Nacht van de vleermuis

 

Nacht van de vleermuis 2019
Datum : vrijdag 23 augustus
Tijd : 20.00 uur
Locatie: in De Wis het gemeenschaphuis achter de kerk Matthiasstraat 2 Castenray
Op 23 augustus wordt weer “de NACHT van de VLEERMUIS” georganiseerd. In heel Nederland zijn er vleermuisactiviteiten voor jong en oud. In Castenray wordt al jarenlang deze nacht georganiseerd door Theo Bouten en Rien Eikmans van IVN Geysteren-Venray en Stichting de Laatvliegers.
Er wordt verteld waarom de vleermuis zo een uniek dier is. De vleermuis is namelijk het enige zoogdier dat zelfstandig kan vliegen en daarbij zeer nuttig is. In Nederland eten ze alleen insecten. Er zit een kolonie Laatvliegers op de kerkzolder in Castenray die deze al jaren gebruikt als KRAAMKAMER. Dit is de grootste zomerverblijfplaats van Nederland!
In 2014 zijn er 247 uitvliegende exemplaren geteld. Omdat deze vleermuis de LAATVLIEGER (Eptesicus serotinus) op de rode lijst van de flora en fauna staat wordt deze kolonie nu nauwkeurig door Jan Jeucken bestudeerd dmv infraroodcamera’s tellingen en hun gedrag. De vleermuisactiviteiten op zolder zullen LIVE in de Wis te zien zijn. Buiten kunnen wij de uitvliegende Laatvliegers horen en zien (tellen), zonsondergang is om 20.39 uur. Het is mogelijk om na het uitvliegen van de Laatvliegers rond 21.15 naar de kasteelvijver in Horst te rijden.  (zelfstandig parkeren bij ’t Zoemhukske Kasteellaan 3. 5961 BW Horst). Hier zullen wij ook zeker nog andere soorten vleermuizen zien en horen. Een zaklamp is handig, geen laarzen nodig.
Foto; Jan Jeucken genomen op de kerkzolder met een infrarood camera


 
 

 

 

IVN Geysteren Venray