venray participeert in de extra Maas Cleanup
Het IVN Geysteren-Venray participeert in de extra Maas Cleanup op 14 augustus,
De Maas en haar zijrivieren hebben ongekende krachten laten zien. Nu het water gezakt is, komt er een gigantische hoeveelheid afval aan de oppervlakte. Schone Maas, schone Rivieren, LIVES en Maas Cleanup roepen daarom op om de handen uit de mouwen te steken voor een extra Maas Cleanup op 14 augustus.
Er moet een grote klus geklaard worden en daar kan alle hulp bij gebruikt worden. Maar dat moet wel op een veilige manier gebeuren en zonder de natuur verder te beschadigen.
In overleg met de gemeente Venray maakt IVN Geysteren Venray de oevers schoon van Blitterswijck tot aan landgoed Geysteren

Helpt u ook mee? Voor materiaal wordt gezorgd.
De actie vindt plaats op zaterdag 14 augustus van 13.30 tot 16.30 uur.
Verzamelen: de Kooy, Kooy 15 Wanssum.
Opgave via : info@ivn-geysteren-venray.nl  voor 13 augustus.

IVN Geysteren Venray, 3 augustus 2021
 


 

Slootjesmiddag
Vanmiddag, 26 juni, was slootjesdag. Een geweldige plek aan de monding van de Molenbeek in Wanssum. Bootjes maken en laten drijven op de stroom, waterdiertjes scheppen en op naam brengen, de schedels bekijken uit de collectie van Esther en uiteindelijk naar huis met het diploma Slootjesonderzoeker.
Het was genieten onder een stralende zon met het bezoek van ruim zestig kinderen en hun ouders, oma's en opa's.
>> Foto's van deze activiteit

 


Volle maan
Het was een gezellig en druk IVN weekend.
Vrijdagavond was er Volle maanswandeling in de omgeving van de Broekberg en de St Goarkapel. De volle maan hield zich schuil achter de wolken, de sfeer was er niet minder om. De weerwolven waren aanwezig en het mannetje op de maan liet zich horen
>> Foto's van deze activiteit

IVN Geysteren Venray, 25 juni 2021


 


 

Bernard Cultuurprijs
Een blijk van waardering voor het IVN-WERK. Het IVN krijgt dit jaar de Prins-Bernard Cultuurprijs toegekend. Een bedrag van 150.000 euro.

IVN Geysteren Venray, 22 juni 2021

  Natuurontbijt bij Landgoed Geysteren
Zondagochtend 6 juni was het jaarlijkse natuurontbijt. Vanwege de Corona is deze activiteit in 2020 geannuleerd. We hebben ondanks de pandamie de afgelopen twee jaar een behoorlijke aanwas van nieuwe leden gehad. Niet iedereen kon vanmorgen aanwezig zijn, maar een aantal wel. Het IVN Geysteren-Venray heeft deze ochtend ook een aantal jubilarissen in het midden gehad. Aanvankelijk worden deze met de jaarvergadering gehuldigd. We hebben deze nu met het natuurontbijt in het zonnetje gezet.
Jan Gootzen, Nico Min en Piet Arts zijn 40 jaar lid. Dit zijn de mannen van het eerste uur. Het IVN Geysteren-Venray bestaat op 4 november 2022 40 jaar. De leden waren er eerder dan de vereniging.
25 jaar lid zijn Theo Hikspoors, Sjaak Vogelzang, Sjef Silvertand, Mieke Peeters en Gerrit Claessen.
Mensen nogmaals van harte proficiat. We hopen jullie allemaal nog een hele poos bij het IVN te mogen begroeten.
De ochtend is afgesloten met de traditionele rondwandeling in de omgeving van het kasteel en een bezoek aan het kerkhof o.l.v. van Nico Min de Geysteren deskundige.
>> Foto's van deze activiteit

 


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, juni 2021

Ark Natuurontwikkeling, 6 juni 2021


Wandeling bij De Diepeling
Zondag 30 mei was de wandeling in een vrij jong natuurgebied: de Diepeling, gelegen op het grondgebied tussen Castenray en Tienray.
Dank aan de gidsen Ruud en Ed.
Voor een impressie zie de ingezonden foto's.
>> Foto's ingezonden door Rob Beckers
>> Foto's ingezonden door John Pouwels


 


Lentewandeling in ‘t Sohr
Lente seizoenwandeling in ‘t Sohr op zondag 16 mei 2021.
Deze ochtend is er in 2 groepjes gewandeld in het nieuwe natuurgebied het Sohr en in de omgeving van Blitterswijck. Een prachtige wandeling, beslist een aanrader.
Dank aan onze gidsen Piet en Mart.
>> Foto's van deze wandeling.

  Gratis online cursussen over biodiversiteit en vogels in de tuin
(ingezonden)

Gemeente Venray biedt samen met Stichting IKL twee gratis online cursussen aan voor inwoners van de gemeente. De cursus biodiversiteit in de tuin is op donderdagavond 20 mei en gaat over een andere manier van tuinieren. Op donderdagavond 27 mei leert u wat u zelf kunt doen om vogels aan te trekken in uw tuin.
Het gaat slecht met de biodiversiteit in Limburg. Dit heeft grote gevolgen voor onze samenleving; soorten sterven uit, plagen krijgen meer grip en natuurlijke bestrijders verdwijnen uit de woonwijken en uit het landschap. Onder het mom van: verandering begint bij uzelf nemen wij u graag mee naar uw eigen tuin.

20 mei: biodiversiteit in de tuin
Met soms kleine ingrepen kunt u in uw tuin een waar verschil maken voor de biodiversiteit! Dit zorgt voor de komst van veel meer leven in de tuin. Vogels, zweefvliegen, bijen en hommels. En die slakken op hortensia's, rupsen op boerenkool en bladluizen op de rozen? Met het juiste beheer heeft u hier aanzienlijk minder last van.
 

 

27 mei: tuinvogels in de tuin
In deze cursus passeren verschillende algemene tuinvogels de revue, zowel broedvogels als wintergasten. Ook leren we u hoe u de tuin het beste kunt inrichten om deze vogels aan te trekken.

Aanmelden
Vanwege de coronamaatregelen zijn de cursussen online en live te volgen via 'Microsoft Teams'. Wij zorgen voor een leuke interactieve avond, terwijl u thuis aan de keukentafel zit. Na deelname ontvangt u de lesstof in uw mailbox. Beide cursussen zijn van 19.30 - 22.00 uur. De cursus is gratis en uitsluitend voor inwoners van de gemeente Venray. Aanmelden kan via www.ikl-limburg.nl

IKL Limburg, 6 mei 2021


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, mei 2021

Ark Natuurontwikkeling, 6 mei 2021


Fietstocht zondag 2 mei.
Invloed van project Ooijen - Wanssum op de natuur en omgeving en de inpassing hier van.
>> Foto's ingezonden door Wim Gielens.

 

 

 


Ommetje Arcen
Ommetje Arcen op zondag 18 april 202.
>> Foto's ingezonden door Wim Gielens
Wim Gielens, 18 april  2021 


Ommetje Arcen
Ommetje Arcen op zondag 18 april 202.
Deze ochtend hebben 30 wandelaars in duo's deelgenomen aan het Ommetje Arcen (lockdown en coronaproof).
Een Ommetje waar het accent lag op cultuur en historie. Het weer werkte volop mee en na de koffie en thee gingen de deelnemers tevreden huiswaarts.
>> Foto's van deze wandeling
IVN Geysteren Venray, 18 april  2021


 


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, april 2021

Ark Natuurontwikkeling, 2 april 2021


Ommetje Oostrumse Beek-Spraeland-
Sint Paschalis
Even leek het of er dit weekend geen virus en Corona was. Het IVN heeft een actief weekend achter de rug . Deze ochtend kon het ommetje Oostrumse Beek-Spraeland-Sint Paschalis bewandeld worden
Een prachtige wandeling in lockdowntijd en coronaproof.
45 mensen in duo's of gezinnen en eenlingen hebben deelgenomen. Mart en Jolanda hartelijke dank voor het verzorgen van de wandeling.
>> Foto's van deze activiteit
IVN Geysteren Venray, 28 maart 2021


Samen oevers opschonen van zwerfafval
Gisterenmiddag en deze zondagmiddag hebben in totaal 60 mensen deelgenomen aan de actie schone Maas.
De oevers van de gemeente Venray zijn opgeruimd.
Kortom ook in deze tijd valt er bij IVN Geysteren-Venray het nodige te beleven.
>> Foto's van deze activiteit
IVN Geysteren Venray, 28 maart 2021 


Brandende Voorjaarsliefde, de Brandnetel  (ingezonden)
Wandeloogst heeft in samenwerking met het PreHistorisch Dorp in Eindhoven een aantal mooie filmpjes gemaakt. Kleine lentecadeautjes met inspirerende informatie over wilde voorjaarsplanten. Een stukje cultuurhistorie, wat interessante feiten en een leuke tip over wat jij zelf met de plant kunt doen.
Deze week wordt er een begin gemaakt met de brandnetel.

De brandnetel wordt om haar prik verfoeid. Toch is het al eeuwen een erg nuttige en geliefde plant gebleken. Als voedsel, medicijn, touw, kleding, meststof, cosmetica en zelfs als afrodisiacum!
Ga mee naar de ijzertijd in het PreHistorisch Dorp. Dan gaan we op zoek naar de wonderlijke plantje en leert Wandeloogst je hoe je het ook nu nog kunt gebruiken...
Wandeloogst verzorgt in principe op 19 april voor het IVN Geysteren-Venray een lezing.
>> Filmpje: hoe maak je brandnetelthee
Geertje Jansen, 23 maart 2021


Koolmeeskastjes
Begin januari 2020 is het IVN Geysteren-Venray in samenwerking met de gemeente Venray en het IKL gestart met het project: Koolmezen met lekkere trek, smullen eikenprocessierups als snack.
We hebben toen met zes groepen 7 van de verschillende basisscholen van de gemeente Venray de theorieles omtrent dit onderwerp verzorgd, vervolgens nestkastjes in elkaar gezet en in de leefomgeving van de scholen opgehangen. Half maart kwam de corona. In oktober 2020 zijn de 140 kastjes door de gidsen van het IVN gemonitord. Helaas mocht dan niet met de kinderen van de basisscholen. Bijna 80 procent bleek bewoond te zijn geweest.
Vanmiddag, zaterdag 13 maart, hebben we voor de kinderen van de scouting de Peelspeurders de les weer kunnen verzorgen en 30 nestkastjes in elkaar gezet. Deze worden zaterdagmiddag 3 april opgehangen op de kinderen op kampeerterrein de Testrik. Nu maar hopen dat de koolmezen deze kastjes het komend voorjaar kunnen vinden en gaan bewonen.
>> Foto's van deze activiteit


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, maart 2021

Ark Natuurontwikkeling, 12 maart 2021


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, februari 2021

Ark Natuurontwikkeling, 15 februari 2021


Nieuwsbrief IKL  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief IKL februari 2021
IKL, 5 februari  2021


Nieuwsbrief Ark Natuurontwikkeling  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief ARK, januari 2021

Ark Natuurontwikkeling, 19 januari 2021


Nieuwsbrief IKL  (ingezonden)
>> Nieuwsbrief IKL januari 2021
IKL,
7 januari 2021


Boek over de Peel met als titel ‘Heel de Peel’  (ingezonden)
Graag willen wij u attent maken op het feit dat in het voorjaar een nieuw veelomvattend boek over de Peel gaat verschijnen met als titel ‘Heel de Peel’.
Aan de totstandkoming van dit boek is door meerdere IVN-ers uit de Peel meegewerkt.
>> Meer informatie

Bestuur stichting Veen, 4 januari 2021


Nieuws archief 2020

 

 

---

IVN Geysteren Venray