IVN Nieuws archief 2016

---

 
 
 

Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum
Op maandag 19 december 2016 vond een presentatie plaats over de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. U kunt hier de presentie nog eens nazien. (in pdf)
>> Basispresentatie.pdf
>> Presentatie Educatie gebiedsontwikkeling.pdf
>> Presentatie Klimaatbuffer 2016 IVN.pdf
IVN Geysteren Venray, 19 december 2016
 Kerstwandeling Weverslose Berg
Kerstwandeling Weverslose Berg op
zondag 18 december 2016
>> Foto's van de Kerstwandeling
18 december 2016

 

 


 


Koninklijke onderscheiding voor
Harrie Bloemen
Burgemeester Hans Gilissen heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Harrie Bloemen (87) uit Venray. Bloemen ontving het lintje ter gelegenheid van een feestelijke bijeenkomst voor de vrijwilligers van het Museum van de Psychiatrie ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het museum.
>> Lees hier verder
Bestuur IVN Geysteren Venray, 17 december 2016


Natuurleerpad
Film van de Uitkijktoren in de Paardekop te Ysselsteyn, ingezonden door Omroep Venray.
>> Film over de bouw van de uitkijktoren
Vrijdag 16 december 2016


IVN Weekend Eifel 2017
Noteer in uw agenda: Het IVN Geysteren-Venray organiseert eenmaal in de drie jaar een weekend. In 2014 zijn we met een groep van ongeveer 30 personen naar Texel geweest. In het weekend van vrijdag 6 oktober tot zondag 8 oktober 2017 zullen we richting de Eifel vertrekken.
Het thema luidt: De Roer van bron tot monding.
Het weekend zal begeleid worden door Olaf op den Kamp.
>> Lees hier verder .....


Bijenratenhuis
Zag op de deze site dat Joep v Gogh een bijenratenhuis ontdekt had op St.Anna. Hij vroeg zich af of het bijenvolkje een winter zouden overleven...! Ik had dit bijenratenhuis ook al ontdekt en het zo gelaten. (Had overigens dezelfde overweging als Joep.) Toch kreeg het weer een nieuwe aanzet door een artikel in het Dagblad waarin een zelfde "huis" verwijderd was door de brandweer in samenwerking met imkers. Dit vond plaats in Ospel. Dat bijenvolk op St.Anna verdient een betere overlevingskans. Heb hier in Venray ook contact gezocht en via omwegen gevonden, met 'n imker.

Vanmorgen (10 dec 2016) is het nest met behulp van de brandweer en de enthousiaste en kundige imker verwijderd. ( er waren 2 kasten nodig) Wat een prachtig bouwwerk was dat ratenhuis......imposant groot. (zie foto van Joep op de site) Het volkje krijgt een prima nieuw onderkomen voor de winter en kan hopelijk overleven en volgend jaar opnieuw bestuiven en uitbreiden. De meningen over deze actie lopen soms uiteen, laten hangen, 't is de natuur etc.
Ik meen dat dit een goede oplossing is en dicht het volkje meer overlevingskans toe bij de kundige imker. >> Foto's van het 'bijenratenhuis'
Hans en Mieke Peeters, 10 december 2016


Seniorenwandeling op het St. Annaterrein
Vanmiddag, 10 november 2016, de Seniorenwandeling op het St. Annaterrein, ondanks het slechte weer van vanmorgen een mooie opkomst deze middag.
Een 30 tal personen die een mooie wandeling over het terrein gemaakt hebben met Piet Weyers en Theo Hikspoor als gids. Mooie herfstkleuren en verhalen van de geschiedenis. Verder was het genieten van de vele soorten bomen die we tegenkwamen. De weergoden waren met ons. Het was een heerlijke wandeling op toch nog een mooie donderdagmiddag.
>> Foto's van de wandeling
Margaret van Veen, 10 november 2016


Nacht van de nacht
Op 29 oktober was De Nacht van de nacht. Het IVN Geysteren-Venray had een route, gemarkeerd door waxinelichtjes, uitgezet in natuurgebied het Zwarte Water. De sterrenwacht was aanwezig.
De 160 deelnemers konden nachtvlinders bewonderen en de zintuigen werden op de proef gesteld.
Aan het einde van de wandeling was er warme chocomel en koffie en warmde mensen zich bij de vuurkorven. Tot slot trakteerde Frans van de Pasch de mensen op een spannend verhaal. Kortom het was een geweldige avond. Vanaf woensdag zendt Omroep Venray een rapportage uit van onze Nacht van de Nacht via Omroep Venray TV, Ziggo digitaal kanaal 45, analoog kanaal 22+. Zie ook de volgende link: >> Filmrapportage Nacht van de Nacht
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks

Marije Freriks, 1 november 2016


Paddenstoelencursus
Zaterdagochtend  29 oktober was de veldles van de paddenstoelencursus.
Er werden 65 verschillende soorten paddenstoelen waargenomen.
>> Foto's van deze ochtend

 

 


 


Zoektocht naar paddestoelen
Zoektocht naar paddestoelen op zondag 23 oktober 2016
>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen
(klik op eerste foto, vervolgens op 'Volledig scherm'
voor de beste weergave)

Liesbeth Lucassen, 24 oktober 2016
 

 

 


Zoektocht naar paddestoelen
Zoektocht naar paddestoelen op zondag 23 oktober 2016.
Vanmorgen met de publiekswandeling meegewandeld in de Geysterse bossen. Ze zeggen wel eens 'ze schieten als paddenstoelen uit de grond' dat was vanmorgen wel te zien na een paar dagen wat vochtiger weer. Het was een goede opkomst veel belangstelling en interesse. Leuke inleiding van Wim Jongemans en daarna op pad.
We zagen mooi Mycena's, Koraalzwam ,Sponszwam ,Vliegenzwammen,Geel witte russula Fopzwammen, Tonderzwam , nGreppelmelkzwam , Taailingen ,Zwavelkopjes ,Draadknotszwam,Gele Knolamaniet,Krulzoom,Valse Hanekam.
Het was een leerzame morgen.
>> Foto van de wandeling ingezonden door Margaret van Veen
Margaret van Veen, 23 oktober 2016


Herfst in Groeningen, de Groeningse Bergen en de Maasheggen
De laatste 4-seizoenenwandeling op zondag 16 oktober  2016! De herfst doet zijn intrede.
>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen
17 oktober 2016


Educatief allerlei (10)
GPS
Met veel bewondering heb ik gekeken naar de driedelige filmserie “Hidden India”. Met name het tweede deel over het oude Datz-gebergte in het zuiden en de jonge Himalaya. Boeide zeer. In het Datz-gebergte leeft een populatie van zo’n 1000 olifanten. ....

>> Lees hier verder .....

Wim Jongejans, 11 oktober 2016


Fotowedstrijd van Het Limburgs Landschap (ingezonden)
Beste fotoliefhebber, in het verleden heeft u foto's ingezonden voor de fotowedstrijd van Het Limburgs Landschap. Ook dit jaar heeft Stichting het Limburgs Landschap weer een fotowedstrijd georganiseerd.
Het thema is Groen Erfgoed.
(meer info: http://www.limburgs-landschap.nl/item/fotowedstrijd-groen-erfgoed
de hoofdprijs is 500,- euro contant! )
Insturen kan nog tot en met zaterdag 15 oktober
, we zijn ook benieuwd naar uw foto’s.
Henk Heijligers, medewerker Publiciteit en Voorlichting, Stichting het Limburgs Landschap


Ezelwandeling
De Vereniging het Nederlandse Ezelstamboek had ter gelegenheid van hun 40 jarige bestaan een bijeenkomst op camping de Halve Maan in Well. In het kader hiervan hadden ze een wandeling aangevraagd bij IVN Geysteren-Venray
Wim Philipsen en ondergetekende hebben een zeer gemêleerd gezelschap: 16 volwassenen, 5 jongeren in de leeftijd 12 tot 15, 9 verschillende ezels en 3 honden laten kennismaken met het landschap rond buurtschappen: de Vossenheuvel, het Leukermeer en de Kamp tussen Well en Ayen.
Een zeer geslaagde middag met een bijzonder gezelschap.
>> Foto's van de wandeling
Marije Freriks, Wim Philipsen, 8 oktober 2016


Wandeling naar de Doolhoven van Arcen
Een wandeling op donderdag 6 oktober 2016 door het mooie maasduinengebied met beukenbos waarin zich de ijskelder en de doolhoven van het kasteel Arcen bevinden.
>> Ingezonden foto's.


Dagexcursie naar Waardenburg en
Arboretum Belmonte te Wageningen
Met het IVN Geysteren-Venray zijn we met 26 mensen op 1 oktober 2016 op de jaarlijkse busexcursie richting Waardenburg gegaan. Het was een prachtige omgeving en het weer zat ook mee. De eendenkooi te Waardenburg is 500 jaar oud en er staan allerlei oude knotwilgen en andere oeroude knotessen met prachtige eikenvarens op de stam.
s’Middags gingen we naar het Arboretum in Wageningen op de Wageningse berg. Deze berg is ontstaan doordat in de ijstijd de grond werd afgeduwd en afgevoerd door de rivier waardoor er steile kanten ontstonden en zo ontstonden de Grebben- en de Wageningse berg. We zijn doorgegaan naar Belmonte (betekent Berg) en daar had je de botanische tuinen met zijn oude bomen. Bij helder weer kan je tot Nijmegen kijken.
Johan en Ineke Bijsterveld.

 

>> Foto's ingezonden door Johan Bijsterveld

>> Foto's eendenkooi Waardenburg ingezonden door Liesbeth Lucassen

 

>> Foto's Arboretum Wageningen ingezonden door Liesbeth Lucassen


Feestelijke opening natuurleerpad
Wethouder Ike Busser opende woensdagmiddag 28 september in het bijzijn van gedeputeerde Patrick van der Broeck en een groot aantal genodigden, onder wie veel kinderen, het natuurleerpad de Paardekop. De opening vond plaats bij de gloednieuwe uitkijktoren, in het bijzijn van herderin Tineke er met een deel van haar schaapskudde.
>> Lees hier verder


Lezing over bodem en bodemkaarten (ingezonden)
De bodem bestaat uit de uiterst dunne bovenste laag van de aardkorst. Hij ontwikkelt zich langzaam, maar deze ontwikkeling gaat toch sneller dan veel andere geologische processen. De bodem is niettemin een zeer belangrijk onderdeel van het landschap. De aard en kwaliteit van de bodem bepalen mede de soorten vegetatie en de inrichting van het landschap.
Bodemkaarten laten dit alles heel goed te zien; niet alleen het bodemtype, maar ook de ontstaanswijze van het landschap. Dit is een belangrijke basis om het landschap te kunnen begrijpen. Het maakt het overzicht over het landschap duidelijker. Bodemkaarten laten zich gemakkelijk lezen, want het bodemclassificatiesysteem is heel eenvoudig en duidelijk gestructureerd.
Hans de Jong vertelt tijdens deze workshop hoe we bodemkaarten moeten interpreteren en welke eigenschappen van de bodem op een bodemkaart te zien zijn. Een boeiende aangelegenheid!
Deze lezing van IVN De Maasvallei is op 25 oktober, begint om 20.00 uur en vindt plaats in Het Natuurpalet, De Raetsingel 5 in Boxmeer. Men kan aanmelden bij:
Dorette van Loon, tel. 0478-636463, thmj.vanloon@hetnet.nl  of bij
Pauline Strolenberg, tel. 0485 383901, p.jans-rat@kpnplanet.nl


Angeline Aben, IVN De Maasvallei, Internet: https://ivn.nl/afdeling/de-maasvallei


Wandeling Zwartwater
Publiekswandeling Zwartwater en omgeving op zondag 25 september 2016
>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen

 

 


 


Jaarlijkse fietstocht IVN
Zondag 11 september 2016 was het prima fietsweer voor een mooie IVN fietstocht waarbij zoals altijd de informatie niet vergeten werd.
Vanaf het kermisterrein in Oostrum fietsten we via het Vlakwater in Venray, het Loobeekdal en de Ballonzuilbossen in Merselo, het Zwart Water bij Vredepeel, de Helderse Duinen, de Overloonse en Stevensbeekse bossen, Vierlingsbeek en Holthees, met op de grens de restanten van Kasteel Macken, naar de Smakt. Hier sloten we onze fietstocht af bij de St, Josef kapel en de daarachter geplaatste wapensteen van het in 1806 gesloopte kasteel Macken. Aan de hand van de foto’s op de site is deze fietstocht ook voor de “niet fietsers” te volgen.
Emile en Marije, bedankt voor het uitzetten van de fietstocht en de uitleg op en over de stopplaatsen.
>> Foto's ingezonden door Liesbeth
L
iesbeth Lucassen, 12 september 2016De Clubkas Campagne van Rabobank Horst Venray (ingezonden)
Als lid van Rabobank Horst Venray mag je tijdens de Clubkas Campagne stemmen op onze club. Breng je stem uit van 4 t/m 17 oktober en kijk wat wij met jouw steun gaan realiseren.

Beslis mee en kom in actie via:
Clubkas Campagne van de Rabobank
8 september 2016 


Nacht van de vleermuis
'Nacht van de vleermuis' op vrijdag 26 augustus 2016
Foto's gemaakt in gemeenschaphuis de De Wis en bij de kerk te Castenray
>> Ingezonden foto'sWandeldriedaagse
Avondwandeling in de Ballonzuil bossen,  de Geijsterse bossen en in de Heidse Peel op 23, 24 en 25 augustus 2016.
>> Ingezonden foto's.

 

 


 Schoonmaken beek Smakterheide
Op vrijdag 2 september wordt er door het IVN Geysteren-Venray, op initiatief van Lo Troisfontaine en Theo Bouten van de vogelwerkgroep opnieuw een schoonmaakactie gehouden. Deze keer wordt de beek op Smakterheide opgeschoond. Er wordt gezorgd voor schoonmaakspullen.
We starten om 8.00 uur. Exacte startlocatie wordt nog bekend gemaakt. Het zou fijn zijn, wanneer er mensen zijn die Lo en Theo komen helpen.
Opgave bij Lo Troisfontaine. Tel. mobiel: 0615954350.
Email: lo.troisfontaine@home.nl


Lezing en excursie: Gallen, een boeiende coproductie! (ingezonden)
Beste IVN-er, graag wil ik de volgende lezing van IVN De Maasvallei onder uw aandacht brengen:
 

Op 6 september organiseert IVN De Maasvallei een lezing over gallen. Gallen zijn bijzondere fenomenen in de natuur, je ziet ze op de meest vreemde plekken en in de meest vreemde vormen. De spreker, Rien Kerstens, vertelt wat gallen zijn, hoe ze worden veroorzaakt en gemaakt en laat veel voorbeelden zien.

 

De meeste mensen kennen de galappel, glanzend rood en bolrond aan de onderkant van eikenbladeren, wel. Er bestaan heel veel verschillende gallen, in ons land zeker meer dan 800 soorten. En ze komen op heel veel plantensoorten voor: van hondsdraf tot grove den en van riet tot beuk.

 

Gallen vormen een breed thema en het is zowel voor zowel planten- als dierenliefhebbers boeiend. Bovendien kom je ze op elke (natuur-)wandeling tegen, het is wel een kwestie van goed kijken.

 

De lezing is op 6 september in Het Natuurpalet, De Raetsingel 5 in Boxmeer en begint om 20.00 uur.
De bijbehorende excursie is op zaterdag 10 september. Plaats en tijd worden tijdens de lezing bekendgemaakt. Men kan aanmelden bij Dorette van Loon, tel. 0478-636463.

 

Angeline Aben, IVN DE Maasvallei, Internet: https://ivn.nl/afdeling/de-maasvallei


Ommetje Zwarte Plak
Het ommetje Zwarte Plak op zondag 7 augustus 2016 was een mooie en interessante wandeling, mede dankzij de goede uitleg en het enthousiasme van Jan Philipsen.
>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen
Liesbeth Lucassen, 7 augustus 2016

>> Foto's ingezonden door Chrit Luys

 


Educatief allerlei (9)
Eigenwijs
15 juni: een uitgestelde activiteit met groep 2/3 van de basisschool van Oirlo/Castenray. 9:15u, klaphek Baggerweg. Natuurgebied Leunse Paes dus. De laatste schoolactiviteit van dit schooljaar. Om op tijd te zijn verliet ik om 8 uur m’n huis. Via de Blakterweg loop je nu Hulst 3 binnen naar het viaduct over de ...
>> Lees hier verder .....

Wim Jongejans, 6 augustus 2016


Allereerste Mosella (ingezonden)
Hoe zag de allereerste Mosella eruit? Theo Bouten had nog een exemplaar.
>> Je kan hem hier inzien.
Theo Bouten, 4 augustus 2016


Rabobank Clubkas Campagne (ingezonden)
Wat is de Rabobank Clubkas Campagne?
De leden van Rabobank Horst Venray mogen via de Rabobank Clubkas Campagne een deel van onze winst verdelen over verenigingen en stichtingen in ons werkgebied. Elk lid krijgt de mogelijkheid een vijftal stemmen te verdelen onder de clubs die zij een warm hart toedragen. Hoe meer stemmen, hoe hoger de financiële ondersteuning voor de betreffende vereniging of stichting. Op deze manier wil Rabobank Horst Venray bijdragen aan het verenigingsleven, een belangrijk onderdeel van een vitale samenleving. De Rabobank Clubkas Campagne komt voor een groot aantal verenigingen en stichtingen in de plaats van sponsoring en donaties.

Zo werkt het
In 2016 is er vanuit onze winst een bedrag beschikbaar voor de Rabobank Clubkas Campagne. In de stemperiode van 4 tot 17 oktober bepalen onze leden hoe dit bedrag wordt verdeeld. Elk lid ontvangt hiervoor begin oktober per post een stemkaart. Met een unieke code kunnen zij vervolgens online stemmen, waarvan hij of zij er maximaal twee op dezelfde vereniging of stichting mag uitbrengen. Nadat alle stemmen uitgebracht zijn, wordt het totaalbedrag gedeeld door het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Tijdens onze jaarlijkse ledenavond op 3 november wordt bekendgemaakt wie de grote winnaars zijn van de Rabobank Clubkas Campagne en hoe het geld verdeeld wordt onder alle deelnemende verenigingen en stichtingen.

De Clubkas Campagne wordt door diverse Rabobanken in het land georganiseerd, zo ook bij Rabobank Breda. Zij hebben hier een kort filmpje over gemaakt dat u hier kunt bekijken.

15 juli 2016


IVN Helden op bezoek in natuurgebied de Spurkt
Op zaterdag 9 juli heeft de werkgroep beheer van IVN Geysteren-Venay de werkgroep onderhoud van IVN  Helden op bezoek gehad in natuurgebied de Spurkt. Het was een informatieve ochtend waarbij allerlei ideeën en standpunten over beheer zijn uitgewisseld.
>> Foto's van deze activiteit
Piet Weijers en Marije Freriks, 10 juli 2016
 


Open dag Michels-Classens Boomkwekerij  (ingezonden)
Het IVN Geysteren Venray heeft medewerking verleend om het 30 jarig jubileum van de Boomkwekerij Michels-Classens tot een succes te maken. Op zowel de Meeting Green van 30 juni als de Opendag waren wij aanwezig met een stand. Tijdens de Meeting Green konden de deelnemers  de opdracht: wie kan de 15 verschillende boomstammetjes bij naam noemen, uitvoeren. Dit bleek nog lang niet voor iedereen een gemakkelijke opdracht. Zo waren er deskundigen die alles goed hadden, maar er waren er ook die niet verder kwamen dan 3 tot 4 boomstammetjes benoemen.
Op de Opendag van 3 juli zijn allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud.  Er werden insectenhotels gemaakt en vogelkastjes in elkaar getimmerd. Kinderen konden een speurtocht doen om het bedrijf te leren kennen. De uilenwerkgroep heeft het een en ander verteld en laten zien van hun werk. 
>> Foto's ingezonden door Marije Freriks


 


Inspiratiedag (ingezonden)
Het IVN Geysteren-Venray was met een aantal mensen aanwezig op de inspiratiedag op 2 juli georganiseerd door het DKV van het district Limburg.
De locatie was het Zoemhuuske in Horst, een pracht plek. Ik denk dat we kunnen terugkijken op een geslaagde dag, zeker als je de foto’s ziet met al die actieve IVN-ers, imkers, kinderen en familie.
>> Foto's (pdf), overzichtfoto

Tineke de Jong, 3 juli 2016


Fietstocht: Oude Maasarm/ 't Soar
Fietstocht: Oude Maasarm/ 't Soar op zondag 26 juni.
Het was vanmorgen een mooie fietstocht met veel duidelijke informatie over de toekomstige veranderingen in dit gebied.

>> Ingezonden foto's door Liesbeth Lucassen

Liesbeth Lucassen, 27 juni 2016


 


Slootjesdag 2016
Het was gisteren, 19 juni, gezellig druk op de Slootjesdag van IVN Geysteren-Venray. Er werden volop waterdiertjes gevangen: salamanders, kikkervisjes, schrijvertjes en nog veel meer. De kinderen hebben bekeken hoe een rivier ontstaat en het was spannend of het zelfgemaakt bootje bleef drijven. Het Waterschap Peel en Maas was ook aanwezig met de opgezette bever, muskes- en beverrat.
Het was prima weer, we hebben rond de 100 bezoekers gehad: 50 kinderen met ouders en grootouders. Het was een idyllisch plekje waar ook veel passanten voorbij komen van o.a. het Pieterpad. Kortom een geslaagde dag. Dus volgend jaar weer.


 
Marije Freriks, 20 juni 2016

>> Foto's van de activiteiten ingezonden door Marije

>> Foto's van de activiteiten ingezonden door Esther
>> Filmpje ingezonden door Waterschap Peel en Maasvallei
 

 


Educatief allerlei (8)
Geel
2 mei. Het landschap van de Lollebeek vanaf de Diepeling is vooral intens geel gekleurd. Allereerst koolzaad-geel. Grote forse planten tussen oude en nieuwe bedding. De plant hoort tot de kruisbloemigen.
>> Lees hier verder .....

Wim Jongejans, 6 juni 2016


Live beelden torenvalken
3 jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een torenvalkkast. Na veel geduld is hij dit jaar bewoond.
Wil jullie mee laten genieten van mooie beelden die iedere dag live te zien zijn.
Veel kijk plezier voor alle leden van het IVN.
>> Live beelden torenvalken
Neel Meulenbeld. 5 juni 2016


Scouting Blitterswijck op bezoek bij
IVN Geysteren Venray
Op zaterdag 4 juni 2016 heeft Scouting Blitterswijck een bezoek gebracht aan IVN Geysteren venray.
Eerst werd er informatie verteld over diersporen met behulp van een film waarin uitgelegd werd wat diersporen kunnen zijn waarna de jeugd samen met de begeleiders zelf langs akkers en in het bos op zoek kon gaan naar de sporen.
Er werd van alles gevonden zoals haren, veertjes, voetprenten van o.a. ree, das en vos. Ook werd er een dassenburcht bezichtigd. Sporen van de bever werden ook gevonden.


 


Ommetje De Zandvoort, op de grens van Langeboom en Escharen
Zondag 22 mei 2016, Ommetje De Zandvoort, op de grens van Langeboom en Escharen.
>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen.

 


 Natuurontbijt bij Landgoed Geysteren
Natuurontbijt bij Landgoed Geysteren op de gerenoveerde ruïne op zaterdag 14 mei 2016.
>> Foto's van het natuurontbijt
14 mei 2016

 

 

 


Jubileumviering IVN Cuijk “De Groene Overlaat (ingezonden)
Op 29 mei 2016 worden door IVN Cuijk “De Groene Overlaat” en het 'Erfgoedcentrum
Nederlands Kloosterleven' te St Agatha activiteiten aangeboden. Dit alles in verband met
't 25 jarig bestaan van IVN Cuijk "De Groene Overlaat"
>> Jubileumviering , >> Programma St.Agatha

IVN Cuijk “De Groene Overlaat, 7 mei 2016


Lente in het Maasheggengebied!
Deel 2 van de 4-seizoenenwandeling van dit jaar op zondag 1 mei 2016.
>> Foto's van deze wandeling


 


 


Workshop macrofotografie
Workshop Natuurfotografie  op 30 april 2016 van IVN o.l.v
Paul van Hoof.

>> Foto's ingezonden door Johan Bijsterveld
30 april 2016

 

 

 


Blauwborstwandeling
De blauwborsten hielden zich goed verborgen. Ik heb er maar één voor de lens kunnen krijgen en die zat ook nog verstopt achter wat takjes. Maar we waren ook erg blij met de paapjes. En met het weer trouwens ook: koud maar zonnig. We hebben echt geluk gehad, gezien het winterse weer de rest van de dag. Kortom: we hebben ervan genoten.
>> Foto's van de blauwborstwandeling
Esther Swinkels, 24 april 2016

 


Terugkomdag sporencursus
Terugkomdag sporencursus op zaterdag 23 april 2016.
Afsluiting sporencursus. We ontdekken sporen van dieren die ontwaken: rups, muizenholletjes, mollengaatjes, rattengaten langs oever van beek, konijnenprent een dassenprent, reeën, prenten, poepies van ganzen, vossendrol latrine (toiletputje van een das) en nog veel meer.

>> Ingezonden foto's gemaakt tijdens de terugkomdag 


 

Lezing: De bodem waarvan wij leven
Voor degene die de lezing van afgelopen maandag 18 april van Ad Havermans gemist hebben of nog eens rustig wil bestuderen kan de presentie hier downloaden (pdf)
Ad Havermans, 20 april 2016

 


 


De bomen maken dit fraaie landschap
Midden in de oprijlaan naar de Geijsterse ruïne (naar links kijkend) zie je dit landschap. N. Min wist mij te vertellen dat het “ven” is ontstaan om klei te winnen. De baron had hiervoor toestemming gegeven om de kerktoren van Geijsteren te kunnen bouwen. Het jaartal weet ik niet, maar er zijn vast mensen die mij dat kunnen laten weten.

Joep van Goch, 14 april 2016
E-mail: joepvangoch@kpnmail.nl


 

Educatief allerlei (7)
Mosdek
Zondag 13 maart loop ik langs de Lollebeek naar de A73. Er staat een ijzige noordooster. En er valt weinig te beleven. Tot een grote roodbruine plek op de hoge oeverwal mijn aandacht trekt. ...
>> Lees hier verder .....


 

Bukovina Natuurreizen: kleinschalige reizen in centraal Europa (ingezonden)
Het nieuwe voorjaar- en zomerprogramma is klaar met reizen naar Polen, Duitsland, Bulgarije, Estland en Litouwen. Er zijn reizen naar nationale parken, bijzondere landschappen en vogel- en zoogdierreizen.
Kijk voor het overzicht en verdere informatie op Bukovina- natuurreizen

10 april 2016Weekend jongeren i.s.m. IVN Woesteland
Datum : 22, 23 en 24 april 2016
Tijd : Vanaf vrijdagavond 18.00 uur – Zondagmiddag 14.00 uur.
Voor wie: Voor alle jongeren van 11 t/m 15 jaar in Noord-Limburg en Oost Brabant.
Plaats : Dassenhol, buurtschap Knikkerdorp, Nationaal park de Maasduinen, in Well.
In het weekend van 22-24 april organiseert het IVN Geysteren-Venray in samenwerking met Het IVN Woesteland, zie hiervoor de website: www.woesteland.nl een kamp voor jongeren van 11 t/m 15 jaar in het Dassenhol, in buurtschap Knikkerdorp te Well.

>> Lees hier verder .....

 


Open dag Michels-Classens Boomkwekerij  (ingezonden)

Op zondag 3 Juli 2016 organiseert boomkwekerij Michels-Classens vanwege haar 30 jarig bestaan een open dag. Deze dag zal in het teken staan van duurzaam ondernemen waarbij mens, dier, natuur en milieu centraal staan.
3 juli zal Michels-Classens haar deuren openen voor alle belangstellende en zullen zij alle werkzaamheden van het bedrijf presenteren.

Daarnaast worden er in samenwerking met het IVN Geysteren Venray allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

U bent alle van harte welkom van 11:00u – 17:00u op de Steegsepeelweg 80 in Veulen – Venray.
Caroline Janssen-Michels, Michels-Classens Boomkwekerij, 26 maart 2016


Ledenvergadering 2016.
Op de ledenvergadering van 20 maart waren ongeveer 40 IVN-ers aanwezig. Het IVN bestuur heeft de gebruikelijk agendapunten behandeld. Als nieuw bestuurslid werd Wim Mommen verwelkomd. Hij zal i.s.m. de werkgroep schooleducatie deze poot van het IVN in 2016 meer gestalte gaan geven.
Gerben Voorhorst gaat in de loop van dit jaar de functie van penningmeester overdragen. We hebben zoals het zich nu laat zien een nieuwe kandidaat. Het bestuur gaat de komende periode met deze meneer in overleg. De functie van secretaris wordt eind van het jaar 2016 vacant. Mart wil vervangen worden om persoonlijke redenen. Zet u ogen en oren open en meldt bij het bestuur als u een geschikte kandidaat weet.

 

De kascontrolecommissie heeft de financiën goed gekeurd.

 

Er zijn dit jaar 7 mensen 25 jaar lid van het IVN Geysteren-Venray. Zij zijn allen ingeschreven op 6 mei 1991, indertijd bestond het IVN 10 jaar. Echter bij navraag bij de jubilaressen, te noemen: Harrie Bloemen, Paul Drabbels, Jan Michels, Jan Selders, Harry van de Borg, M.van der Heijden-Vennekens en Neel Meulenbeld-Vissers was geen van allen echt bekend met de genoemde datum. Een ieder had het eigen verhaal omtrent zijn/haar lidmaatschap van het IVN. Echter wel dat het jaar 1991 zou kunnen kloppen.
De 4 eerstgenoemde personen waren deze avond met echtgenote aanwezig. De andere drie zijn in de middag bezocht door Mart en Marleen. Allen hebben een oorkonde overhandigd gekregen en voor de echtgenote een bos bloemen. We hopen de komende jaren deze mensen nog met regelmaat te mogen begroeten.
>> Een oorkonde voor de jubilaris en voor de echtgenote een bos bloemen
 
Zoals gebruikelijk heeft de voorzitter de mensen: Sjef, Chrit en Esther die zich bezighouden met de PR de website en de druk van de folders een cadeaubon overhandigd.
Esther heeft aan het publiek de oproep gedaan voor uitbreiding van de communicatiegroep. Het meeste werk wat dat betreft wordt door Chrit en Esther gedaan.
Met twee personen in een groep ben je tamelijk kwetsbaar. Daarbij houdt het vertrek van Gerben Voorhorst in, die langs de financiën de facebookpagina bijhoudt, dat deze pagina ook overgenomen moet worden. Wie kent iemand in zijn omgeving die het leuk vindt zich bezig te houden met de materie communicatie en wil deze groep versterken?

 

Tenslotte kregen de leden die de twee maandelijks de Mosella bezorgen een potje met narcissen overhandigd voor hun verdienste.

 

De avond werd besloten met een optreden van Frans van de Pas, de verhalenverteller uit IJsselsteyn. We hebben met plezier geluisterd naar de geschiedenis van de Peel in de buurt van de Rouwkuilen te Venray en smakelijk gelachen om de bijbehorende anekdotes.

Tot ziens. Namens het bestuur IVN Geysteren-Venray, Marije Freriks.


Rondje Holthees, Maashees en Vierlingsbeek
Drie dorpen wandeling op zondag 20 maart 2016.
>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen
21 maart 2016

 

 

 


Rondje natuur door de jaargetijden  (ingezonden)
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg Kring Venray nodigt u uit voor de lezing van
Wil van Berkel; Jaar Rond (je) Natuur

Datum: donderdag 24 maart a.s. om 20.00 uur.
Plaats: ’Watermolen Oostrum’, Buitenhof 2, Oostrum
(De Watermolen is een eindje verder in de Watermolenstraat bij het voetbalveldje aan de linkerkant net achter het voetbalveldje, zie ook Google Maps)

Wil heeft een leuke lezing met fotografische beelden van; vogels, bloemen, insecten, paddenstoelen en landschappen. Belevingsverhalen over de ‘dagelijkse’ natuur, rondom je leef- en woonomgeving en in de natuurterreinen.
In de bijlage vindt u meer details over de lezing, iedereen die geïnteresseerd is, is op deze avond van harte welkom, leden en niet leden ! Zoals u van ons gewend bent is de toegang gratis. De avond zal rond 22.00 uur afgelopen zijn. Uiteraard is er in de pauze en na afloop tijd om onderling bij te praten en vragen te stellen. Graag dus tot donderdag 24 maart !
>> Bijlage Rondje natuur door de jaargetijden.pdf
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg Kring Venray, Patrick Palmen.


Natuur rondom het huis en bedreigde vogels (ingezonden)
Op dinsdag 12 april organiseert IVN de Maasvallei twee lezingen die verzorgt worden door Hans Peeters (Vogelbescherming). ‘Natuur rondom het huis’: wat kun je doen om je tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor plant en dier en met veel praktische tips. In het tweede deel van de avond ‘Bedreigde vogels’. Een aantal vogels is in een vrije val terecht gekomen. Vogelbescherming zet zich in om dit tij te keren en er worden successen geboekt. Hans Peeters heeft boeken geschreven en artikelen gepubliceerd over vogels en natuur. Het zal zeker een interessante avond worden.
De lezing is in ‘Het Natuurpalet’, De Raetsingel 5 Boxmeer en begint om 20.00 uur.
Aanmelden kan men bij: Dorette van Loon 0478-636463 thmj.vanloon@hetnet.nl  of bij
Pauline Strolenberg 0485-383901.

IVN De Maasvallei, 3 maart 2016


Nieuws van de  hakhoutbrigade
Zaterdag 5 maart is alweer de laatste hakhoutbrigade van dit seizoen. ( in oktober start het nieuwe seizoen) Aangezien Twan met zijn trouwe paard Harrie altijd voor ons klaar staat (kosteloos). Willen we nu de gelegenheid nemen om hem daarvoor te bedanken.
>> Lees hier verder
Uitnodiging   Locatiekaartje
28 februari 2016


Natuurwaardenkaart Venray 2012-2014 (ingezonden)
Een overzicht van beschermde planten en dieren in de gemeente Venray over de periode 2012-2014
Begin 2015 is gestart met het opstellen van een database van waarnemingen van allerlei planten- en diersoorten in de gemeente Venray. Doel van deze database is enerzijds de verspreiding van beschermde soorten beter in beeld te hebben. Anderzijds kunnen de waarnemingen binnen de natuurgebieden die in beheer zijn bij de gemeente ons iets vertellen over de kwaliteit van de natuur en daarmee ook het beheer. Diverse natuurliefhebbers hebben de moeite genomen om hun waarnemingen met ons te delen, samen goed voor een kleine 2000 waarnemingen van algemene soorten, maar ook van meer zeldzame soorten. Daarnaast heeft de provincie Limburg in 2014 een inventarisatie van broedvogels uitgevoerd in het buitengebied van de gemeente (alle gebieden buiten de bebouwde kom)In deze broedvogelkartering wordt alleen een vooral geselecteerde groep vogelsoorten onderzocht.
>> De natuurwaardenkaart is hier in te zien ( pdf 51 pag.)


Ommetje Blakterbeek Sevenum
Ommetje Blakterbeek op zondag 21 februari 2016
>> Ingezonden foto's Miep Philipsen en Chrit Luys

 

 

 

 


Educatief allerlei (6)
De Lollebeek
Die kunt u vinden op de grens van Horst en Venray.
Het is nog grotendeels een gekanaliseerde Peelbeek, gedeeltelijk gevoed met Maaswater via het Peelkanaal. Vanwege de kwaliteit van het beekwater heeft Staatsbosbeheer de Lollebeek langs de Castenrayse Vennen geleid. Sinds 2014 stroomt het Lollebeekwater vanaf de A73 door een kronkelige bedding naar de Groote Molenbeek.
>> Lees hier verder .....
Wim Jongejans, 13 februari 2016
 


Samen oevers opschonen van zwerfafval
Datum: zaterdag 16 april
Tijd: 9.00 tot 12.00 uur
Plaats van samenkomst: nog niet bekend. Volg informatie op de website.

Er blijft ieder jaar na hoogwater veel troep aan de oevers van de Maas en in de uiterwaarden achter.
>> Lees hier verder .....

IVN Maasduinen, 15 februari 2016


Bezoek eendenkooi Waardenburg en arboretum Belmonte Wageningen
(Vooraankondiging lezing 19 september en dagexcursie zaterdag 1 oktober)

Lezing maandag 19 september
Vooraf aan het bezoek aan de eendenkooi in Waardenburg zal Jan Taat op 19 september een lezing verzorgen over dit onderwerp.

Dagexcursie zaterdag 1 oktober
Vertrek 8.30 uur bij de Gamma in Venray.
Excursie van 10.00 tot 12.00 uur.
>> Lees hier verder .....

 


Lezing over Water en Leven (ingezonden)
Op vrijdag 12 februari om 19.30 uuur door Evert Prast in de Rozenhof-1 te Velden.
>> Meer informatie
IVN Maasduinen, 9 februari 2016


NK Maasheggenvlechten 2016 (ingezonden)
Zondag 13 maart 2016, 11.00 tot 15.00 uur
Voor de 11e keer het NK Maasheggenvlechten en met een grote groep vrijwilligers en vlechters heeft IVN De Maasvallei ook dit jaar weer een hoofdrol bij de organisatie.
>> Lees hier verder .....

31 januari 2016


IVN Ledendag 2016 (ingezonden)
Datum: Zaterdag 16 april 2016
Plaats: Stadsgehoorzaal Leiden
Zaal open: 10 uur - Infomarkt vanaf 9 uur

IVN'ers zijn zich maar al te goed bewust van het belang van natuur in de directe omgeving.
>> Lees hier verder .....

31 januari 2016
 


 

4-seizoenenwandeling Groeningen

4-seizoenenwandeling Groeningen - De Bergen - De Heggen: hartje winter op zondag 24 januari 2016.
Vandaag weer een mooie wandeling gemaakt in en bij Groeningen. Ondanks de miezer regen toch een mooie wandeling. Weer heel wat opgestoken.

Diana Cremers, 24 januari 2016
>> Foto's ingezonden door Diana Cremers

 

>> Foto's ingezonden door Liesbeth Lucassen

Liesbeth Lucassen, 24 januari 2016

 

 


 

Natuurhistorisch Genootschap in Limburg Kring Venray nodigt u uit voor de presentatie/lezing van vogelfotograaf Jan Zanders (ingezonden)
Jan Zanders zal ons iets vertellen over fotohutten en uiteraard veel fraaie vogelfoto’s laten zien die in dergelijke hutten gemaakt zijn. In de bijlage vindt u alvast een voorproefje en meer details over de presentatie.
Datum: donderdag 28 januari a.s. Tijd 20.00 uur.
Plaats: let op: afwijkend dan wat u van ons gewent bent, namelijk ‘Watermolen Oostrum’, buitenhof 2, Oostrum.
Voor degenen die daar niet bekend zijn, zie voor de exacte locatie:
https://www.google.nl/maps/place/Buitenhof+2/@51.52807,6.0166745,17.36z/data=!4m3!3m2!1s0x47c74028531d74ad:0xdf4d0f33929c491!4b1


In de bijlage vindt u meer details over de lezing, iedereen die geïnteresseerd is, is op deze avond van harte welkom, leden en niet leden !
De presentatie begint om 20.00 uur en zal rond 22.00 uur afgelopen zijn, zoals u van ons gewend bent is de toegang gratis. Uiteraard is er in de pauze en na afloop tijd om onderling bij te praten en vragen te stellen. Het belooft een mooie presentatie te worden met spectaculaire beelden, dus graag tot donderdag 28 januari !
>> Meer informatie in deze bijlage
Namens Kring Venray van het NHGL, Patrick Palmen
 


 

IJsvogellezing
Maandag 18 januari heeft ijsvogelkenner Jelle Harder van de ijsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek vertelt m.b.v. een PowerPointpresentatie over ijsvogels.

De ongeveer 65 aanwezigen hebben de bijzondere wereld van de ijsvogel tijdens deze boeiende presentatie en film nader leren kennen.

Heel bijzonder was ook dat Wim Kunen uit Geysteren de avond heeft geopend door zijn zelf gecomponeerd lied over de ijsvogel met de 'blauwe striep', ten gehore te brengen. Het was geweldig.
Zowel Wim als Jelle heel erg bedankt.
Marije Freriks, 21 januari 2016
 

 

 

 

 


 

Vogelboottocht over de Maas

Vogelboottocht over de Maas op zondag 10 januari 2016.

>> Foto's van de boottocht

10 januari 2016

 

 

 

 

 

 


Nieuws archief 2016
Nieuws archief 2015
Nieuws archief 2014

Nieuws archief 2013
Nieuws archief 2012
Nieuws archief 2011

Nieuws archief 2010
Nieuws archief 2009

Nieuws archief 2008

Nieuws archief  t/m 2007

 

 

---

IVN Geysteren Venray