Nacht van de Nacht

 

 

Nacht van de nacht met IVN Geysteren-Venray
Zaterdag : 28 oktober 2023,
Start : Vanaf 19:30 – 20.30 uur
Locatie : clubgebouw Jong Nederland, Kempweg 162, Venray

Op zaterdag 28 oktober 2023 organiseert IVN Geijsteren-Venray een nachtavontuur voor volwassenen én kinderen in natuurgebied vlakwater bij het clubgebouw Jong Nederland Venray Kempweg 162. Aanmelden is niet nodig. Men kan tussen 19:30 en 20:30 uur met deze nachttocht starten. De activiteit duurt tot maximaal 22:00 uur. Helaas is deze tocht niet geschikt voor minder validen. Neem liever geen zaklampen mee zodat iedereen kan genieten van het donker. Kosten: vrijwillige bijdrage in het IVN-vogelhuisje.

Wat is de Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement eind oktober. Tijdens de Nacht van de Nacht worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. IVN Geysteren-Venray organiseert het nacht-van-de-nachtevent dit jaar in het Natuurgebied vlakwater in Venray.

Wat staat er op het programma?
Op zaterdagavond 28 oktober is een gedeelte van het natuurgebied Vlakwater tussen 19:30 en 22:00 uur opengesteld voor een rondwandeling in het donker. De gemeente Venray heeft hier voor toestemming gegeven. Wat is spannender dan een nachtelijke route in een natuurgebied? De route is goed gemarkeerd, zodat niemand in het donker verdwaalt.
Tijdens de tocht worden de deelnemers verrast met een aantal leuke activiteiten, zoals: luisteren naar een verhalenverteller; bekijk de kraam van de Ulekels en ervaar dat ze niet over uilen uitgepraat raken; werken met andere zintuigen dan je ogen en; bekijk de sterrenhemel met een telescoop (als het niet bewolkt is).

Locatie van de activiteiten.

Mocht het geen helder weer zijn dan zal de sterrenwacht in het gebouw van Jong Nederland een kleine expositie inrichten. Ook dit keer zal Wim Kunen van Geutefiks de Nacht van de Nacht muzikaal komen opluisteren.
Op de start/finishplaats biedt IVN Geysteren Venray tegen betaling koffie, thee en warme chocomel aan.

De nacht is niet meer duister
In een geďndustrialiseerd gebied als West-Europa is het bijna onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Dat geldt al helemaal voor ons land. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Voor de meeste dieren is het een ramp. Duisternis is een van de oer kwaliteiten van het buitengebied, net als stilte en ruimte. De aanblik van een sterrenhemel is voor veel mensen heel belangrijk. Bij een volkomen natuurlijk donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Door lichtvervuiling zijn in veel steden echter nog maar zo’n 50 sterren zichtbaar.
Met de Nacht van de Nacht wil het IVN mensen laten genieten van de donkere nacht en dit onderwerp breed onder de aandacht brengen.


 

 

 

 

IVN Geysteren Venray